Na půlnoční se chystá
třetina lidí, i nevěřící

Na půlnoční se chystá
třetina lidí, i nevěřící

24. 12. 2012

Štědrý den, kterým začnou Vánoce, je neodmyslitelně spojen s půlnočními mšemi. Chodí na ně často i ti, kteří nejsou praktikující věřící. Půlnoční se konají předvečer svátku Narození Páně neboli Božího hodu vánočního. V Praze budou nejen v češtině, ale někde se pro zahraniční návštěvníky mše o půlnoci nebo v jinou hodinu bude konat i v cizím jazyce.

V katedrále sv. Víta, nejdůležitějším českém svatostánku, mši povede pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka. Rybova mše o půlnoci bude v kostele sv. Jakuba Staršího na Starém Městě a též U Matěje v Dejvicích v šesté pražské části. Také v chrámu Panny Marie Vítězné, místě Pražského Jezulátka, bude půlnoční mše.

Česko-anglicky pohovoří duchovní k lidem v závěru Štědrého dne v klášterním kostele sv. Tomáše.

V různých vánočních dnech a hodinách se budou mše konat také ve španělštině, latině, italštině, slovenštině či albánštině.

V České republice necelých třicet procent lidí uvádí, že věří v Boha, ale pouze třetina z nich chodí pravidelně do kostela. O Vánocích je však situace zcela jiná a do kostela přijde třetina všech Čechů, i těch, kteří věřící nejsou, vyplývá z průzkumu společnosti STEM.

církev Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.