Musíme se naučit s covidem žít?
Ilustrační foto: Pixabay

Musíme se naučit s covidem žít?

15. 2. 2022

Když slyším tuhle čím dál častější frázi, naježím se. Proč bych se měla naučit žít s něčím, s čím žít nechci? Chtěli bychom snad žít s morem, neštovicemi, zarděnkami, tetanem, tuberkulózou či záškrtem a trpně jen čekat, kdy si nás příslušný virus či baktérie vybere a skočí na nás, jako tomu bylo dříve? Chtěli bychom se zase koukat na to, jak nám na tyhle hrozné nemoci umírají naši nejbližší a my jsme naprosto bezmocní?

Tak já tedy rozhodně ne, nejsem ten typ. Já sázím na vědu. A uvedu příklad s jednou z nejstrašnějších nemocí – doslova metlou lidstva - morem. Pro ty, co neznají jeho historii:

Vznikl prý také v Asii a přenesl se dál do světa lodní dopravou, a to v krysích blechách. A pak nastala hrůza. V Anglii - a nejenom tam - s ním měli bohužel velké "zkušenosti". Nevědělo se, proč se ta nemoc šíří tak rychle, když se krysy likvidovaly. A přišlo se na to díky vědci Alexandru Yersinovi, francouzsko-švýcarskému lékaři, bakteriologovi a dobrodinci, jehož jméno tyčinkovitá bakterie Yersinia pestis, původce dýmějového moru, nese. Na lodě se totiž dostaly krysy, a tím i baktérie, která se z krysích blech přenesla do šatních vší a jiných blech (i lidských). K šíření docházelo v chudinských čtvrtích. Cesta k nápravě nebyla lehká a byla dlouhá. Zajistit lidem lepší bydlení a životní standard, zamezit špíně. Ale podařilo se to až mnohem později i zásluhou léčby antibiotiky. Mor sice stále v nějakých oblastech existuje, ale už není tou hrozbou jako dříve a ví se, jak na něj.

Chci tím říct, že nelze žít v nějakém bludu „ono to nějak dopadne“. Chce to konat a bojovat. Díky takové vakcinaci by tu mnozí z nás vůbec totiž nebyli – ani by se vlastně nenarodili kvůli té strašné úmrtnosti na nemoci uvedené výše.

Obdivuji bezmezně všechny ty vědce a výzkumníky, kterým vděčíme za náš lepší život. Jejich práce je během na dlouhou trať, neboť nelze všechno poznat  a vědět hned. A zatracuji všechny, kteří jim „nasazují psí hlavu“. Obvykle to totiž bývají ti, kteří v životě nic kloudného nedokázali.

 

 

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Evo, Tobě a všem podobně smýšlejícím lidem, kteří děláte vše pro to, aby se vám nemoc vyhnula, přeji, aby čas neukázal, že jste toho udělali přespříliš.
Eva Mužíková
Snažím se dělat vše pro to, aby se mi nemoc vyhnula. Je li to opravdu vše to ukáže čas.
Jitka Caklová
Přeji autorce i všem diskutujícím, aby jim jejich neochvějný názor hodně dlouho vydržel. Můj je poněkud odlišný a boj jako takový za, nebo o cokoliv pro mě postrádá smysl. V boji se i prohrává a každý není, ani nemůže být vítězem. Věda je i umět prohrávat.
Martina Růžičková
Souhlasím s Věrou.
Jana Hošková
Líbí se mi všechny vaše komentáře a děkuji za ně ! Ráda poslouchám názory jiných. V článku nelze obsáhnout pochopitelně všechno, to by byl moc obsáhlý, a tím otravný a jak se říká -každá mince má dvě strany, svět není černobílý. U několika komentářů jsem se s chutí zasmála, a tím jste mi udělali dnešní ráno hezčí :-))
Hana Řezáčová
No, asi nám nic jiného nezbyde ... Leda, že by virus odešel do věčných lovišť, ale zatím to tak nevypadá ... Žijeme s milióny viry a bakteriemi, mnohé nám pomáhají a bez nich by to nešlo, mnohé tak přátelské nejsou, ale umíme si s nimi poradit, no a pak je pár potvor, co nám život znepříjemňují, některé dokonce nás velmi ohrožují ... Snad se současný virus postupem času zařadí mezi jen ty nepříjemné ... Vědci se rozhodně v příštích letech nebudou nudit - musí vylepšit vakcíny, vylepšit léky, věří v ně celý svět ... Žít s virem taky znamená "neběžet mu naproti" , to už trochu umíme, tak to by v tom byl čert, abychom to nezvládli :-)
Věra Ježková
Také věřím ve vědu. A v očkování. I v disciplinované dodržování protiepidemických opatření. Chráním se i nezávisle na nich. Ovšem dokud tu covid bude, musíme s ním žít. A tedy se to i naučit. Jako třeba s chřipkou – kterou bych nikdy neoznačila jako obyčejnou, jak je často charakterizována.
Jan Zelenka
Zatím se situaci přizpůsobit musíme. Problém je v tom, že každý odborník říká něco jiného a také, že Covid je obrovský byznys, na kterém dnes vydělává kdekdo. Nezávidím politikům jejich snahu se v tom chaosu orientovat.
Granda Nekonata
18.00 já rovněz ráda uvěřím chytrým vědcům, ale jak poznám, kteří to jsou?
Soňa Prachfeldová
Milá autorko Jano souhlasím s Tebou. Přece nebudeme žít s nedůvěrou ve vědu, pokrok a tím i ve vakcinu. Věřím, že se najde účinný lék. A jistě bychom měli dbát o svoje zdraví a nečekat, že nás někdo zázračně vyléčí, když si hodně zanedbáme sami. Věřím chytrým vědcům, kteří hledají, zkoumají , co zabere na těžké choroby, viry . Jen na lidskou blbost asi lék nevynaleznou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.