Seberozvoj, sebeláska, duše... Proč tato klišé mají úspěch
Ilustrační foto: Ingimage

Seberozvoj, sebeláska, duše... Proč tato klišé mají úspěch

21. 3. 2022

Milujte sami sebe. Roztančete své ženství. Projděte transformačním kurzem. Provozujte sebelásku. Otevřete svou mysl. To jsou rady, které si lidé nejen vyhledávají na internetu, ale platí za ně rovněž vysoké částky v knihkupectvích.

Vše, co se týká takzvaného seberozvoje, jde na odbyt, ať už si pod tím pojmem představíme cokoli.

Objevil se podivuhodný trend – stovky webů nabádajících čtenáře, aby se nějakým způsobem duševně rozvíjeli. Fungují v podstatě na stejném principu. Pokud se člověk chce něco víc dozvědět, musí se zaregistrovat, zaplatit si přístup a pak, podle toho, jak se chce dál takzvaně rozvíjet, musí platit více a více. V podstatě jde o online kurzy. Když se v nich chce člověk posouvat dál, platí další částky. Zájem je evidentně velký, protože takových nabídek je spousta. Mnohé mají i vyšší formu - osobní setkání s vedoucími těchto projektů, tedy jakési několikadenní workshopy s ubytováním, na nichž zájemci rozvíjejí svá lůna, duše, emoce, výkony, sebelásku a různé další představitelné a nepředstavitelné věci.

V poslední době je poměrně časté, že lidé podnikající v těchto oborech píší knihy a ty se setkávají s velkým zájmem čtenářů.

„Problém je, že někteří autoři takových knih šíří na svých sociálních sítích dezinformace. Já jim říkám ezošmejdi. Chytají totiž takto své publikum, které je náchylné třeba na myšlenku ‚jsem zodpovědný jenom za svoje vlastní zdraví a na ostatní kašlu‘. Například v době covidu to bylo poměrně nebezpečné. Lidé pak jejich takzvaná moudra šíří dál,“ uvedla knižní influencerka Lucie Zelinková, která je velmi dobře obeznámená se situací na knižním trhu.

Takzvané motivační knihy se velmi často řadí mezi bestsellery. Problém je v tom, že se v této kategorii vyskytují jak velmi zajímavé a kvalitní tituly, které mohou čtenářům skutečně pomoci dokázat se orientovat v různých životních situacích, tak knihy autorů, jejichž cílem není nic jiného, než prodat svým fanouškům to, co už mnohokrát recyklovali na sociálních sítích, webech a v kurzech. V podstatě jde stále o totéž, tedy o využití současného zájmu lidí o ezoteriku, duchovno, ekologii.

Jedním z nejfrekventovanějších slov v této oblasti je výraz sebeláska. Stačí se podívat na současnou nabídku knih, které s ním nějak souvisejí:

Učebnice sebelásky. Mějte se ráda – vy jste na prvním místě. Cesta zpátky k sobě. Sto nejkratších cest k tobě. Miluj sám sebe jako by ti šlo o život. Ukliď si v hlavě. Radikální sebeláska. Knih na podobná témata jsou stovky, vycházejí stále další a ve všech jsou v podstatě omílány stále stejné fráze a poučky.

„Nechápu, co na tom ženy baví, ale moje dcera takovým knihám doslova propadla. Kupuje si je, přitom nejde o levnou záležitost. Vždy, když u ní hlídám vnučku, tak si jimi listuji a nestačím se divit, jak může číst taková klišé. Jenže pro ni jsou autoři takových knih jakýmisi guru a myslí si, že když bude poslouchat o tom, že má provozovat sebelásku, přestane se trápit tím, že její muž je líný lempl, že mají dluhy a že má v práci protivnou šéfovou, ale bojí se z ní odejít, protože potřebuje vydělávat. Ty knihy jsou pro ni evidentně nějaký únik, ale já nechápu, jak může takové kraviny číst a navíc jim věřit,“ vypráví osmapadesátiletá Monika.

Transformační program na podporu ženství. Žena je láska. Kurz ženství. Osvoboďte své ženství. Staňte se kněžkou lásky. Naučte se myslet jen na sebe. To jsou další z názvů blogů, kurzů a programů, které se nyní setkávají u žen s poměrně velkým ohlasem.

 Zároveň jsou však velkou cílovou skupinou knih plných rad a pouček muži, jen s tím rozdílem, že jde o knihy v nichž se nerozvíjí sebeláska, nýbrž motivují k rozhodnosti, dravosti, budování kariéry, k takzvanému seberozvoji.

Zkrátka, ženy kupují sebelásku, muži seberozvoj.

Zde ukázka titulů, které frčí v mužském světě:

Vnitřní svět vítězů. Motivace a odolnost. Když nemůžeš, tak přidej. Jsi prostě borec. Ze dna ke hvězdám. Motivační deník na celý rok. Sedm návyků skutečně efektivních lidí.

Je to podobné jako s knihami určenými ženám. Opět se mezi nimi najdou díla velmi moudrých autorů, které mohou čtenáři dát užitečné a fungující rady, jak obstát v různých životních situacích. Stejně tak je mezi nimi záplava knih, v nichž se opakují stále stejné fráze a klišé.

„Máme všeho hojnost, přístup k informacím a zároveň cítíme, že nám něco schází. Zároveň mají lidé stále vyšší nároky na kvalitu života, chtějí ho prožít dobře, chtějí pro to něco udělat,“ uvedla terapeutka Lucie Chromá. Což vystihuje důvod, proč jsou motivační a seberozvojové programy a knihy oblíbené a žádané.

Jde ovšem o oblast, ve které se projevují rozdíly mezi generacemi. Tyto knihy jsou doménou lidí mladšího a středního věku, mezi těmi ve věku nad šedesát úspěch příliš nemají.

Jejich příznivci říkají: je to chyba, rozvíjet by se měl člověk v každém věku.

Jejich odpůrci říkají: děkujeme, my už různých podivných pouček slyšeli dost a rozhodně nemáme zájem poslouchat v šedesáti, že máme rozvíjet své lůno a pěstovat sebelásku. Lidé, kteří cítí, že patří spíše do této druhé kategorie, by však neměli regály s motivačními knihami míjet obloukem, protože se mezi nimi dá najít i leccos veselého, například titul s názvem: Důmyslné umění jak mít všechno u pr..le.

psychika životní postoj
Hodnocení:
(4.6 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Každý si přece může koupit, co chce. Nikdo nemusí kupovat, co nepotřebuje. Kdo netuší, proč by se měl snažit pochopit sebe, aby chápal jiné, tomu stejně takové tituly nic neřeknou. A kdo neví, že má duši, rád vede bezduché řeči. Jitko, drž se. A pokud jde o "šejdíře" kterým jde jen o vlastní prospěch, ty najdeme všude. Nejen mezi autory ezoterické literatury.
Pavel Vaněček
Motivační knihy se zpravidla nepíší proto, aby někomu pomohly, ale aby na nich autor co nejvíce a rychle vydělal. Princip je podobný psaní horoskopů - napsat dané téma tak obecně, aby se v něm každý našel. Ve Spojených státech amrických jsou na psaní takovýchto knih kurzy. Nejříve byly určeny obchodníkům s realitami, byly to nejrůznější techniky prodeje, pak techniky zvládání vlastní osobnosti, seberůstu a tak dále. A když se přišlo na to, že jsou tyto knihy bestsellery, roztrhl se s nimi pytel. Došlo to tak daleko, že z některých těchto oblbovacích kníh končí lidé na psychiatrii.
Soňa Prachfeldová
Každý občas potřebuje nějakou tu berličku pro svoji stabilitu. Ať je to cokoliv, hlavně když to pomůže ke zdolávání nesnází. Jen by to neměl být fanatizmus.
Martin Vrba
SOBECTVÍ - Co o tom říká slovník: Sobectví znamená (přílišné) sledování vlastního prospěchu a zájmu, případně i na úkor druhých. Takový člověk se nazývá egoista, sobec. Příklad náznaku sobectví z mého dětství: Přemlouval jsem svou o dva roky mladší sestru, aby si přála od Ježíška auto pro panenky, že ty potřebují taky přece jezdit, protože panenek už máme dost a ona souhlasila. Už od malička jsem byl dobrý manipulátor (jako většina dětí), ale nevěděl jsem, že se to tak jmenuje. :) Já jsem se za to pak ale zastyděl, vždyť jsem ji měl tak rád, a mamince jsem řekl, aby jí koupila panenku a navíc jsem pro panenku ušil s maminkou i šaty a ona se s maminkou zase domluvila, abych dostal i to autíčko. V každém z nás je přirozeně trochu nebo více sobectví a musíme se to co nejdříve naučit ovládat nebo někteří jen zakrývat a pak se s tím ale musí umět vyrovnat naše svědomí. Někteří to zvládnou, některé svědomí žere. Jako úspěšnější se jeví ve společnosti spolupráce a tak ústupek ze své sobeckosti nemusí být vždy ústup ze slávy a z úspěchu, když se to umí náležitě dobře prodat. Ba – právě naopak. Dnes mnoho neziskovek, které pomáhají druhým se vším, na so si ani nevzpomenete, že vám to chybí, si z toho pěkně žije ve vatě. A k nim patří i ti různí autoři, kteří lidem radí jak žít a dokonce i jak správně uklízet. A já, až mi pošlete něco na konto, tak vám prozradím se svého života více i o sebelásce. Zatím jen to, co na to slovník: SEBELÁSKA je o přijetí sebe samého jako jednoho velkého celku. Bezpodmínečná láska k sobě samému znamená přijetí své tělesné, mentální i duševní podstaty bytí a to jak svou světlou, tak i temnou stránku sebe sama. Sebeláska je o tom, jaký máš vztah k sobě. Že je to jen opsané? Vždyť i ti autoři a lektoří opisují jeden od druhého. A když už je ta teorie profláknutá, tak někdo přijde s úplnou novinkou - s pravým opakem, co do nás dříve 15 let vtloukali. Ať se to táká stravy nebo duše. :)
Jitka Caklová
15:01 Je to vaše pravda z vaší hlavy. Moje pravda je naprosto odlišná, ale není to nic proti vám. Každý jsme zkrátka nějaký. Nezklamal jste :-)
Martin Vrba
No – ono platí jedno přísloví, paní Caklová, také dobrý den. Komu není shůry dáno, ten v apatyce nekoupí! Což je vlastně to samé jako o těch genech, a tak když si myslíte, že jste něco vyčetla z těch knížek, tak jste to zase jen ale vydolovala sama v sobě. To znamená, že jste to v těch genech stejně někde měla - máte, protože schopnost něco poznávat – učit se, tak k tomu – k té genové výbavě také patří i když to ve vás není nějak moc ukotvené. Jste velice rozkolísaná a v těch knihách potřebujete a hledáte oporu možná do způsobů řešení, do kterých se vám ale moc nechce – máte v sobě pnutí – vedete neustále sůj vnitřní boj. Tak proč ne, když vám to pomáhá. Někomu stačí třeba i amulet – dětská hračka – nůž rybička v kapse a hned se cítí lépe silnější. Ale já jsem se snažil učit hrát na harmoniku, ale nešlo to, protože jsem nebyl vůbec schopen od sebe rozeznat jednotlivé tóny. Neměl jsem k tomu vlohy – schopnosti, ale měl jsem v sobě například schopnosti malovat a vést ostatní kamarády v nějaké činnosti, později i zaměstnance a nemusel jsem se to moc učit, to mi šlo, tak jsem byl vedoucí a ne harmonikář a harmoniku jsem jen rád poslouchal a podřízení měli rádi mne a poslouchali mne (prý) také docela rádi. :)
Jitka Caklová
Dobrý den! Osobně genům nepřikládám takovou váhu, jak je jim vědeckou obcí přisuzováno. Každý člověk je jednotlivec, který zraje, vyvíjí se, ale ne každý si uvědomí, připustí sám sobě, že dělá něco špatně. Kolik já v životě potkala lidí, kteří to se mnou "mysleli dobře" :-) a kde dnes všichni jsou? V současnosti, už čtvrtý měsíc, prožívám těžké období a dobře, díky moudrým knížkám, vím, že mi tuto situaci nikdo druhý nepřivodil, byla to jen moje volba. Není sobec jako sobec a není sebeláska jako sebeláska. Byly doby, kdy jsem žila v iluzích jak mi druzí ubližovali a dnes vím, že nejvíc jsem ublížila sama sobě a to díky absenci sebelásky a sobectví. Dnes se těmto dvěma atributům pracně učím v moudrých knížkách. Každý člověk je jednotlivec s různými zkušenostmi a pokud vím o čem čtu, tak nikdo pro mě není "ezošmejdem".
Jindřich Berka
Dobrý den, samozřejmě geny hrají svou roli, ale člověk zraje a uvědomuje si, co dělá špatně. Takže ty vrozené nedostatky dokáže v sobě potlačit a naopak zdůraznit nebo zapracovat na těch svých přednostech, ale znovu to podstatné, musí chtít!!! Jindra
Martin Vrba
Všechny tyto knihy tu jsou jen za účelem zbohatnutí těch chytrých autorů na těch hloupých čtenářích, kteří nejsou spokojeni sami se sebou. Každý se nějakým rodíme a pak se během života moc neměníme. Už na svých dětech jsem poznal, že je každý kluk trochu jiný. Každý syn ma kousek ze mne, kousek po mamince a i strýček je tam zastoupen, hlevně, že ne soused. :) A každý člověk se sám rozvíjí podle sebe a svým způsobem a rodiče mu v tom mohou být jen trochu nápomocni, že například toho dravějšího trošku mírní, aby z něho nevyrostl neurvalec a toho bázlivého podporují, aby nebyl příliš plachý a dokázal se prosadit. Geny ale hrají naprosto rozhodující roli. Z beránka vlka neuděláš a obráceně to nejde také, ale obojí jde do určité chvíle předstírat, tam by ta kniha mohla pomoci, ale když dojde „na věc“, jde opravdu do tuhého, tak se pak třeba i pozná, že i pouhý voják má ve své torně maršálskou hůl a generál zklame. Podívejte se na ukrajinského prezidenta Zelenskeho, ukázalo se, že komik a herec má ve své množině dovedností - ve svém hereckém rejstříku i vážnější role. Zda z něho více mluví Stanislavskij nebo to v něm opravdu bylo vrozené – v genech – to se dozvíme později. Zatím s časem roste. Pamatujete na Tymošenkovou, také ji vytvořili po způsobu hereckých hvězd a dneska o ní není slyšet ani slovo. A co ta ukrajinská pilotka hrdinka Nadija Viktorivna Savčenková , která prošla všemi demokratickými televizními studii Evropy, aby ji pak nechala jako na povel, všechna studia v archivech zapadnout prachem, když se začala projevovat tak, jak to nevyhovovalo mocným světa. Tolik politických kotrmelců, kolik jich provedla, by ani svém Mi- 24 neudělala. To si přečtěte sami: https://cs.wikipedia.org/wiki/Nadija_Sav%C4%8Denkov%C3%A1 A myslím si, že pan Zelenskyj je ze stejného těsta a že se můžeme dočkat i toho, že nás i on zaskočí nějakou piruetou. :) Zda to má vyčtené z knížek nebo po tatínkovi, se asi z dnešního rozhovoru na ČT24 po 20. hodině taky nedozvíme. :)
Jana Kollinová
Titulní snímek mě ruší, spíš bych s ohledem na zvýrazněné nohy s potěšením prohlížela kresby Ivana Mládka na téma obrácená perspektiva.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.