Do Dolních Počernic a Hostavic s Pepou Boreckým
Všechny fotografie: Martina Růžičková

Do Dolních Počernic a Hostavic s Pepou Boreckým

28. 4. 2022

Íčkař Josef Borecký je povoláním a srdcem kamenosochař. Věnuje se umělecké tvorbě i restaurování historických plastik a architektury. Na radotínském setkání i60 pozval zájemce na výstavu, která do konce dubna probíhá v komunitním centru MČ Dolní Počernice.

Výsledkem bylo, že se v úterý 26. dubna vydalo několik íčkařek nejen na výstavu, ale i za poznáním Dolních Počernic a Hostavic. Pepa se ujal role průvodce a zhostil se jí přímo skvěle.

V Dolních Počernicích se nás k Pepovi přidalo šest - Olinka, Jitka, Hanka, Alena, Vlasta a já. Zámeckým parkem jsme prošli do historického centra, které nás překvapilo svým přívětivým venkovským vzhledem. V komunitním centru Jako doma jsme byli všichni mile přivítáni a prohlédli si umělecká díla místních výtvarníků - obrazy, fotografie a kamenné plastiky. Pepa nám předvedl svoje originální kamenné lampy, inspirované tvary hlavolamů, a vyprávěl nám i o ostatních vystavujících. 

Z výstavy jsme zamířili zpět do zámeckého parku. Vysvitlo sluníčko a my si užívali příjemnou procházku jarní zelení. Náš průvodce nám cestou poskytoval zajímavé informace o historii památek, které jsme míjeli. Ukázal nám budovu zámku, ve které dnes sídlí dětský domov, mateřskou školu v bývalé oranžerii, kostel Nanebevzetí Panny Marie, stále fungující pivovar i bývalý mlýn. Parkem jsme došli až na hráz velkého Počernického rybníka, kde jsme pořídili spoustu fotek neobvyklé bílé kachničky, labutí rodiny i obdivuhodných starých stromů.

Minulo již poledne, když jsme opustili Počernice a vydali se cestou mezi kvetoucími stromy a kolem překvapivě malebného rybníka Pískovna do Hostavic. Poobědvali jsme na zahrádce restaurace Hostavický Vidlák. Na kávičku jsme se přesunuli do kruhové prosklené kavárničky u zdejšího zámku. Jako dezert jsme přikusovali výtečné ořechové pusinky, které nám napekla Jitka Hašková.

Završením výletu byla návštěva Pepovy kamenické dílny. Když jsme si my ženy vše důkladně prohlédly a Pepa nám zodpověděl naše zvědavé otázky, byl čas se rozloučit. Poděkovaly jsme mu za pohodový den plný zajímavých zážitků, který pro nás připravil. Pak jsme se poněkud unavené, ale nadmíru spokojené vydaly na zpáteční cestu.

S využitím zdrojů:

https://praha-dolnipocernice.cz/
http://www.kamenik-pocernicky.cz/

cestování čtenáři i60.cz
Hodnocení:
(5.2 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Krásné fotky Martino.
Helena Přibilová
Park v Dolních Počernicích jsem navštívila loni a také se mi procházka v něm moc líbila. Děkuji za připomenutí.
Hana Polednová
Martino, děkuji moc za článek, znovu jsem se prošla a připomněla hezká místa, kudy jsem se procházela s milými přáteli. Pepíno byl výborný průvodce a jeho výtvory nám dokázaly, že je i skvělý kamenosochař. Těším se na další společné výlety.
Martina Růžičková
Moc děkuji za vaše ohlasy. O prima výletu se mi hezky psalo. Aleno V., park v Dolních Počernicích je pro procházky s kočárkem jako stvořený. Také jsme tam potkali pár maminek, ale hlavně děti ze školky. :-)
Soňa Prachfeldová
Tak to byl parádní výlet.
Alena Tollarová
Tak tak tak, takhle přesně to bylo. Dolní Počernice mě příjemně překvapily, stejně jako Pepínovy výtvory. V kombinaci se sklem nemají chybu. Krásně jsi další íčko výpravu popsala a nafotila. Děkuji a těším se na další setkání.
Daniela Řeřichová
Martino, díky za článek a fotografie, je vidět, že jste prožili pěkné chvíle. Tvorba J. Boreckého je velmi zajímavá. D. Počernice jsou dobrým místem pro život. Děti z DD vystupovaly na křtu mé knihy, dcera a vnučka s nimi spolupracují.
Alena Vávrová
Dík za fotoreportáž. Tady všude a ještě dál jsem trajdala s kočárkem s malou Natynkou. Dnes je z ní velká slečna.
Dana Puchalská
Martino,děkuju za krásnou fotogalerii. A jsem ráda,že se vycházka do Dolních Počernic vydařila.
Marie Seitlová
I já z dálky jsem se s vámi prošla.Děkuji, pěkné fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.