Proti agresi a dezinformacím
Ilustrační foto: Pixabay

Proti agresi a dezinformacím

24. 2. 2022

Ranní zpravodajství mě šokovalo. Nevěřil jsem, že se to opravdu stane, že ruský prezident Putin vydá rozkaz k vojenské invazi na Ukrajině.

V pražském Radotíně, kde bydlíme, pracuje na různých stavbách několik part Ukrajinců. Dva dělníci z Ukrajiny před půldruhým rokem pomáhali i u nás, když jsme se pustili do rekonstrukce sklepních prostor. S jedním z nich, s Denisem, jsme se docela skamarádili. Vyprávěl mi o své rodině a třech dětech. Když říkal, že se domů dostane jednou za čtyři až pět měsíců a vidí, jak jeho děti zase vyrostly, jak jej vítají a říkají, táto, už tady zůstaň, měl v očích slzy. A já pak taky. Dnes ráno jsem si na Denise vzpomněl. Co asi bude dělat? Bude z dálky sledovat, jak se situace na Ukrajině vyvíjí a bát se o životy svých dětí, ženy, rodičů? Nebo se sbalí a odjede bojovat za svou vlast?

Válka (i když oficiálně o válku nejde) je zrůdná a není od nás tak daleko. A s jídlem roste chuť. Nevíme, co se v hlavě toho šílence Putina ještě zrodí. Rusko je jadernou velmocí a představa, že by mohlo jaderné zbraně použít, je děsivá.

Ruská propaganda se snaží dlouhodobě zasívat v demokratických evropských zemích zlobu a nenávist. Cílenými dezinformacemi se snaží podkopat demokracii a vnášet do společnosti chaos a nespokojenost. A to se dezinformátorům daří i v Česku. I já jsem častým příjemcem mailových zpráv plných lží, nesmyslů a hloupostí. Dokážu se jim bránit, ale mnoho lidí jim podlehne.

Svět se stal nebezpečným i díky internetu a sociálním sítím, na kterých se dezinformace rychle šíří. Každý z nás by si měl uvědomit, odkud nepodložené zprávy přicházejí, z jakého zdroje. Sociální sítě či mailové zprávy nemají dostatečnou ochranu proti dezinformacím.

A měli bychom si na ně dát pozor i na tomto našem portálu. Budeme pečlivěji sledovat veškeré komentáře a diskuze na chatech a u článků tak, aby se na našem portálu neobjevovaly informace lživé, či nepodložené. Nechceme být šiřiteli nebezpečných dezinformací. I z toho důvodu jsme zpřísnili pravidla pro ty, kteří na chatu a u článků diskutují a kometují dění pod falešnými profily, neúplnými jmény či přezdívkami. (Pravidla pro vstup do chatů a komentářů najdete na tomto místě). Nebráníme diskuzím, nebereme nikomu jeho názor, ten však musí být vyjádřen pod vlastním jménem.

Měli bychom být všichni schopni přemýšlet vlastní hlavou a zamyslet se nad tím, kdo nám co říká. A mít i sebereflexi a odvahu uznat svůj chybný názor. Třeba tak, jak to dnes učinil i prezident Miloš Zeman, který ruskou agresi ostře odsoudil.

Berme, prosím, všichni, současnou situaci vážně. Nejen tu mezinárodní. Nenechme si vnucovat nebezpečné názory, dnes vidíme, kam až to může dojít.

 

 

dezinformace
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.7 b. / 43 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
12:11 Vidím, že to co jsem napsala v 08:47 se stalo pravdou, tak se na mně dál vybíjejte. Na roli "boxovacího pytle" jsem zvyklá, tak nemám problém s tím, právě vám, když máte takovou výdrž, dávat příležitost :-) :-)
Olga Škopánová
Myslím, že pan Putin je na dobré cestě toho Stalina a Gottwalda ještě překonat.A paní Caklová pokud mě chápete tak to jste mě uklidnila tak moc jsem ani nečekala.
Jitka Caklová
09:41Na rozdíl od vás dokáži pochopit, proč to nechápete. Vaše chápání je vaše věc, stejně jako moje chápání je moje věc.
Jitka Caklová
.... a pokud kdokoliv chce srovnávat pana Putina se Stalinem a Gottvaldem a žít v přesvědčení že dnešní Evropa a její vysílače jsou svobodné, je to každého volba.
Olga Škopánová
Paní Caklová, když teda vaše maminka byla tak "uvědomělá" tak potom vaši otázku nechápu o to víc.
Jitka Caklová
08:14 Zcela zřejmě mě soudíte dle vlastních zkušeností a dle vědomostí ze "zaručeně spolehlivých informačních zdrojů". Ale chápu když už nechodím na chat, že máte potřebu "vybít" se na mně alespoň tady. Když jsem byla malé děcko, tak naše maminka častokrát večer někam odcházela a já nevěděla kam. Když se mohla spolehnout na moji mlčenlivost, tak mi prozradila že chodí k jedné paní u nás ve vsi poslouchat, dnešním pohledem, "dezinformace" Svobodné Evropy. Tyto "dezinformace" jí pomáhaly, v naději na lepší život, provézt v té době ojedinělou lodičku naší rodiny komunistickým marastem. Mně nemusíte nic podsouvat, ale když vám to dělá dobře, klidně si poslužte, od vás to skousnu "levou zadní" :-) :-)
Olga Škopánová
Paní Caklová vy mi připadáte jako děcko, vy ještě teď nevíte, že komunisté lhali jako když tiskne?
Jan Zelenka
Je otázkou, co je to vlastně dezinformace. Pro oficiální místa a maistreamová média, která razí nějakou ideologií, může být holá pravda dezinformací. Vyznej se v tom potom, člověče.
Jan Zelenka
Naprosto souhlasím s panem Raškou omezit anonymní profily. Pokud se někdo stydí za své jméno, ať sem neleze. To není žádné omezení svobody slova!
Jan Zelenka
To, že chorobný Putin vyvolal válku, o tom, myslím, není sporu. Nejsem ale ani rusofil, ani amerikanofil, a léta pozorně sleduji politiku ve světě. Mám moc rád ruskou kulturu a literaturu. Je úžasná. Největší zvěrstva od druhé světové války však nenadělalo Rusko, ale USA, rozpoutáním celé dlouhé řady konfliktů, jen aby mohly dodávat všude zbraně a posilovat svou ekonomiku. Tlak Západu na Rusko byl obrovský a dlouhodobý. Kolem Ruska je celý řetěz amerických základen. Nic z toho ovšem neopravňuje Putina k tak masivnímu a tak brutálnímu zásahu proti suverénní zemi. Doufejme jen, že vnitřní problémy Ruska, které zřejmě nastanou, ho smetou. Rusko ale nikdy nebude klasickou demokracií. Ostatně, ani západní, příliš černobílý režim, už dnes nemá s klasickou demokracií mnoho společného. Jen malá poznámka na závěr. Proč jste všichni nekřičeli, když USA napadly Afganistán po odchodu Rusů, když iniciovaly arabské jaro, když vyzbrojovali současně Talibán a oficiální vládu, když podporují vražedný režim v Saudské Arábii, který je největším příjemcem amerických zbraní, které pak oklikou dodávají islamistům, protože v Saudsku je tvrdý salafistický režim. Atd. Je toho ještě daleko víc. To je dnešní svět. Profesor Bárta má ve svých sedmi civilizačních zákonech velkou pravdu, ale pořád a marně věří, že svět je možné ještě zachránit. Už je ale pozdě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.