Výlet k jezeru Milada
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Výlet k jezeru Milada

24. 3. 2022

Jezero s dívčím jménem Milada patří, tak jako i několik dalších jezer, do skupiny těch, které nám k potěše nenadělila sama příroda, ale člověk jí musel pomoci. Musel? Toť otázka!

Pod zemí se tady na severu Čech skrývalo bohatství matičky země v podobě hnědého uhlí. A člověk rozhodl o tom, že se toto bohatství promění v teplo a elektrickou energii.

Ve jménu blaha našich domácností i tady zmizely z povrchu zemského celé vesnice a uhlí se vytěžilo. Nutno dodat, že ne úplně. V roce 1991 bylo rozhodnuto o ukončení těžby a těžba v původně hlubinném, později povrchovém dole Chabařovice byla ukončena v roce 1997. Brzy poté se započalo s napouštěním jezera a to slouží od roku 2015 jako rekreační plocha s čistou vodou veřejnosti. Je jen o „fous“ menší než Máchovo jezero.

Poté, co jsem obešla jezero Most s podobným osudem, rozhodla jsem se podívat i k jezeru Milada.

Návštěvníkům s automobily poslouží dvě parkoviště v různých částech jezera, já jsem se na cestu vydala autobusem z Ústí nad Labem. Vystoupila jsem na zastávce Chabařovice, Hrbovice. Stála jsem na silnici, kde nic, tu nic, žádné domy, žádná vesnice. Tu byste hledali marně, protože je jednou z těch, které byly kvůli těžbě srovnány se zemí. Zbourána byla jako poslední v roce 1989 a vlastně úplně zbytečně, protože těžba nakonec až do těchto míst nepostoupila.

Směrovka u silnice mě navedla k jezeru. Přede mnou se modrala vodní plocha a cesta kolem parkoviště mě dovedla dolů k hlavní pláži. Ta je docela veliká, upravená a v sezóně se tu určitě hemží spousta návštěvníků. Teď jsem tu byla dočista sama jen s vodní havětí. Jezero mi připadalo na obejití veliké, ale ve skutečnosti jsem okružní cestu uzavřela dřív než jsem počítala. Kolem celého jezera se táhne cyklostezka a po 500 m jsou tabulky s označením vzdálenosti. Na trase je i několik odpočinkových míst s lavičkami a „boudičky“ na úschovu kol. Veliká vodní plocha je doslova za humny krajského města Ústí nad Labem a věřím, že je hojně využívána jak v létě ke koupání, tak i rodinami s dětmi třeba s koly, koloběžkami nebo jen tak k procházkám. Je obklopeno Českým středohořím a Krušnými horami. Na jednom z jeho konců ční vysoké komíny trmické teplárny.

Bedlivě jsem sledovala vodní hladinu a pátrala, kteří vodní ptáci se tu usadili. Překvapilo mě, že jsem tu neviděla skoro žádné racky. Zato velká hejna lysek černých promíchaných s poláky chocholačkami. V menším zastoupení byly i další druhy – morčáci velcí, hoholové severní, potápky roháči, divoké husy, kormoráni. K mé radosti jsem objevila i pro mě vzácnější druhy kačenek jako je morčák malý nebo potápka žlutorohá.

Cesta kolem jezera je pohodlná, vede po rovině a je vhodná pro každého, kdo je schopen ujít 8 km.

cestování fotografování
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Moc hezké záběry při krásném počasí. Je vidět, že voda je dobrá, když tu sídlí takové množství vodních ptáků, radost pohledět.
Eliška Murasová
Aleno, dík za procházku. Článek, fotky i počasí se povedlo. A těch ptáků ...
Antonín Nebuželský
Moje někdejší pracoviště.Jenom jsem chodil po dně.Před dvaceti lety.
Irena Mertová
To je úplný ptačí ráj :-)
Dana Puchalská
Álo, opět jeden podařený článek s krásnou fotogalerií. Děkuju.
Anna Čípová
Ali, ráda jsem se prošla. Obdivuji tvé znalosti vodního ptactva i um je zachytit.
Martina Růžičková
Parádní fotky. Ornitolog by si přišel na své. Ale i jako laika mě moc potěšily. :-)
Marie Novotná
Ali,ta dokumentace a článek je tak hezký,že byl včera na Seznamu. Gratuluji.už jsi reporterka nejen íčková. :-)
Marie Měchurová
Zase jsi nezklamala. Tvoje fotoreportáže nemají chybu a když se ještě přidá ideální počasí, výsledek stojí opravdu za to.
Marie Seitlová
Krásně jsem se s tebou prošla, fotky super.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.