Jak jsem v Písku potkal Šrámkova Jeníka Ratkina
Foto: Autor

Jak jsem v Písku potkal Šrámkova Jeníka Ratkina

10. 3. 2022

Jihočeský Písek zůstane už navždy zasutý někde hluboko uvnitř mojí duše. Při pohledu z nábřeží od staré Křižíkovy elektrárny na Podskalský jez, který velkým obloukem obtáčí široký tok Otavy ke starému hřbitovu na druhé straně, mě pokaždé napadala slova Šrámkovy básně Splav:

 

Jako bych jen splavem byl,

který v lukách krásně zpívat slyšelas….

 

A když jsem posléze, již zvečera, zamířil tam, kam mě srdce a vůně frankovky táhly, tedy k malé vinárničce s terasou, hned vedle starého Kamenného mostu, v duši mě provázela ještě další jeho báseň – Písecká:

 

… zapadal, Otavo, tvých jezů vzlyk,

my jej však do srdcí uzavřeli.

 

Otavská zákoutí jsou romantická a odjakživa lákala známé osobnosti, aby si zde odpočaly nebo sbíraly inspiraci pro svá díla. Mě přilákala také, i když nejsem žádná celebrita a do Písku jsem jezdil za obchodem. Strategicky umístěné kavárničky po obou stranách řeky, od mého domovského Tonino Caffé u starého mostu, a proti proudu řeky až po hostinec U Smetáka u Václavského jezu pod Hradištěm, svádějí milovníky dobrého moku a až romantických požitků, stejně jako i mne, k osvěžujícím procházkám. Ta moje příjemná procházka, s nezbytným focením všeho možného, byla vždy zakončena posezením a frankovkou, právě v Tonino Caffé. Mladičká servírka mě už brala jako štamgasta.

Pohled na starý most, promenádu ke staré elektrárně a dál až k parkánům, barevný Portyč na druhé straně řeky, to vše ve mně pokaždé vzbouzelo příjemné emoce a ve vlasech jsem až cítil závany stříbrného větru Šrámkova Jeníka Ratkina.

Moje příjemně nostalgické pocity byly skutečně časem odměněny. Když jsem jednou v podvečer, po foto potulkách po městě, dorazil již řádně znaven do kavárničky, u stolu na malé terase seděl sám Jeník Ratkin, oblečen v dobovém šatě přelomu století, na hlavě měl klobouk se širokým dýnkem a pomalu upíjel červené víno.

Iluze byla dokonalá a přenesla mne až do dob mladičkého Šrámka. Škoda jen, že to byla pouhá iluze. Byl čas maturit, čas svatého týdne a písečtí gymnazisté pobíhali v prapodivných oblecích po městě a do kasičky vybírali peníze na svůj ples.

Možná, že ten novodobý Jeník Ratkin byl onen studentík, který na prkna staré lávky, vedoucí přes ostrov na druhou stranu řeky, napsal v přemíře svých emocí, fixou, krásnou milostnou báseň.

A já, pod vlivem okolního kouzelného prostředí a příjemně chutnající frankovky, jsem si zavzpomínal na svá studentská léta. A lehký stříbrný větřík, vanoucí od Portyče na druhé straně řeky k terase kavárny, jen umocňoval zvláštní atmosféru nastávající písecké noci.

literatura města a obce
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Chodorová
Honzo, děkuji za pěkný článek. Písek leží zhruba 50km od nás, a čas od času jsme si tam zajeli. Takže se dá říci, že ho znám, i když ne úplně detailně. Tvůj článek mě opravdu dojal, až jsem měla husí kůži. Ještě jednou moc děkuji.
Jan Zelenka
Velký článek o Písku mám na svých webovkách. Kdo bude chtít, nechť si otevře následující odkaz: https://oknodosveta.webnode.cz/news/pisecka-zastaveni/
Soňa Prachfeldová
Písek je krásné město a posezení na břehu Otavy s dobrým vínkem má vždy velké kouzlo. Milé vzpomínky na dobu minulou, přesto živou a nezapomenutelnou.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc hezké vyprávění, také mám moc ráda město Písek. Film "Stříbrný vítr" patří mezi můj nejoblíbenější.
Jan Zelenka
ještě jednou všem děkuji za pozitivní komentáře! Písek je moje srdeční záležitost. Natočil jsem tam i film s komentářem.
Helena Přibilová
Pane Zelenko, děkuji Vám za milý článek o jihočeském Písku, jímž jste mi toto nádherné historické město připomněl.
Hana Polednová
Jendo, hezký článek s fotkami. V Písku jsem několikrát byla, tak jsem se s Tebou ráda prošla znovu.
Dana Puchalská
Honzo. Jsem ráda,že jsi napsal článek o městě, které mám ráda. Ano,Písek je kouzelný.
Marcela Pivcová
Pane Jendo, pročítám si Vaše vzpomínky na Písek - nevšední město, které jsem navštívila tolikrát, že dnes už počet návštěv ani neodhadnu. Vždy tam ale najdu něco, co mě najednou nebo opět zaujme. Vaše úvodní fotka vyvolává krásnou uklidňující náladu.
Václav Soukup
Hezké vzpomínky, vůni frankovky opravdu nelze odolat !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.