Skauting je nyní v módě. Junák zažívá velkou vlnu zájmu
Skautky v Třebíči. FOTO: Frettie – Vlastní dílo, CC BY 3.0, commons.wikimedia

Skauting je nyní v módě. Junák zažívá velkou vlnu zájmu

14. 4. 2022

Organizace Junák – český skaut má nyní o sedmdesát pět procent více členů než před patnácti lety. Doba, kdy věta „ty jsi skautík“ měla trochu posměšný význam, je pryč. Lidé si znovu váží tradic a zájem o to, aby z dětí či vnoučat byli skauti, je toho projevem.

Rozhodnutí přihlásit dítě do Junáka, dělá čím dál více rodin. V některých hraje roli skutečnost, že třeba děda umí o skautingu zajímavě vyprávět, v jiných si rodiče či prarodiče uvědomují, že děti jsou nyní zhýčkané, líné, nezvyklé na život v přírodě. A tak je chtějí nechat okusit to, co pro starší generace bylo zcela běžné: rozdělávat oheň, umět se orientovat v přírodě, sedět u táboráku, naučit se co to znamená držet slovo a navazovat skutečná, ne jen virtuální přátelství.

„Zájmu si vážíme o to více v době, kdy mnoho dětí opustilo vinou pandemie své dosavadní zvyky a mimoškolní aktivity,“ říká starosta Junáka Josef Výprachtický. „Považuji za výjimečné, že naši dobrovolníci neztráceli motivaci, dařilo se jim překonávat nejistotu i náročné podmínky pro skautskou činnost a ještě měli síly zapojit se do pomoci druhým,“ dodává.

Za minulý rok přibylo dvacet šest nových oddílů. Nejvíce přibylo dětí, které tvoří oddíly světlušek a vlčat, těch se přihlásilo témě pětadvacet tisíc.

Je to velmi zajímavý jev, vždyť před časem bylo slovo skaut spíše jen výrazem z historie. Nyní je zájem tak velký, že v některých oddílech není místo a rodiče zapisují děti do pořadníků, takže skauti hledají nové prostory pro zřizování kluboven a vylepšování těch stávajících. Zájem je tak velký, že scházejí i vedoucí schopní s novými zájemci pracovat.

„Jsem z generace, která trávila dětství v pionýru a ukrutně mě to tam nebavilo. Můj děda mi často vyprávěl o skautingu, o tom, jak trávil čas v přírodě, jenže mě pionýrské tábory lezly na nervy. V podstatě jsem si myslel, že skauting bylo něco podobného s jiným názvem, jenže jsem se mýlil,“ vypráví padesátiletý Milan. Před deseti lety se stal otcem a nedávno se rozhodl syna přihlásit do skautu. „Došlo mi, že z něj roste takový ten buřtík, který jen sleduje, kdo mu poslal nějaký lajk a kouká do mobilu. Žena byla proti, říkala, že nás dva v dětství tábory a pobyt v přírodě taky nebavily, tak že k němu nemám nutit kluka. Jenže se ukazuje, že to bylo dobré rozhodnutí. Našel si kamarády a postupně na něm vidím, že začíná vnímat život jinak. Není už tak sebestředný, začal mít různé jiné zájmy, tak uvidíme, jak se mu tam bude dál líbit,“ říká Milan.

Scouts_in_Prokopské_údolí_in_1911.jpg
       Skauti v prokopském údolí v roce 1911. FOTO: A. B. Svojsík, commons.wikipedia, volné dílo

 

Právě pomoc druhým je jedna z oblastí, na kterou se skautská výchova zaměřuje. „Bylo to třeba v uplynulých dvou letech a je to aktuální i nyní, kdy pomáháme lidem z napadané Ukrajiny. Z některých skautských kluboven se stala dočasná přístřeší pro uprchlíky, oddíly pořádají sbírky materiálu i financí, na skautských akcích už nyní vítáme ukrajinské děti. Pomoc lidem v nouzi je jednou z klíčových hodnot skautingu. Růst skautingu je dobrou zprávou pro celou českou společnost,“ říká Barbora Trojak, mluvčí českých skautů.

Dá se předpokládat, že v souvislosti se situací ve světě se zájem o skauting bude dál zvyšovat. Mnoha lidem totiž dochází, že smysl pro čest, přátelství a určitá psychická i fyzická odolnost, jsou v důležité a uvědomují si, že v minulých letech tyto věci nehrály v životech dětí a mladých lidí zrovna hlavní roli. Takže staří skauti, kteří si mnohdy mysleli, že jejich ideály postupně zaniknou, se mohou radovat – děje se přesný opak.

 

 

 

 

skauting zábava životní styl
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
My jsme do Junáka chodit nemohli, byl zakázaný. Obě moje děti chodily do turistického oddílu, který sice nebyl pod hlavičkou Skauta nebo Junáka, ale náplň byla stejná. Oběma to prospělo v životě, zůstali jim i dobří kamarádi. Doufám, že vnučky také budou do některého oddílu chodit.
Martin Vrba
Průšvih je v tom, že úplně nejvíce ze všech lidí, milují tyto dětské organizace, tedy i Junáka, Skauty, sportovní kroužky, atd. pedofilové a různí jiní zvrhlíci. Dokonce si je za tím účelem svého „zájmu“ i sami zakládají.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.