Ojedinělé České středohoří
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Ojedinělé České středohoří

31. 3. 2022

České středohoří. Chráněná krajinná oblast. Kraj barev a vůní. Kraj ovocnářství a úrodných polí. Středohoří je podivuhodný kraj. Tímto krajem se můžete toulat bez obav z nějaké divočiny.

Mezi půvabnými kopečkami se rozprostírají vesničky, všude lze něco koupit k občerstvení a autobusy také mohou přivézt poutníky i ze vzdálených míst.

České středohoří - chráněné území je třetí největší v České republice. Je velkým lákadlem pro malíře, fotografy, přírodovědce. Jedinečnost této krajiny spočívá v tom, že třetihorní vulkanické kužele vyčnívají nad své okolí. Z každé větší či menší hory či kopečka je překrásný výhled do krajiny. Údajně je to kraj, který nemá jinde v Evropě obdoby.

České středohoří -  náš sobotní výlet směřoval pro nákup jablek z místních zdrojů v Želkovicích , ale když vidíte tu probouzející se krásu přírody, nelze oddolat pokušení ,  zastavit se  a pokochat se okolím. A když už zastavit, tak zdolat hned jeden vršek  zvaný Čičov. Kopec nad vsí Hořenov, který je stepního charakteru, hojně pokrytý kavilem a také zde hojně kvete koniklec.  Bohužel ten ještě nevykvetl. Kopec spásají ovce a tím i udržují jeho charakter. Na Čičov výstup není nikterak náročný a když se člověk octne na vrcholku je šťastný. Já se tedy tak cítím. Cítím tu boží a všemocnou sílu přírody, volnosti a pokory. Cítím tu energii, která dodá člověku sílu. 

České středohoří - kraj dobrot vypěstovaných na místní rodné půdě. V Želkovicích jsme nakoupili jablka a nazpátek jsme jeli přes bývalé Radovesické údolí, které je nyní protkáno cyklostezkami i výbornými silnicemi. Jsou zde odpočivadla, možnost oddechu při turistických výletech. Přes Kostomlaty jsme sjeli domů a já začala s přípravami na rodinnou sešlost.

České středohoří - botanicky nejpestřejší kraj Čech a Moravy. V Opárenském údolí od dubna do června tam tlučou slavíci. Vydejme se tam, poseďme, poslouchejme. Letos pro radost z pohybu i potěšení se opět vydám na místa, která mám tak ráda.

Krásné jaro přeji všem lidem dobré vůle!

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
České středohoří má svůj ráz. Fotky jsou jedinečné, mají svůj půvab. Díky.
Ludmila Černá
Díky za přiblížení jiné časti Středohoří. Slavíky uslyšíte nejen v Opárně. Občas i v Libochovicích u mostu a i v Litoměřicích. Ještě než byla dálnice, vyzpěvovali na jižním svahu Lovoše. Ale bohužel, všechno se mění a ptáci ubývají šmahem.
Hana Polednová
Soni, moc hezký článek o Tvém milovaném kraji. Fotky jsou nádherné jako vždy a přeji Ti ještě hodně dalších výletů v Českém středohoří, které máš tak ráda.
Soňa Prachfeldová
Děkuji moc za vaše milé komentíky, tahle krajina je taková trochu jiná, řekla bych až starosvětská. Pole, sady, ovečky, louky s kravkami a lidé v e vesnicích pracovití, obdělávající tuto životadárnou půdu. Je tu krásný poklid vyplněný láskou k přírodě a práci.
Anna Čípová
Soni, děkuji za možnost spatřit místa blízká tvému srdci. Přeji tobě i Pepovi hodně pěkných výšlapů v líbezné krajině.
Irena Mertová
Krásná krajina :-)
Jaroslava Handlová
Soňo, jsem šťastná, že jsem mohla úžasné Středohoří poznávat nejen virtuálně, ale i osobně, právě také s Tebou. Nezapomenu na vycházku na jiný kopec (Lovoš), kterou jsme společně všichni zakončili v tom zmíněném Opárenském údolí u dobrého jídla i pití. Děkuji Ti za všechno, i další hezký tip. Zdravím taky Tvoji rodinu i přátele :-)
Magdalena Váchová
Překrásné fotky,s přítelem jsme tam již byli několikrát a rádi se vracíme.Podobnou velkou slabost mám pro Kuks,tam je to prostě magické,stejně jako tady.
Jitka Hašková
České Středohoří je překrásné. Píše o něm několik íčkařek a každá trochu jinak a zajímavě. Jsem ráda, že jsem ho mohla alespoň trochu poznat s Alenou Tollarovou.
Antonín Nebuželský
Třeba ano, tam ještě dojedu. Na slavíky se asi musí dál. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...