Pozdrav!
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Pozdrav!

3. 5. 2022

Pozdrav, říkávala moje babička. Moje babička mi od mala vštěpovala - každého pozdrav, koho potkáš, ať je mladý, nebo starý. Hned je svět veselejší a lidé mají k sobě blíž. I když se lidé míjí třeba jen na chvíli.

Tato poučka se mnou jde můj celý, již dlouhý život. Pozdrav je projev zájmu, úcty i slušnosti. Pozdrav odemyká brány.

A jsou různé druhy pozdravu - dobrý den, ahoj, čau, nazdar, pozdrav pánbůh, čus, zdravíčko, brýtro, a mnoho jiných. Pozdravit se můžeme různým způsobem. Milé jsou pozdravy malých dětí, ty říkají všem roztomile ahoj i zamávají a my jim také tak. I bručoun zvedne oči, něco si zabručí pod nos a myslím, že se mu přece jen trochu zvedne nálada. Ani nečekám na pozdrav, vyhrknu dobrý den, i když jsou to mladší lidé a někteří opravdu nezdraví, ale pak překvapeně odpoví. Asi neměli takovou babičku jako já. Nevím. Mým vnoučatům říkávám od dětství - zdrav lidi! 

Nyní na jaře jsem vytáhla kolo a už mám v nohách tři výlety, čítající několik desítek kilometrů. Mám program v mobilu "Pomáhej pohybem" a utržené body za každý kilometr zašlu na nějaký podporovaný program. ČEZ pak finančně tyto programy zajišťuje. I to je důvod, proč ráda občas mučím svoje tělo a sbírám body, které věnuji potřebným. Ale je to jen jeden z mnoha důvodů. Kromě toho, že moc ráda od dětství jezdím, vypadá svět z kola pěkný, mohu zastavit, kde chci a přemisťuji se rychleji, nežli pěšky. Je krásné, když někde zastavím, třeba na návsi a s kolemjdoucím se dám do řeči, pochválím co pěkně vypadá, zeptám se na zajímavosti, vyfotím a jedu dál. A co mě naplňuje radostí, jsou pozdravy kolařů. Cyklistů je hodně, a tak slyším hezké AHÓÓJ a já odpovídám nadšeně - AHOJ. No vidíte, kolik mám důvodů se vyhoupnout do sedla a uhánět do světa. 

Tak milí lidičkové, moje přání je pro všechny - zvedněme se, jděme do přírody, mezi lidi, ať nepromeškáme krásné jaro. Vždyť slunce, vzduch a dobří lidé, to je to, co k životu potřebujeme.  Ahoj♥♥♥

 

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Bydlím na vesnici, která má statut městyse. Všichni se tu zdravíme. Ale znám vesnice nebo města, kde to není zvykem. Škoda, lidé jsou si nějak blíž. Jednou jsem jela na elektrokole a potkala kolaře. Byli to cizí sportovci a já musela zastavit a ještě kromě pozdravu s nimi pořádně poklábosit.
Alena Švancarová
Protože zdravím koho znám,nečekám jestli otevře pusu,zdravím bez ohledu na věk.Moje dcera zdravila již od malinka,protože to slyšela u mě a každý ji za to chválil jak umí pěkně zdravit.Zůstalo jí to dodnes.A vždy obě přidáme úsměv.Tak to má být.Neumím chodit okolo lidí netečně.Hezké dny.
Soňa Prachfeldová
Děkuji vám moc a zdravím .
Jitka Caklová
ZDRAVÍM :-) :-) :-) !!! Od rodičů jsem nikdy neslyšela "Pozdrav!", protože jsem to po vzoru rodičů vnímala jako samozřejmost. Zdravím každého u koho cítím, že o můj pozdrav stojí a nepřejde raději na "druhý chodník", aby nemusel odpovědět (" " " proto, že u nás chodníky nemáme). Vždy jsem zdravila starší lidi než jsem byla já. Dnes patřím v obci k těm nejstarším a vůbec se nedivím, proč pro mladší není samozřejmostí zdravit. Neměli v rodičích vzor a já je to učit nebudu :-) :-) Dnes mě pozdraví i starší, většinou ti, pro které jsem v minulosti byla póvl a na můj pozdrav neodpovídali :-)
Eliška Murasová
Ahóóój Soňo, taky jsem zvyklá zdravit. Na turistických výletech i svého času na kole.
Jana Vargová
Zdravíme my starší, protože nás to naučili řidiče. Díky jim i hezkému povídání.
Soňa Prachfeldová
Děkuji moc za milé pozdravné komentíky.
Alena Tollarová
Mám to tak, že ve městě každého nezdravím, ale na výletech v přírodě pozdravím každého. Občas se někdo i dá do řeči, poradíme si, kam se vydat příště apod. U cyklistů by se mi líbilo, kdyby obaly od svačin, které konzumují za jízdy!, uložili tam, odkud je vytáhli a neházeli je kolem sebe. Však oni jedou dál a ten bordel podle cyklostezek nevidí.
Martina Růžičková
Těší mě, když na kole potkávám zdravící cyklisty. Taky mám radost, že ještě nevymřeli turisté, kteří se zdraví při setkání na výletních stezkách. A jsou mezi nimi i mladí, a to je fajn. :-) Tak AHOJ!
Eva Mužíková
Ahooooj Soni, díky za nápadité téma. Já zdravím na svých cestách každého, bez rozdílu věku. Dokonce mne i baví pozorovat reakce těch mladších, které můj pozdrav překvapil. Tak ahoooj děvče:))))))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.