Po čase zase v Poděbradech
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Po čase zase v Poděbradech

10. 5. 2022

Lázeňské město Poděbrady není třeba příliš pŕedstavovat. Leží na Labi zhruba uprostŕed mezi Prahou a Hradcem Králové. Ale kdyby třeba někdo přesně nevěděl, jak toto město vzniklo, přidávám  stručnou informaci.

V letech 1262 až 1268 zde Přemysl Otakar II. zbudoval kamenný hrad, který byl postupně přestavěn na dnešní poděbradský zámek. K velkému rozkvětu panství došlo za pánů z Kunštátu. Nejznámějšim pŕedstavitelem tohoto rodu byl český král Jiří z Poděbrad. Jeho synové povýšili Poděbrady v roce 1472 na město. V roce 1905 byl na nádvoří zámku navrtán minerální pramen a v následujících desetiletích se z města staly známé lázně.

zamek-1-3.jpg

Pohled na poděbradský zámek přes Labe

zamek-2-2.jpg

Výletní lodě parkují na Labi pod zámkem

Osobně mám toto město ráda. Navštěvuji  ho opakovaně, nemám to sem z Hradce  Králové daleko. Cítím se tady dobře. Nevím přesně proč, možná se trochu podobá místům, kde jsem zvyklá žít. Město se  rozkládá v rovině kolem řeky Labe a všude je spousty zeleně. Ale hlavně mám s tímto městem spojené samé pozitivní zážitky. Krásně upravený lázeňský park s řadou vodních prvků a spoustou květin, který je kouzelný v každé roční době. Spousta míst, kde se dá dobře posedět u sklenky vína či u dobrého jídla.  Ale i široká nabídka zajímavých procházek a výletů do okolí. Vždy mívám sebou fotoaparát a většinou se mi podaří nafotit a objevit něco zajímavého. 

Tentokrát jsem byla v Poděbradech s kamarádkou jen na krátkém wellness pobytu. Bydleli jsme v malém klidném hotýlku kousek od Labe a přímo z okna jsme se dívali na jez s hydroelektrárnou a plavební komorou. Samozřejmě mi to nedalo a zjistila jsem si o elektrárně pár informací. Stále funkční poděbradská vodní elektrárna patří k nejstarším stavbám tohoto druhu na Labi. O její výstavbě bylo rozhodnuto v roce 1900 v souvislosti s celkovou regulací Labe. Projekt vypracoval poděbradský rodák Antonín Engel, později rektor ČVUT.  Stavba začala v roce 1914. Elektrárna byla postavena v neoklasicistním stylu s prvky kubismu. V roce 1919 byly spuštěny první dvě z plánovaných čtyř Francisových turbín. Plánovaný termín se trochu protáhl kvůli válce, celý objekt byl dokončen až v roce 1923.

labe-4-1.jpg

Jez s elektrárnou

Součástí objektu je i plavební komora o rozměrech 85×12×3,5 metru, která stojí v místě, kde bylo původní koryto Labe. Plavební komora je od jezu oddělena ostrovem širokým až 40 metrů. Dříve se na ostrov dalo zajít, posedět na lavičce a pozorovat plynouci vodu pěkně zblízka. Nyní je vstup na ostrov uzavřen. V roce 2002 byla přes Labe a plavební kanál vybudována nová lávka pro pěší. Lávka otevírá přímou cestu k městským jezerům, ale také spojuje dvě významné cyklotrasy.

labe-3-1.jpg

Plavební komora

Z hotelu to máme jen kousek na poděbradský zámek. Jeho masivní stavbu v centru města lze jen stěží přehlédnout. Už zdaleka je vidět od řeky, ale vstup do zámku je z náměstí Jiřího z Poděbrad. Na první zámecké nádvoří si chodím ráda odpočinout ke kašně, kde z chrličů proudí praménky vody.

zamek-4-2.jpg

Vstup do zámku

Na trávníku okolo kašny se ve větru pomalu a nepravidelně pohybují obrovská  pestrobarebná srdce. Až nyní jsem se dozvěděla, že tato srdce jsou výsledkem projektu Srdce Evropy, který měl připomenout desáté výročí vzniku Evropské unie a 550. výročí mírové mise krále Jiřího z Poděbrad, který propagoval mírovou zahraniční politiku. Srdcí je zde 28, což odpovídá počtu zemí v EU v roce 2014. Každé z srdcí představuje jednu ze zemí EU. Malbu srdcí prováděli žáci uměleckých škol.  

zamek-5-1.jpg

Srdce na prvním zámeckém nádvoří

V objektu zámku je i kavárna, restaurace, penzion a městské divadlo. Sídlí zde i Studijní středisko Ústavu jazykové a odborné přípravy - specializované pracoviště zaměřené na přípravu zahraničních studentů ke studiu na českých vysokých školách.

 park-2-1.jpg

V parku

Během své návštěvy jsme několikrát zamířili do lázeňského parku. Jen tak se pokochat, posedět u dobré kávy, projít obchůdky na promenádě. Lázně byly oficiálně otevřeny v roce 1908, v roce 1910 se staly majetkem obce a začaly se významně rozrůstat. V té době byla podle plánu Františka Jandy hlavní promenáda protažena od lázeňského centra až k hlavnímu nádraží a v okolí byl založen park. V roce 1936 byly v parku sestrojeny i známé poděbradské květinové hodiny. Málokdo však ví, že k nim patŕí i litinový trpaslík, který odbíjí hodiny úderem kladívka do obrovské muchomůrky. V období socialismu však byl trpaslík považován za vrchol nevkusu, a tak byl odstraněn. Znovu se objevil až po roce 2000, nenajdete ho však vedle hodin, ale o kousek dál v parku. 

 

park-3-1.jpg

Libenského kolonáda

V parku je kromě spousty sezónních květin i řada zajímavých dřevin a také několik soch. Při vstupu na kolonádu od náměstí narazíte na sochu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, která je bez podstavce a můžete se jí podívat přímo do očí. Do parku se vrátila až v roce 2008 po posledních výraznějších úpravách parku. 

 dsc-0152-1-.jpg

Jeden z vodních kanálů

V parku je řada zajímavých vodních prvků. Kromě vodotrysků a fontán jsou v západní časti parku umístěny vodní kanály a bazénky, které v horkých dnech přitahují hlavně děti. I já si v nich ráda namočím ruce, je to příjemné osvěžení. 

 


Zdroje informací: wikipedie, www.botany.cz

cestování města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Váš pěkný článek mi připomněl můj příjemný měsíční lázeňský pobyt po operaci srdce. Pohoda, kavárna, koncerty.
Jana Šenbergerová
Poděbrady jsme navštívili jen díky srazu íčka. Moc se nám tam líbilo. Počasí nám přálo a tulipány kvetly stejně krásně jako na vašich fotografiích. Díky.
Alena Vávrová
Poděbrady mám také moc ráda a byla jsem tam ve vzdálenější i bližší minulosti mockrát. Díky íčku a naší milé a obětavé přítelkyni Lidmile jsem tam poznala mnoho míst, m.j. jsem díky ní byla přímo ve strojovně elektrárny. Moc se mi líbí plavba parníkem k soutoku Labe s Cidlinou a pak pěšky nebo turist. vláčkem zpět do města. Těším se, že se tam brzy opět podívám a nechám se unášet nádhernou atmosférou tohoto místa, k němuž mě poutá i mnoho vzpomínek.
Dana Puchalská
Vlad'ko, děkuju za moc pěkně zpracovaný článek o Poděbradech. A fotogalerie je ona pověstná třešnička ,která Tvůj článek ozdobila.
Naděžda Špásová
V Poděbradech jsem byla několikrát, jezdila jsem tam na školení, pak lázně a pak íčko. Mám je ráda a líbí se mi.
Vladimír Mrázek
Poděbrady navštěvuji několikrát do roka, bydleli zde mí předkové. Doporučuji rovněž, ryze z turistického zájmu, návštěvu místního hřbitova, nemovité kulturní památky. Jsou zde pohřbeni např. malíř Kuba, spisovatel Říha, překladatel Zábrana a další umělci.
Věra Ježková
Ráda jsem se do Poděbrad na chvíli vrátila. Byla jsem tam několikrát s přítelem na lázeňském pobytu.
Daniela Řeřichová
Vlaďko, jako vždy precizní článek se zajímavostmi o městě a pěknými fotografiemi. Poděbrady jsem si v posledních letech zamilovala, je zde bohatá kulturní nabídka a možnosti výletování. Budu zde trávit opět týden od 31. července.
Hana Haluzová
Děkuji za aktuální fota města i povídání. Udělala jste mi radost. Když jsem u kamarádky v Kolíně, vždycky si najdu čas a zajedeme i do Poděbrad. Mám to tam moc ráda.
Jana Vargová
Krásné připomenutí hezkého města. Procházka kolem řeky je příjemná a elektrárna zajímavá. V Poděbradech jsme byli nedávno, ještě za chladného počasí. Než jsem stačila fotky zpracovat, tak jste mě předběhla! V tom dobrém slova smyslu. Díky moc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.