Kurzivka o jednom ukecaném kosákovi
Úvodní foto: autor. Obrázek v textu: Pixabay.com

Kurzivka o jednom ukecaném kosákovi

4. 5. 2022

Když se ráno probudím a otevřu okno, slyším občas od potoka zpívat kosa. Mě by rozhodně nenapadlo si po ránu zpívat. Ale ten optimistický kosák si zpívá. Až jsem se zastyděl. Měl bych na sobě asi zapracovat. A mít radost ze života, jako on. Jenom že když vstanu, mám trochu víc starostí než ten kos. Já si sice taky zpívám, ale ne po ránu a ne nahlas. Moje malá Britney by se mohla leknout a pustit to už doma.

Britney venku kosa ignoruje a pečlivě očuchává každý drn. Co kdyby se tam vyčůral nějaký její kamarád.

Kosák si od nás udržuje odstup. Poskakuje po tráv a hledá si snídani. Nevím ovšem, jestli mu bude zdejší menu vyhovovat. Cesta kolem potoka je totiž hlavně místem venčení psů. Hlad je ale nejlepší kuchař. Možná to platí i pro kosy.

Štve mě, že nás kos zcela ignoruje, šťourá zobákem do země a nezpívá. Tak jsem na něj zkusmo zapískal. To zabralo. Zvedl hlavu a podíval se na mne. Když jsem ale udělal směrem k  němu krok, o kousek popoběhl a rozčileně zdvihl svůj dlouhý ocásek. Při dalším mém kroku se ke mně otočil zády a vylétl na blízkou větev. Je zajímavé, že kravál aut, projíždějících hned vedle cesty, mu nevadí, ale na přátelské zapískání na mne vystrčí neslušně svůj zadek.

Kosák sedí na větvi, ostentativně ke mně otočený zády, a konečně zpívá. Jeho trylek je určitě slyšet po polovině sídliště. Loni s ním byla i jeho družka. Letos je zde zatím sám. Ale určitě si nějakou frajerku brzy najde.

Doma jsem se podíval na chytrý web. Ten kosák se správně jmenuje Turdus merula. Ale to se mi nelíbí. Je to moc učené. A pak jsem tam ještě objevil tuto větu:

 „V období prvních vlahých jarních dnů je už slyšet kosy, zpívající z plných hrdel.“ 

Mám rád kosy, kteří zpívají z plných hrdel. Copak asi dělá ten můj? Otevřel jsem okno a nastavil ucho směrem k potoku. Skutečně, můj kosák tam zpívá. A „z plna hrdla“.

 

 

 

glosa příroda
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Také jsme měli na dvoře kosa. Vždycky si odnesl granulku z misky. Už jsem ho ale dlouho neviděla. Asi se polekal mých koček, ty nemají slitování.
Libor Farský
Jendo, poznáš kosa podle nosa anebo podle vlásku na ocásku?
Jan Zelenka
Letos je zde ptáků velmi málo. Technické služby neomaleně sekají všude trávník, takže je málo hmyzu a proto i málo ptáků. Ani u potoka trávník nenechali. A navíc je sucho. Toho šéfa TS bych z fleku vyrazil. A nejen za trávníky.
Soňa Prachfeldová
na pěšince, ani psů se nebojí, dlouho tu poskakovali jen tři, tak nevím, zda našli čtvrtého do páru. Spím ráda u otevřeného okna, ráno mě budí ptačí cvrlikání.
Soňa Prachfeldová
Koši si docela nebojácně poskakují nna zahradě
Irena Mertová
Kosáci jsou príma, zvednou nám náladu...
Libuše Křapová
U nás zpívají na hrušce. V nižších polohách by je mohly ohrozit naše kočky, než vylezou na vysokou hrušku, kos jim uletí :-)
Marie Měchurová
Miluju všechny tvory z ptačí říše. Mají se u nás, jak v ráji - sezobou dvě třetiny našich ořechů. Kdyby se aspoň odměnili a počkali, když se blížím s foťákem. Mám to jako Martina R. Hezké.
Vladislava Dejmková
Zlehka a vtipně napsané, vykouzlilo mi to úsměv na tváři. Ráda poslouchám zpěv nejrůznějšich ptáků. Ale kosy nemám ráda, když nám na zahradě jejich hejno navštíví třešeň a všechny zralé třešně během nékolika hodin zlikviduje.
Hana Šimková
Vaše zapískání se mu asi nelíbilo, proto se otočil zády a pak Vám teprve předvedl jak se zpívat má.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.