Všeználci. Všechno vědí, všechno znají. Žít v jejich blízkosti je vskutku těžké
FOTO: Ingimage

Všeználci. Všechno vědí, všechno znají. Žít v jejich blízkosti je vskutku těžké

26. 3. 2022

Na jakoukoli větu reagují slovy: to znám, tam jsem byl, to jsem viděl. Pánové chytří a dámy chytré jsou zvláštní druh a současná doba jim přeje. Na sociálních sítích a v internetových diskusích mohou projevovat svou schopnost komentovat a hodnotit cokoli.

V běžném životě radí, jak správně zaparkovat auto. Oni by totiž vždy zaparkovali jinak, lépe.

Poučují, jak vyžehlit košili. Oni by to totiž udělali perfektně.

Vědí, jak má chutnat správný guláš, hovězí vývar, svíčková, pizza, gyros, všechno. Oni by to totiž uvařili a připravili lépe.

Oni dokonce vědí, jak vyřešit válku. O mezinárodní politické situaci mají více jasno, než všichni profesoři politologie z celého světa dohromady a tak o tom vedou čilé internetové diskuse.

Psycholožka Marta Krajnijaková se svým týmem před časem dělala rozsáhlý výzkum toho, proč někteří lidé mají pocit, že všemu rozumí lépe než jiní. „Došli jsme k závěru, že lidé s nízkou emoční inteligencí hůře ovládají impulzy v mozku a naopak lidé s vysokou emoční inteligencí umí lépe přizpůsobovat své chování těm, se kterými právě jsou,“ uvedla. Znamená to, že emoční inteligence se projevuje mimo jiné právě tím, že lidé netrvají na striktně na svém názoru a snaží se vyhodnocovat názory ostatních, vyhledávat si různé informace z různých zdrojů, snažit se s ostatními nepohádat, ale naopak dohodnout.

Emoční inteligence nemá nic společného s inteligencí v tom smyslu, co si pod ní obvykle představujeme. V tomto případě nejde o to, zda je někdo schopný vyřešit matematický úkol nebo složit hlavolam, nýbrž o to, zda je schopen chovat se tak, že uspěje v běžném životě, nevytváří si zbytečně nepřátele, umí spolupracovat a pomáhat druhým.

Bohužel, když se sejde všeználek s někým, kdo je emočně inteligentní, zpravidla to skončí prohrou toho druhého, protože je časem pokusy oponovat a argumentovat značně vysílen. S všeználky je totiž těžká diskuse. Mnohdy není vůbec možná.

Dávají o sobě vědět v různých situacích, velmi často se s nimi setkávají například lékaři. „Je to typ pacientů, které léčí doktor Google a sestra Wikipedie,“ říká šéf lékařské komory Milan Kubek a dodává, že tito lidé velmi často mají pocit, že sami nejlépe vědí, co jim je i jakou léčbu si naordinovat. Všeználci se v ordinacích velmi často projevují slovy: to jsem už měl, to znám, to je jednoznačně žlučník, doktore, to já přece vím.

Všeználkovstvím někdo trpí celý život, u někoho se však začne projevovat až ve vyšším věku. Stárnutí totiž mnoha lidem přináší pocit, že už vše zažili, vše znají, tudíž mají právo ba přímo povinnost říkat okolí, jak to vlastně všechno je.

Nejvíce tím trpí jejich vrstevníci, kteří mají ten dar, že si uvědomují, že čím jsou starší, tím méně v mnoha směrech světu rozumí a tudíž se snaží stále se dovzdělávat, povídat si s lidmi, zajímat se o vše nové. I jim pak dost leze na nervy, když vidí, jak jejich vrstevníci říkají mladším lidem: Jo, holčičko, to musíš takhle, to se ti vymstí, to chodí tak a ne jinak…

Nejhorší argument je: Já jsem starší a proto to vím lépe.

Jenže je těžké ubránit se jeho použití, když přibývající roky opravdu tento pocit vyvolávají.

„Snažím se tomu bránit, nerada někoho poučuju, ale když vidím, jaké mé děti a teď už i vnoučata dělají chyby, mám nutkání je upozorňovat, vysvětlovat jim různé věci. Jasně, že jim to leze na nervy. Mně také lezlo na nervy, když se mně máma snažila poučovat. Ale já si nemůžu pomoct, některé jejich názory a kroky jsou mírně řečeno naivní, vím, že dělají chyby, tak přece nemůžu mlčet,“ říká třiasedmdesátiletá Vlasta.

Opačný přístup k životu má šedesátiletý Milan, který říká: „Měl jsem v práci staršího kolegu, který všechno věděl, tedy myslel si, že všechno ví. A když se objevilo něco nového, situace či problém, který neuměl řešit, tvářil se, že jde o zbytečnost. Bohužel, byl na vedoucí pozici a dost nám to všem komplikovalo život. Ale kdykoli jsem něco řekl, navrhl, on reagoval slovy: Jo, chlapče, až ti bude tolik co mě… Nebo: Jo, chlapče, až tady budeš tak dlouho jako já… Dávám si pozor, abych to teď neříkal. Vlastně mě to ani nenapadá. Naopak mám pocit, že mladší lidi teď ovládají spoustu dovedností, které já nemám. Umějí jazyky, jsou šikovní, já jim fandím a poučovat se je rozhodně nechystám.“

Speciální druh všeználků jsou ti internetoví. Ti svou vášeň přesvědčovat okolí, že vše vědí nejlépe a vše by uměli nejlépe vyřešit, ventilují na různých chatech a diskusních fórech. Speciální kategorií jsou ti, kteří reagují na každý názor někoho jiného a je pro ně věcí cti přesvědčit dotyčného, že se mýlí, protože oni to přece vědí.

Zkrátka, jedná se o živočišný druh, v jehož blízkosti se těžko žije, ale je velmi pravděpodobné, že se ním každý člověk někdy v životě v nějaké situaci potká. V ordinaci, v práci, ve škole, mezi přáteli, v rodině. A když ne, tak na sociálních sítích, na internetu určitě. Výhodou toho posledně zmíněného prostředí však je, že v něm se jim dá vyhnout. Tam je snadné na ně nereagovat, nediskutovat s nimi, utéct před nimi.

psychika životní styl
Hodnocení:
(4.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Nojo, ten článek je dávno známý. Četl jsem ho před 40 lety. Na internetu říkali, že bude ještě letos sněžit. Já jim věřím. Za chvíli bude prosinec. Musíte se taky trochu snažit, abyste věděli všechno. Jako například já!
Martin Vrba
Pane Charváte, tak to přesně je, jak jste to popsal. Oni jsou dva druhy lidí, jedni jsou za to, když se něco dozvědí od druhého, dotyčnému vděční a pak jsou lidé, kteří vás ještě napadnou a zesměšní a označí vás potupně za toho „Všeználka – který obtěžuje druhé svou znalostí„. Existuje jedno krásné čínské přísloví: „Když něco nevíš, tak se neboj zeptat, třeba budeš na chvíli za blbce, ale když se nezeptáš, tak budeš blbec celý život!“ Já, když mne někdo vyvede z omylu, tak jsem mu neskonale vděčný, vždyť jsem tím získal a ztratil jen vlastní nevědomost. :) Využiji příležitosti, protože se to sem trochu hodí a upozorním na tento Web, jsou tam krátké zprávy z vědy a techniky popsané srozumitelně – doporučuji to všem, kteří se chtějí držet dále v obraze, i když už s tím žádné holky jako dříve, asi neulovíme. Jsme už jen hodně opelichaní Lvi salonů, ale nemusíme být k tomu i blbí. A hlavně si držme humor – ten je lék na všechno - Co? :) Ten link na ten web je: https://www.czechsight.cz/
Martin Vrba
No – ano, už tomu rozumím, paní Kopecká. Děkuji vám za vysvětlení. Není všeználek jako všeználek. Já jsem vycházel z krásné knížky, že se jedná o postavu – o člověka, který si ví opravdu vždy (skoro vždy) rady, protože má hodně vědomostí a to dokonce napříč obory. Určitě je vám dobře známý tento případ, tam bylo podle mne hned několik všeználků, kteří si věděli rady https://dvojka.rozhlas.cz/polarni-trosecniky-zachranila-vysilacka-ktera-nemela-byt-na-palube-7527766 A o desítky let později byly spousty „všeználků“ na Zemi, kteří uplatnili své znalosti při záchraně výpravy Apollo 13 ve vesmíru k cestě na Měsíc. https://cs.wikipedia.org/wiki/Apollo_13 Ano – mýlil jsem se, protože já v životě sleduji spíše opravdu ty lidi, kteří něco dokázali, těm fandím, ti mne inspirují, kdežto většina lidí chápe Všeználka jako parodii na skutečně vzdělaného člověka. Děkuji za vysvětlení.
Jitka Caklová
V případě Cvacha, Pulečeka a jim a jim podobným mi všeználek splývá s vychcánkem. Dokud jsem nepochopila sama sebe a nepoučila se ze skutečnosti, že i takoví lidé mají své místo pod sluncem, stále se mi do života vraceli. Jsou nedílnou součástí společnosti, není jich málo a přesto mi nevadí. Je to jejich život a když jim to vyhovuje, tak proč bych měla být proti :-)
Jitka Caklová
"Ovšem....táhnout s sebou na dovolenou takový nástroj...." Zahraji si na všeználka, určitě jste pochopila, dle příspěvku 16:01, že o tom ten film není :-)
Eva Kopecká
Ano. Hrál dobře, hrál rád. Uměl to. A uměl si hrát i sám pro sebe. Necpal se na pódia. Ale když už tam musel, jak vypnuli proud, zahrál a skromně se o úspěch podělil s ostatními muzikanty. Pěkné dva filmy. Ovšem....táhnout s sebou na dovolenou takový nástroj....to lze pouze ve filmu.
Jitka Caklová
13:39 .... a tak to chodí, Vyhlídkovi v Dovolené s Andělem vůbec nevadilo, že ho nikdo nebral, vzal violoncello a šel hrát do lesa, aby nerušil a vůbec mu nevadilo, že mu nikdo netleská, hrál si pro radost. Nemusím být dokonalá, hlavně že jsem svá :-)
Eva Kopecká
Díky. A vzpomněla jsem si na klasiku...Pan Puleček....z Anděla na horách... SKÁČU DOBŘE... SKÁČU RÁD..... Jel jednou na lyžích ze Soliska...a jak to dopadlo....noha byla v podstatě pryč....udělal si hned úraz. Velký teoretik. Na rekreace jezdil, protože mu vždycky nějaký ten poukaz zbyl. To mu šlo. O sportech mu to šlo akorát tak mluvit. Jiní mlčeli, a na rozdíl od něho je na svahu nesbírali. Protože to uměli. Anděl a Vyhlídka klidně sáňkovali. A když se učili lyžovat, byli jako sněhuláci. No a co. Hlavně, že z toho měli radost, i když sjeli jen malý kopeček...
Libuše Křapová
Asi tak, Evo K. Já ti rozumím, o čem píšeš. Ale kdo nechce, nepochopí a ještě tě bude podezřívat z nekalých úmyslů :-( Nerozlišují, že Všeználek není všeználek.
Eva Kopecká
Jednoduše řečeno, titul Všeználek si u mě zaslouží bez ohledu na vědomosti a znalosti člověk, který se projevuje, jak jsem už zmínila. Po přečtení jednoho článku o výchově zasvěceně radí druhým, ač sám děti nemá. Po absolvování jedné dovolené u moře je schopen vydat cestopis o přímořských zemích celé Evropy.Po postavení kadibudky na chatě objíždí známé s rekreačními stavbami, aby jim předal zkušenosti, které nemá. Být Všeználek je o tom, jakým způsobem se člověk projevuje a jak prezentuje svoje znalosti a zkušenosti. To vůbec není o dosaženém vzdělání, výborných známkách a inteligenci, ani o tom, že na sobě člověk celý život pracuje a posouvá se dal. Všeználek je schopen příbuznému, aniž by znal aspoň laicky jeho anamnézu, třeba na oslavě říct, to já znám, tyhle potíže já taky občas mívám, na to je nejlepší pořádný panák slivovice. Zatímco normální člověk konstatuje, Pepo, drž se dneska s jídlem i pitím zpátky a měl by sis dojít k doktorovi, ne? Všeználkové nejsou neoblíbení pro svoje znalosti. Nýbrž pro to, jak se chovají. Vzpomeňte doktora Cvacha. Houby uměl, nikdo by se od něj dobrovolně operovat nenechal, ale řeči vedl, že by u něj člověk předpokládal letitou praxi na zahraničních klinikách...kdo opravdu něco umí, tak o tom do omrzení nemele...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.