V červnu si důchodci přijdou díky valorizaci penzí v průměru na více než tisíc korun
Ilustrační foto: Ingimage

V červnu si důchodci přijdou díky valorizaci penzí v průměru na více než tisíc korun

22. 3. 2022

Od června se všem vypláceným důchodům zvýší procentní výměra o 8,2 procenta. V průměru se tak důchod zvýší o 1 017 Kč. Důvodem mimořádné valorizace je vysoká inflace, která od loňského června přesáhla zákonem stanovených 5 procent.

Zvýšení se bude týkat téměř 3,5 mil. vyplácených důchodů a Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky, není potřeba o něj žádat.

Mimořádná valorizace se týká všech druhů důchodů, tedy starobních (včetně tzv. předčasných), invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích. Každý důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny důchody jednotná a v rámci mimořádné valorizace se nezvyšuje. Procentní výměra se stanovuje individuálně a v souvislosti s mimořádnou valorizací se bude zvyšovat o 8,2 %. Tato výše náleží ode dne splatnosti červnové splátky důchodu.

Navýšení procentní výměry o 8,2 % se týká i důchodů přiznaných v roce 2022 včetně těch, které budou přiznány v období po mimořádné valorizaci, tj. od 1. 6. 2022 do 31. 12. 2022. Toto zvýšení se týká i vyplácených příplatků k důchodu, které rovněž vzrostou o 8,2 % částky příplatku, jenž náleží ke dni, od něhož se příplatek zvyšuje (týká se i příplatků k důchodu přiznaných v období od 1. 6. 2022 do 31. 12. 2022). Jelikož se důchody a příplatky k důchodu zvyšují od červnové splátky, nebude náležet doplatek valorizace tak, jak tomu bylo u valorizace v lednu.

O zvýšení důchodu a příplatků k důchodu budou příjemci důchodu včas informováni oznámením, které bude mimořádně rozesíláno již v období od poloviny března do poloviny dubna. V těchto oznámeních bude upozorněno na skutečnost, že uvedené částky zvýšení platí za předpokladu, že do doby červnové splátky nedojde k žádným změnám v nárocích na důchody či příplatky k důchodu nebo jejich výši. Součástí zásilek s oznámením bude též informace o možnostech čerpání příspěvku na bydlení a dalších dávek, které poskytuje Úřad práce ČR, s ohledem na skokový růst cen energií.

Pokud by v období od odeslání oznámení do červnové splátky došlo ke změně v nároku na důchod nebo jeho výši z jiného důvodu, než je mimořádná valorizace, bude valorizační zvýšení v červnu provedeno podle skutečné nové výše důchodu, ale nebude již zasíláno nové valorizační oznámení.

Důchodcům, kterým nemohlo být oznámení zasláno, protože ke dni jeho distribuce ještě nebyli poživateli důchodu, bude zasláno až v souvislosti se zpracováním valorizačního zvýšení od června 2022. Valorizační oznámení budou v těchto případech zasílána od druhé poloviny května do první poloviny června. Obdobně až v souvislosti se zpracováním valorizace budou oznámení zasílána důchodcům žijícím v cizině. Valorizační oznámení na zahraniční adresy budou rozesílána rovněž od druhé poloviny května do první poloviny června.

 

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslav Kubánek
Dobrý den. Z jakého důchodu nebude doplatek k valorizaci pro všechny, co mají výplatní termíny později stejně jako já? Opět přijdu o 21 dní z červnové valorizace. Proč to šlo v lednu a v červnu už ne??? Vláda spí? Díky za odpověď
Irena Mertová
Už mi přišel nový výměr. Jinak souhlas s paní Fialovou.
Jan Krátký
My s vyššími příjmy před penzí jsme na tom podstatně hůř, než ti se mzdami nižšími. Posuďte sami: Osobní vyměřovací základ Doba pojištění Starobní důchod Hrubý náhradový poměr 19 500 Kč 44 let 15 609 Kč 80 % 23 200 Kč 44 let 16 244 Kč 70 % 28 600 Kč 44 let 17 170 Kč 60 % 37 300 Kč 44 let 18 663 Kč 50 % 53 500 Kč 44 let 21 443 Kč 40 % 95 500 Kč 44 let 28 650 Kč 30 %
Pavel Vaněček
Valorizace mezd se odvíjí od výše inflace. Její vývoj rozhodně neovlivňuje vláda. Nemá na to nástroje. Krotit inflaci mohou centrální banky, ale i ty jsou - zvláště v situacích, jako je ta současná - na to často krátké.
Jitka Hašková
Zvýšení důchodů je od červnové splátky, t.zn. ode dne splatnosti vašeho důchodu. Takto jsem to dostala oznámené v úředním dopise o zvýšení důchodu z ÚSSZ. Kdo má splatnost na začátku měsíce, bude to mít dříve, kdo má splatnost na konci měsíce, bude to mít později. Všichni dostanou zvýšení v červnu.
Jitka Caklová
"Pravda je to, co zůstává neměnné!". Pokud se nebudou měnit ceny čehokoliv, nebude třeba valorizací. To by ale tento "šlendrián", zvaný směnárna, nesměl být pro stát výhodným obchodem.
Jitka Caklová
Není mým zvykem komentovat - rozporovat názory druhých. Záleží na vlastní zkušenosti a z něho vyplívající úhel pohledu. Neříkám, že nám lžou, jen nám neříkají plnou pravdu. Ztotožňuji se s příspěvkem pana Milana Šupola a docela se těším na rozesmáté tváře důchodců, z titulní fotografie, z radosti, nejen nad zvýšeným důchodem, ale i po zaplacení všech povinných položek potřebných k životu :-)
Libuše Křapová
Proč by vám měl kdo lhát, Drahomíro? Přečtěte si znovu podmínky valorizace a nebo si zajděte na sociálku, když si svým důchodem nejste jistá. To, že něco nevíte, neznamená, že ti ostatní vám lžou.
Drahomíra Perková
Proč mi všichni lžou. Já to budu mít až od července. Takže mě zase náš stát a vláda okrádá.
Jarmila Fialová
Důchodci dostanou aspoň těch 8%, co mají říkat rodiny s dětma?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...