Nad starými fotografiemi aneb připomenutí 160. výročí Sokola
FOTO: wikipedia, volné dílo

Nad starými fotografiemi aneb připomenutí 160. výročí Sokola

1. 4. 2022

Před časem jsem se probírala starými rodinnými fotkami a zjistila, že mnohé z nich již poznamenal zub času a začínají blednout. Rozhodla jsem se pro záchranu těch nejdůležitějších a nejzajímavějších. Postupně je skenuji a snažím se doplnit chybějící popisky.

K nejstarším snímkům patří fotky mého dědečka z tatínkovy strany. Narodil se v roce 1891 a mám ho zachyceného ve stáří asi půl roku. To už je opravdu starodávně vyhlížející fotografie.

Zachovalo se nám také několik snímků z dědečkova života, dokumentujících jeho činnost v Sokole Pražském. Dlouhá léta byl cvičitelem malých sokolíků.

Účastnil se pořádání různých akcí - například tzv. šibřinek, což byly maškarní plesy, které mívaly společný námět. Následující fotka zachycuje přípravu na šibřinkové vystoupení - snad živý obraz.

 Byl členem pořadatelského odboru Sokola Pražského  v roce Všesokolského sletu v roce 1932.

  

Na tomto sletu cvičil i můj tehdy šestiletý tatínek.

V létě s babičkou jezdívali jako vedoucí na tzv. kolonky, což byly sokolské letní tábory pro děti. Na následující fotce jsou zachyceni v sokolských krojích.


Bohužel si tohoto svého dědečka nepamatuji, zemřel, když mi byly teprve dva roky. 

Když jsem snažila dohledat k fotkám doplňující informace na internetu, zjistila jsem, že Česká obec sokolská zrovna v únoru tohoto roku oslavila 160. výročí svého vzniku. Napadlo mě, že by bylo dobře výročí této významné tělovýchovné organizace připomenout i čtenářům i60, a pokusila jsem se o to tímto článkem. 

Česká obec sokolská byla založena v Praze jako tělocvičný spolek, který měl v duchu starořecké kalokagathie pěstovat fyzickou zdatnost i mravní stránku člověka a podporovat vlastenecké cítění.  Za den založení je považován 16. únor 1862, kdy byly valnou hromadou schváleny stanovy a do čela spolku zvoleni Jindřich Fügner a Miroslav Tyrš, kteří byli hlavními iniciátory jeho vzniku.

       

Tyrš s Fügnerem jsou autory většiny hesel, v nichž jsou obsaženy hlavní myšlenky a cíle Sokola. K známějším patří například:

  •   Ni zisk, ni slávu!
  •   Tužme se!
  •   Kupředu, zpátky ni krok!
  •   Tam se svět hne, kam se síla napře!
  •   V zdravém těle zdravý duch!
  •   Pravda vítězí!
  •   Lví silou, vzletem sokolím

Členové spolku se oslovovali „bratře“ a „sestro“. Hlavními symboly sokola se staly: znak, prapor, odznak a kroj.  Malíř Josef Mánes je autorem prvního návrhu sokolského kroje a praporu Sokola Pražského.

             

Miroslav Tyrš vytvořil české tělovýchovné názvosloví.

V českých a moravských městech postupně vznikaly sokolské jednoty (župy). Sokolské myšlenky pronikly brzy i do zahraničí, kde začaly vznikat sokolské organizace.

Kromě prostných a pořadových cvičení byla rozvíjena i atletika a různé další sportovní disciplíny. Pořádány byly ale i různé kulturní, zábavné a vzdělávací akce.

Za 1. sv. války vstoupily tisíce sokolů do československých legií ve Francii, Rusku a Itálii.

Obrovský rozmach zažila sokolská obec v období První republiky. Byly budovány tělocvičny, kterým se začalo říkat sokolovny, hřiště a další sportoviště. Sokolští sportovci reprezentovali na mezinárodních soutěžích i na olympijských hrách.

Sokolovna v pražských Holešovicích.

Vyvrcholením sokolské činnosti byly tzv. všesokolské slety. Hromadných cvičení a závodů se zúčastnily tisíce cvičenců a navštívily je tisíce diváků. Přehled všesokolských sletů a podrobnosti o nich najdete zde.

IX. Všesokolský slet v roce 1932.

Pro všesokolský slet v roce 1926 byl vystavěn Strahovský stadion, který byl v té době největším sportovištěm na světě. Škoda, že v současné době tato unikátní stavba chátrá.

Tzv. Zlatý věk sokola byl násilně přerušen okupací a 2. světovou válkou. Sokolové se zapojili do odboje. Po jeho odhalení byl Sokol v roce 1941 zakázán a jeho členové pronásledováni, zatýkáni a deportováni do koncentračních táborů, kde jich mnoho zahynulo.  Přes 1 200 sokolů a sokolek bylo popraveno.

Krátké oživení činnosti po válce ukončil nástup komunistické moci, který vedl k postupnému zániku Sokola v naší zemi.

Pokus o obnovu v roce 1968 zhatila okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Po listopadu 1989 obnovila Česká obec sokolská činnost. Svůj program přizpůsobila vývoji v oblasti tělovýchovy a sportu. Nabízí cvičení a další sportovní aktivity všem zájemcům bez rozdílu. V návaznosti na tradice pokračuje i v pořádání kulturních a vzdělávacích akcí.

Sokolská činnost byla inspirací pro mnoho umělců. Jedním z nich byl i skladatel Josef Suk, který sokolům složil tento krásný slavnostní pochod:

 

Pokud byste se chtěli dovědět o historii i současnosti České obce sokolské více, můžete si přečíst některý z internetových zdrojů, které mi byly při psaní článku zdrojem.

https://www.sokol.eu/
http://www.sokolprazsky.cz/o-nas/
https://world-sokol.eu/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sokol_(spolek)
http://www.sokolskepamatky.eu/

Zdroje fotografií: archiv M. Růžičkové, cs.wikipedia.org, Wikimedia Commons a Bundesarchiv Bild

 

historie rodina Sokol
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Děkuji za velmi zajímavý článek, který doplňují také zajímavé a krásné fotografie.
Martina Růžičková
Moc mě potěšilo, že vás článek zaujal. Děkuji. :-)
Eva Mužíková
Martino, celý članek jsem pozorně přečetla, velmi mne zaujal. Dozvěděla jsem se spoustu informací a děkuji Ti za ně. Mám ráda staré fotky.
Alena Tollarová
Moc pěkný a zajímavý článek. Velkou sokolkou byla moje tchyně. Vím, že cvičila na sletu, ale nevím, na kterém. Musím se jí na to zeptat.
Lenka Kočandrlová
Netušila jsem dlouho,že je nějaký Sokol. U nás doma ( v dětství) se to slovo ani nevyskytovalo,cvičit nikdo nikam nechodil.Ale po dědečkovi mám krásné odznaky ze sokolských sletů z poč. 20.stol.,moc hezké secesních tvarů.Jeden odznak ze sletu Sokolstva 1912 Praha - stálá vstupenka - má na rubu zajímavý vzkaz: Dle barvy a čísla odznaku najdeš své místo! Odznak nutno nositi zjevně!Ztracený se nenahražuje! Osoba přistižená bez odznaku na tribuně zaplatí znovu K 13, - Na odznaku Pátý slet všesokolský v Praze 1907 jsou nápisy: V mysli vlast - v srdci smělost- v paži sílu. Jsem ráda,že se po létech můžu kochat....
Vladislava Dejmková
Perfektní článek! Pŕečetla jsem ho se zaujetím. Obrázky velmi vhodně doplňují vypovídající text. Děkuji.
Naděžda Špásová
Martino, je to určitě záslužný počin, připomenout tuto organizaci. Mně nic neříká, nikdy jsem se se Sokolem nesetkala, samozřejmě, že něco o Sokolu vím, ale už si ani nepamatuji, jestli byl u nás na vesnici, myslím, že ne. Sokolníkům přeji hezké počtení.
Věra Ježková
Martino, moc se ti to povedlo.
Anna Potůčková
Tak určitě je to hodně zajímavý článek a také zajímavé a hezké fotografie. Do Sokola chodily ve školním věku mé 2 dcery a to do gymnastiky.
Marie Měchurová
Hezky zpracované a zajímavé počtení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.