FEJETON: Sběratelstvím proti nudě!
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Sběratelstvím proti nudě!

6. 3. 2022

Četl jsem, že, sběratelské hobby je vlastně projevem přetrvávajícího pudu ještě z doby, kdy pravěký člověk byl lovcem a sběračem. Podle mě to je pořádná blbost a tuhle teorii může zastávat asi jen ten, kdo nikdy nic nesbíral!

Nějak si prostě nedokážu představit, že by třeba Kopčem, Veverčák, Dráp nebo Zajíc, což jsou hrdinové z bezvadné knížky Lovci mamutů od Eduarda Štorcha, měli touhu vytvořit si v jeskyni například sbírku motýlů, mineralogicky pozoruhodných šutrů, nebo snad dokonce krásných mušliček. Tihle chlupatí hošani na to totiž neměli čas, museli se setsakra ohánět, aby jim nekručelo v žaludku. Ano, oni sbírali leccos, ale jen takový věci, který se daly zbaštit, nebo kterýma se případně dalo něco praštit mezi oči. Sběratelství v současném pojetí se podle mého názoru zrodilo až v okamžiku, kdy k pojmenování Homo sapiens (Člověk moudrý) bylo možné připojit qui operatur parum (jenž málo pracuje).

Sběratelství ovlivňuje lidské city a tužby, jakož i vlastnosti a schopnosti. Aktivizuje člověka k tvořivosti, ale také z něj umí udělat konzumní larvu. Je zdrojem horoucí lásky, žárlivosti i hluboké nenávisti, píle i lenosti, nasranosti i potěšeníčka. Posiluje i bourá morálku. Sběratelské příběhy jsou někdy až shakespearovsky malebné. Pamatuju čas, kdy haranti šíleli po „céčkách“, což – jak si jistě vzpomenete – byly úplně pitomý a nesmyslný výlisky z barevnýho plastu. U nás ve vsi žil chlap zaměstnanej ve firmě, která je vyráběla a on je tam ve velkém kradl. Jeho domek se změnil ve faraónův palác obloženej otroky. Děti z širokého okolí postávaly a posedávaly kolem, číhaly na něj a loudily. A ten chlápek toho tvrdě využíval, nechával si od nich za mrzkou céčkovou mzdu umejt auto, plejt záhonky, odklízet sníh z chodníku. Než dostal od jednoho tatínka pár facek za to, že kluk si u něj při natírání plotu zničil novou bundu. Nebo další drama: Zazvonil mi u dveří kamarád Bohouš, jestli prej u mě může přespat. Vypadal zdrceně, tak jsem se na nic neptal. Když ráno odcházel, prozradil mi, že se bál zůstat doma, aby nezmasakroval svýho osmiletýho Bobánka. Ten mu totiž během jeho služební cesty povyměňoval za céčka celou jeho skvělou celoživotní sbírku automobilových modýlků Matchbox.

Obdivuhodná je sběratelská fantazie. Jeden můj kámoš sbíral zuby savců včetně lidí. Znal jsem chlapa, kterej sbíral zajímavý střepy, ukládal si je do krabiček a ke každýmu si napsal vlastní minipovídání o tom, z čeho asi pochází a jak se asi přihodilo, že se stal střepem. Spolužák Vaněk, vyhlášenej holkař, shromažďoval ramínka od podprsenek, košilek a kombiné svých milenek. Vždycky jim je zákeřně urval, svázal si je a motal z nich velikánský klubko. Za zmínku stojí taky sběratelská hrdost. Bratranec Michal sbíral popelníky, ale musely být kradené. Jednou ho v supermarketu v Londýně při tom chytli, a když jim vysvětlil, že je kradosběratel z Česka, gentlemansky mu nabídli, že se teda personál nebude chvíli dívat. Tím se ovšem dotkli jeho sběratelské cti, takže naštvaně odešel.

Sedíme s kamarádem Pájou u piva a on medituje: „Člověče, já už jsem z toho důchodcování psychicky v hajzlu. Nemám do čeho píchnout, číst mě nebaví, televize mě nebaví, na vejlety nechodím. Já snad začnu něco sbírat. Jenže co? Známky, pohledy, plakáty, pivní tácky, podpisy, hrnky, kuchařky a takovýhle ptákoviny sbírá kdekdo, na umění nebo na veteránský auta nemám prachy. Pomoz mi vymyslet něco originálního, co ještě nikdo nikdy nesbíral.“

Přemejšlím, nic mě nenapadá. Připadám si tak trochu jako onen šéf amerického patentového úřadu, který už v polovině 19. století prohlásil, že úřad je nutno zrušit, protože všechno již bylo vymyšleno a vynalezeno. Vtom Pájovi zvoní mobil. „A jéjej, moje stará,“ špitá ustrašeně a přikládá ucho. „Miláčku, já si tady s Tomem povídám, co budu sbírat, abych se v důchodu trochu zabavil.“ Tlumeně, nicméně zřetelně slyším sladký alt jeho Milady: „Tak to já ti, hochu, hned poradím. Seber sám sebe a mazej domů, zejtra nám přijdou malíři, tady je tolik práce, že se určitě budeš bavit báječně!“

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dušan Brabec
Tak já sbírám neplatné listinné cenné papíry vydané od roku 1990. Také jejich pouhé vzory (specimeny). To byste se divili, jaké je to občas krása! Listinné akcie, dluhopisy, podílové listy atd. Pokud by se zde našla spřízněná duše, tak mám neplatné listinky od cca 50 různých společností navíc na výměnu. Jinak sběratelství čehokoliv je kouzelná činnost obohacující život lidský...
Jana Jurečková
Můj manžel má minohledačku a chodí různě kolem okolí a hledá staré mince. Má už plný album. Poklad žádný nenašel, ale koníček je to pěkný. Vzpomínám na své dětství, sbírala jsem pohledy a poštovní známky. Mívali je na vlakovém nádraží v trafice. Já uprosila tátu, ať mi nějaké koupí. Zvlášť byly ryby, květiny, města, zvířata. Já už nevnímala nic jiného, než ten pocit, až je doma narovnám do alba a budu se chlubit kámoškám. Dokonce ráda vyměním svůj kus za jiný.
Marcela Pivcová
"Laskavý humor" - takový článek si ráda přečtu. Také jsem před léty leccos sbírala, ale tím sběratelem v pravém slova smyslu jsem nebyla. Zůstala mi sbírka figurek koček a menší sbírka nerostů. Obojí ale už několik roků nedoplňuji, v bytě už není věci kam dávat. Kamarádka Maruška je dokonce členkou Klubu sběratelů kuriozit a něco ze svých sbírek už několikrát prezentovala v TV pořadech.
Dana Puchalská
Děkuju za další vtipný fejeton. Chtě nechtě jsem si vzpomněla na manžela jedné bývalé kolegyně. Ten sbíral pouze kovové otvíráky na pivo. Všichni,kdo ho znali jich měli v zavazadlech nemalé množství . A vesele jsme cinkali. Ovšem ta radost,kterou jsme mu způsobili,ta se snad ani popsat nedá.
Jaroslav Kolín
Sběratelství je krásné hobby. I já jsem jím postižen, před časem jsem zde publikoval článek o sbírání hygienicky balených cukrů. Ovšem něco originálního, co ještě nikdo nesbírá? Těžko hledat. Víte, že existuje muzeum vidlí nebo že někdo sbírá kamna? Klub sběratelů kuriozit eviduje i další obory, třeba žárovky, noviny z celého světa aj. Co však pokládám za podstatné: Sběratel by neměl jen hromadit předměty svého zájmu, ale měl by o nich i něco vědět a systematicky je uspořádat, tedy mít sbírku.
Jana Šenbergerová
Já sbírám hlavně zkušenosti. Občas některé i zúročím. :-) Nicméně ráda si prohlížím také jiné, především hmotné sbírky.
Lenka Kočandrlová
Sbírala jsem známky,nálepky od sirek,svaté obrázky,pohlednice,staré lahvičky,vázičky,ořezávátka,pera do násadek a násadky , staré lahvičky od inkoustu kartičkové kalendáříky a mnoho dalšího.Občas se sbírkami pokochám.Nyní sbírám akorát v lese dřevo nebo šišky.
Marie Měchurová
Sbírala jsem v životě všechno, co se dalo. Začalo to nálepkami ze sýrů, když byl starší bratr na vojně. Asi je živili jen tavenými sýry. pokračovalo to známkami. V roce 1962 jsem na výstavě v Praze viděla i Mauriciuse. Dále jsem sbírala pohlednice, odznaky, mince, zápalkové nálepky, ubrousky a svatební oznámení. Skoro všechny sbírky jsem výhodně prodala na Aukru. Nechala jsem si jen tři alba známek a krabici svatebních oznámení. Známky sbírám 60let a oznámení 50let.
Naděžda Špásová
Je to k zamyšlení. Nevím, jestli jsem sběratelka, sbírám kamínky z našich výletů a dovolených. Mám je na hromádce, takže nevím odkud jsou. Ale líbí se mi. :-)
ivana kosťunová
Jak vzniká sbírka ? To se vám líbí třeba papírový ubrousek, tak si jej schováte. Pak uvidíte další a další, také si je schováte a po čase už neminete žádný další ubrousek, abyste si jej nekoupili a neschovali. Sběratelé jsou nádherní blázni a pro svět zachovávají nemalé hodnoty.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...