Vzal jsem si dnes prášek? Mnoho lidí má zmatek v předepsaných lécích
Ilustrační foto: Ingimage

Vzal jsem si dnes prášek? Mnoho lidí má zmatek v předepsaných lécích

2. 3. 2022

Téměř polovina lidí s kardiovaskulárními onemocněními si občas zapomíná vzít své léky. Zpravidla jde o lidi mladší, ti ve vyšším věku jsou zodpovědnější a mají v lécích větší pořádek. Takže padl další mýtus o seniorech. Ne, nejsou zmatení a zapomnětliví.

Lidé ve věku nad šedesát pět let na pravidelné braní léků téměř nezapomínají. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK pro projekt Srdce v hlavě, který se snažil monitorovat, nakolik jsou Češi se srdečními problémy zodpovědní pacienti. Osm procent z nich přiznalo, že na své léky zapomínají poměrně často, ale šlo zejména o lidi ve věku do pětačtyřiceti let.

Potvrdily se zkušenosti lékařů, že mnozí lidé nedbají jejich rad a neužívají léky přesně tak, jak mají předepsáno. Jenže právě tím si mohou způsobit v budoucnu vážné problémy, i když zatím se jim zdá, že se v podstatě nic neděje, jestliže si prášek zapomněli vzít v poledne a dají si ho tedy v pět odpoledne a pak před spaním další.

„Problém je v tom, že účinnost léčby je závislá nejen na množství užívaných léků, ale i na správném rozdělení terapie do více denních dávek. Na jedné straně existují trendy na snižování množství léků formou fixních kombinací, na druhé straně v léčbě vysokého krevního tlaku se rozdělení dávky někdy nevyhneme,“ říká lékař Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě. A dodává: „Pokud onemocnění vyžaduje dlouhodobou terapii, je vhodné zavést si pravidelné denní rituály, jejichž součástí je i užívání léků.“

Jenže realita bývá jiná. V jedné rodině před časem řešili případ, kdy se sedmdesátiletému otci udělalo velmi zle. Dcera volala záchranku. Když lékař žádal, ať mu sdělí, jaké léky otec bere, nebyla si jistá, a tak se šla podívat do jeho kuchyňské linky, co tam vlastně nyní všechno má. „Měl v tom neuvěřitelný nepořádek. Léky byly vysypané, v některé tubě byly dokonce smíchané. Vůbec nechápu, jak se v tom vyznal. Přesněji, on se v tom nevyznal, bral je, jak ho napadlo, když si zrovna vzpomněl, a proto se mu udělalo tak špatně. Přitom je těžký kardiak a lékař nám vysvětlil, že v případě některých léků opravdu velmi záleží na tom, zda se berou ve stále stejnou dobu, zda před jídlem nebo po jídle,“ vypráví dcera.

Podobný případ ovšem prožila manželka čtyřicátníka, který vůbec nebral léky na vysoký tlak tak, jak měl, a když už si je vzal, klidně je zapil vínem či pivem. Výsledek? Kolaps, týden v nemocnici. A jeho reakce? „Já si myslel, že je to jedno, že je hlavní, že je do sebe každý den šoupnu. Přes den není čas, tak jsem si je vždy dal až v klidu večer,“ řekl.

Z průzkumu vyplynulo, že ne každý pacient je schopen a ochoten vytvořit si denní rituály. Ideální je, pokud si má brát léky vždy ráno. To většina lidí zvládá. Problémy nastávají, když je mají užívat dvakrát či třikrát denně, pokud člověk chodí do práce, a zejména, když má práci s nepravidelným rytmem. Prostě často zapomenou, nevezmou si prášek ve stále stejnou dobu. „Často mám přes den několik schůzek, přesouvám se autem z místa na místo, takže se mnohdy ani nestačím naobědvat. Ano, přiznávám, že si občas odpoledne uvědomím, že jsem si v poledne nevzal prášek, tak si ho zobnu v jinou dobu,“ říká osmačtyřicetiletý Martin.

Jenže právě pokud se jedná o potíže se srdcem, může takové časté zobání v různé doby vést až k infarktu nebo mrtvici.

„Mějte o svých lécích přehled. Na viditelné místo si umístěte jejich seznam s dávkováním nebo používejte dávkovací krabičky dostupné v lékárnách. Pokud můžete, využijte moderní technologie jako jsou různé aplikace, které vás na užívání léků upozorní nebo dokonce budou celý proces užívání inteligentně řídit za vás,“ připomíná profesor Miroslav Souček.

Přibývá lidí, kteří si v telefonu nastavují upozornění, že si léky mají vzít. Některé aplikace jsou natolik sofistikované, že se v nich dá zadat nejen čas pro užívání léků, ale ji jejich název, případně dávka. Pokud jde o pacienta, který sám není schopen mít ve svých lécích přehled, mohou právě takové vychytávky pomoci lidem, kteří o něj pečují, případně těm, kteří na něj chodí dohlédnout jen občas.

„Nastavila jsem si upozornění do svého mobilu a pokaždé babičce pak volám, ať si nezapomene vzít lék. Stal se z toho takový náš rituál, aspoň ji slyším, vím, že je v pořádku. Ona zpočátku protestovala, ale v poslední době už vždy do telefonu se smíchem hlásí: ano, paní pečovatelko, beru si prášek,“ vypráví vnučka paní, která má předepsáno více léků a donedávna v nich neměla pořádek.

Možností, jak si ho udělat, je nyní více než kdy dříve. Někdo fandí moderním technologiím, někdo se spoléhá na starou dobrou zodpovědnost. Každopádně ale není od věci se občas zamyslet, jestli děláme vše přesně tak, jak nám lékaři řekli. Většina lidí si pak přizná, že tomu tak není.

léky zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Mašek
Beru celkem 7 prášků denně a musím mít týdenní organizér. Jinak bych to poplet. Doporučuji organizér všem kdo berou prášky. Každá lékárna je má v nabídce.
Martin Vrba
„Téměř polovina lidí s kardiovaskulárními onemocněními si občas zapomíná vzít své léky. Zpravidla jde o lidi mladší, ti ve vyšším věku jsou zodpovědnější a mají v lécích větší pořádek. Takže padl další mýtus o seniorech. Ne, nejsou zmatení a zapomnětliví.“ Lidé jsou už z podstaty různí bez rozdílu věku, nevím kdo napsal tato úvodní slova k této problematice, ani kolik mu je let, ale dopustil se hned několika nepřesností. Nějak si položil rovnítko mezi slova „zapomnětlivost“ a „zodpovědnost“ a to jsou úplně dva jiné pojmy, které spolu nemají nic společného. Když je někdo zapomnětlivý, tak to neznamená, že by byl nezodpovědný, on má prostě jen horší paměť. Kdežto člověk nezodpovědný může mít k tomu ještě i horší paměť, ale spíše se předpokládá, když takto člověka označíme, že on ví, že si má vzít lék, tedy nezapomněl na to, ale je nezodpovědný, tedy nedodržuje léčebný program. Také mezi námi existují lidé, kteří začínají už mít první příznaky demence, nebo už touto nemocí trpí a ti potřebují dozor, jinak se předávkují. Takový problém jsme měli s tchyní několikrát. Pro lidi, kteří berou určité léky pravidelně, existují už léta různé „krabičky“, kam si je možné na týden, ale i na měsíc, do přihrádek připravit prášky podle času: na ráno, na odpoledne, na večer. Existují i sofistikované elektronické pořadače - zásobníky, které zvukovým signálem upozorní, že je potřeba si v tu danou dobu přihrádku otevřít a prášek si vzít. Když je někdo ale nezodpovědný, tak takovému to stejně nepomůže. Já sám mám zásobník léků na týden, tchyni jsme vždy dokonce naplnili zásobník, který měla na celý měsíc. Stejně se ale i mě tak třikrát do roka stane, že bych přísahal, že jsem si prášek vzal, ale když si jdu vzít další dávku, tak v krabičce zjistím, že jsem si prášky nevzal. Co však nedodržuji, je to, abych bral jednotlivé prášky – jak bych podle doporučení měl – tedy před jídlem a po jídle. To bych se z toho asi posr…. Beru jich nyní asi 9 a každý druhý je na tom s jídlem jinak – to bych určitě na nějaký zapomněl, nebo se zapomněl najíst. Osvědčilo se mi, že je do sebe hodím vždy těsně před jídlem všechny. Zvláště u těch na cukrovku je to důležité, jinak bych mohl, kdybych se zapomněl pak najíst (třeba se zakecal přes plot se sousedem), dostat i hypoglykémii a tak ty jsou pro mne určující a ostatní se jim tedy musí podřídit – „mají smůlu“, ať si to v žaludku spolu vyřídí. :) Výsledky mám skvělé a cukrovku správně kompenzovanou a stejně to mám i s tlakem. Míru zdar!
Jan Zelenka
Beru léků dost a mám na ně týdenní zásobník. Nemohu spoléhat jen na svou paměť. V pondělí léky rozdělím a mám klid.
Jana Šenbergerová
To dobře znám. Každý večer si léky nachystám, ale kdybych nebyla pod dozorem, když se cítím dobře, ani bych si na ně nevzpomněla.
Jarmila Komberec Jakubcová
Přestože je mi 75 let neberu žádné prášky. Jen když jsem byla po operaci kyč.kloubu dostávala jsem prášky proti bolesti. Mám mladší přátele, kteří berou denně i třeba 6 a více prášků.
Anna Potůčková
Vždy v neděli si chystám léky na celý týden do dávkovaču léků, takže nemůžu zapomenout.
Lenka Kočandrlová
Od čtyřiceti let,kdy jsem skončila s antikoncepčními prášky,neberu žádná svinstva,zcela výjimečně 1 valetol 3x za rok,když mě bolí hlava.Dnes se to s chemií tak přehání,že se nedivím,proč jsou někteří staří lidé tak rozhašení - protože až příliš věří doktorům a kolikrát zcela zbytečně berou léky na cholesterol,vyšší tlak....Sotva je někde píchne nebo zabolí,už se jdou matlat neúčinnou mastí z reklamy,nafutrují se léky na zácpu,na průjem, nadbytečnými vitamíny atd.atp. když mě něco bolí,tak doufám,že jak to začalo,že to zase přejde a nehroutím se. Doufám,že mi to vydrží bez léků ještě hooodně dlouho!
Václav Soukup
Bez týdenního rozdělovníku léků bych byl ztracený !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.