Ale i v této době se většina „obyčejných“ lidí odmítá přestat radovat ze života, těšit se z maličkostí a hlavně doufat. Věřit, že zvítězí zdravý rozum a nastane vymodlený nebo vyjednaný klid zbraní.
A takové „moje“ maličkosti, které mně a nejen mně přinesly radost a dobrou náladu vám chci přiblížit v této fotoreportáži.
Masopust
Tak pojďte se mnou na historicky první mikulovický masopust. Mikulovický Spolek žen se rozhodl trochu zatočit s tou špatnou náladou a smutkem.
V neděli 27. února 2022 v deset hodin dopoledne se na prostranství za obecním úřadem začali scházet malí i velcí v roztodivných masopustních maskách. Samotné pořadatelky byly pěknou účastí překvapeny a nadšeny. Doufaly, že přijde alespoň pár dětí v maskách a zatím se zapojili s vervou a s radostí nejen děti, ale i dospělí. Paráda! Masopustní průvod procházel obcí a u mnohých dveří se zastavil a účastníci za veselé muziky dodržovali pitný režim.
Nakládání fermentované zeleniny
To bylo tak, jsem doma v kuchyni a krájím a strouhám zeleninu na fermentování neboli kvašení. A v tom mě napadne, že bychom mohli zeleninu připravit i s klienty v našem pečovatelském domě, kam chodím číst. S nápadem při nejbližší příležitosti jdu za paní ředitelkou. Souhlasí a hned se ujme celé organizace. Co myslíte, kolik se nás na této akci sešlo? Mohli jsme si zpívat: je nás jedenáct! Sice jsme nezpívali, ale veselo bylo, to jo. Očistili, nakrájeli, nastrouhali a napěchovali do sklenic 7 (slovy: sedm) kilogramů zeleniny. Povedla se báječně a chutnala všem.
Recept: tak to dělám já
Na kilo jemně nakrájené nebo nastrouhané zeleniny přidat 2 dkg mořské soli.
Bílé zelí, cibuli, papriku - nakrájet na nudličky. Na hrubém struhadle postrouhat: mrkev, bílou ředkev, celer, cuketu, červenou řepu. Směs posolit a dobře promíchat, napěchovat buď do nějaké nádoby s víkem nebo do sklenice. Pořádně zmáčknout. Druhý den směs nahoře promíchat, aby se horní vrstva obměnila. Nemíchat vše. Umačkat, měla by vystoupit šťáva. Sedm dní a je hotovo. Nádobu se zeleninou postavit do mísy, to v případě, že by ze zeleniny přetekla šťáva. Všechna zelenina tam jde syrová, žádná tepelná úprava, nezničí se žádné vitamíny. Skladovat v lednici.
Je to velmi starý způsob nakládaní zeleniny. Výborný prostředek na posílení imunity v zimním a jarním období.
Chodíme pro mozek
Na našem íčku jsem zahlédla článek o celostátní akci Chodíme pro mozek. Článek jsem přeposlala paní ředitelce v pečovatelském domě a spolu jsme se pak domluvily, že se k této akci připojíme. Nadšeně se k nám přidali senioři ze studijní skupiny U3V a také několik aktivních seniorů chodců, kteří na přednášky nechodí.
První pochod jsme však šlapali s manželem se seniory ve Zlatých Horách. Bylo to v pondělí 14. března a my jsme chtěli podpořit zlatohorské přátele. Zlaté Hory jsou moje srdeční záležitost.
A pak přišel pátek 18. března 2022 a na pochod se vydala naše mikulovická skupina osmnácti seniorů pod laskavým vedením Mgr. Štěpánky Beníčkové, ředitelky SOUŽITÍ 2005.
Od komunitního centra jsme se po cyklostezce vydali do Hradce a pak přes historický kamenný most nad železniční tratí do Nové Vsi. Tam byla plánovaná zastávka na občerstvení a doplnění tekutin. Penzion Aviatik, tady už na nás čeká skupina lidiček, kteří se sem nechali dopravit, protože už by celou trasu pěšky nezvládli. Nevadí, každý podle svých sil a hlavně s dobrou náladou. Po občerstvení jsme pokračovali v cestě zpět do Mikulovic ke komunitnímu centru. Osm kilometrů trasy, sem tam do kopečka a pak zase šupem dolů, jsme zvládli všichni bez ztráty kytičky.
Všechny akce jsem poctivě dokumentovala a tak se můžete zúčastnit i vy.