Wałachovi založili nadaci, která má pomáhat křesťanským projektům. Vloží do ní 1,8 miliardy korun
Bratři Wałachovi. FOTO: poskytnuto Nadací 3WFoundation

Wałachovi založili nadaci, která má pomáhat křesťanským projektům. Vloží do ní 1,8 miliardy korun

10. 2. 2022

Úspěšní podnikatelé a investoři Adam, Mariusz a Valdemar Wałachovi společně se svými manželkami a rodinami zakládají nadaci. 3WFoundation sjednotí jejich filantropické aktivity, které rozvíjejí od roku 1990, kdy založili firmu Walmark.

Wałachovi do nadace nenávratně převedou majetek v hodnotě 1,8 miliardy korun. Díky tomu vznikne jedna z největších nefiremních nadací v České republice. Cílem nadace je podporovat organizace, které svou činností přinášejí pozitivní společenské změny a podporují v lidech solidaritu a starost o druhé.

Adam, Mariusz a Valdemar Wałachovi začali společně podnikat v roce 1990, kdy založili na Těšínsku firmu Walmark. Firmě se během let dařilo v oblasti farmacie, doplňků stravy a nápojářství (džusy Relax). Díky tomu se stala jednou z největších ve svém oboru u nás a expandovala do zahraničí. Za své podnikatelské úspěchy získali Wałachovi ocenění EY Podnikatel roku ČR 2010. V roce 2016 Walmark prodali investičnímu fondu MidEuropa a pustili se do vlastních investičních aktivit.

Wałachovi se filantropii věnovali od počátku devadesátých let. Na dobročinné účely dávali každoročně část zisku Walmarku, zároveň poskytovali dary i jako soukromé osoby. V začátcích se jednalo především o podporu lokálních projektů a kulturních nebo společenských událostí. Po roce 2000 se filantropii začali věnovat více strategicky a podporovali také organizace napříč střední a východní Evropou. Vlastní nadaci však zakládají po pečlivých přípravách až nyní. „I když je filantropie součástí našich životů desítky let, k vlastní nadaci jsme museli dozrát a najít tu správnou cestu. Přestože o většině věcí rozhodujeme společně, tak nadaci zakládají tři rodiny, kde každá z nich má trochu jiný směr nebo se soustředí na jinou oblast,” vysvětluje Adam Wałach, proč vzniká nadace až na začátku roku 2022.

Nadace 3WFoundation se bude primárně zaměřovat na podporu křesťanských organizací ve střední a východní Evropě. „Křesťanství pro nás znamená především živou víru v Ježíše Krista. Z vlastní zkušenosti víme, že víra může změnit lidské srdce a probudit v člověku větší ohleduplnost a zájem o druhé. Podporujeme křesťanské projekty, protože se domníváme, že právě proměna lidského srdce je klíčem k pozitivní změně jednotlivce i celé společnosti. Z této skutečnosti potom vycházejí obecně platné hodnoty, jako jsou láska, solidarita, pomoc druhým, dobrota a dobročinnost. Tedy hodnoty, které v dnešní uspěchané a odosobněné době velmi potřebujeme,” říká Adam Wałach.

Hodnoty, na kterých je Nadace 3WFoundation postavená, pomáhají k naplňování jejího hlavního cíle. Tím je podpora organizací, které svou činností přinášejí pozitivní společenské změny. Kromě křesťanských organizací se 3WFoundation zaměří na podporu charitativních a sociálně prospěšných projektů, aktivit polské menšiny na území České republiky a projektů rozvíjejících kulturní a komunitní život v Těšínském Slezsku. „Naše rodina pochází z Těšínského Slezska. Je to kraj, ve kterém se mísí tradice, kultury i jazyky. Žije zde spousta nadaných, odhodlaných a dobrosrdečných lidí. Proto dlouhodobě podporujeme místní organizace, které rozvíjejí pestrý kulturní a komunitní život, stejně jako aktivity Poláků a polské národnostní menšiny, jíž jsme součástí. Nadace 3WFoundation bude v této naší filantropické cestě pokračovat,” vysvětluje Mariusz Wałach.

Do fungování nadace se promítají také podnikatelské zkušenosti Adama, Mariusze a Valdemara. Svět byznysu po prodeji Walmarku úplně neopustili a v roce 2016 založili Aternus Investment Group. K filantropii přistupují jako k investicím, i proto si Nadace 3WFoundation po důkladném zhodnocení vybírá, které organizace podpoří a jakým způsobem. „Darujeme strategicky, abychom docílili co největšího dopadu v námi podporované oblasti. Konkrétní záměry a organizace vybíráme po pečlivém zvážení a vyhodnocujeme jejich možný pozitivní dopad na životy lidí. Vybrané projekty podporujeme nejen finančně. Pomáháme jim růst a rozvíjet se, aby byly úspěšné a jejich fungování bylo udržitelné,” doplňuje Valdemar Wałach.

Odborné konzultace k založení a nastavení struktury nadace poskytl Nadační fond Via Clarita. „Nadace 3WFoundation je v mnoha ohledech jedinečný filantropický počin. V českém i středoevropském prostředí se nestává často, že by se v jedné nadaci spojily tři rodiny. Také pestrost témat, kde se mísí lokální důraz s mezinárodním přesahem, je obdivuhodná,“ vyjádřila svůj názor profesorka Kateřina Ronovská, členka správní rady nadačního fondu.

Nadaci 3WFoundation zakládají Adam, Mariusz a Valdemar společně se svými ženami a rodinami. Do nadace vloží nenávratně majetek v hodnotě 1,8 miliardy korun a díky tomu půjde o jednu z největších nefiremních nadací v České republice. Diverzifikovaný majetek budou tvořit také akcie nebo podíly v investičních projektech. Nadace tak bude moct dále růst a zvyšovat své nadační jmění např. pomocí dalších investic. Jako zakladatelé nadace jsou kromě bratrů uvedeny také jejich ženy Grażyna, Urszula a Anna. Členové rodiny budou nadaci spravovat a budou součástí dozorčí rady. 

Wałachovi se mimo jiné angažují na mezinárodní úrovni. Založili a dlouhodobě budují EGCC (European Great Commission Collaboration), filantropickou platformu sdružující křesťanské dárce. Ředitelem nově vznikající Nadace 3WFoundation je Petr Cabák, manažer se zkušenostmi z neziskového i korporátního sektoru.




 

nadace peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) Nic ve zlém, ale "křesťanský projekt" je podobný protimluv jako "prodejná láska"... :-)
Oldřich Čepelka
Tak takhle se má chovat úspěšný podnikatel. Miliardář. Blahopřeju k tomu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.