Zahradnické radosti i starosti
Ilustrační foto: Pixabay

Zahradnické radosti i starosti

12. 5. 2022

V roce 1963 jsme koupili starý domek s velkou značně zanetbanou zahradou. Dvorek byl zarotlý vysokými kopřivami a v nich jsme dlouho hledali studni, na zahradě se zbytky plotu bylo 75 stromů švestek, hruška, pár jabloní a spoustu pařezů z ovocných stromů.

Otec tenkrát pozval starého moudrého zahradníka, aby nám poradil, ten spráskl ruce a pronesl: "Chlapi jak tak na to koukám, tak se ani nestačíte oholit k poslednímu soudu!" Pomyslel jsem si: dědouši přijď se podívat za 5 let a uvidíš. To jsem netušil, že vlatně měl pravdu.

Zároveň s rekonstrukcí domku jsme pracovali na zkulturnění zahrady, aby přinášela užitek. Na vysvědčení jsem sice měl napsáno pracoval úspěšně v mičurinském kroužku, ale zkušenosti sovětských pěstitelů mi byly k ničemu, spíš jsem používal metodu pokus-omyl a tvrdě pracoval. Vykopal jsem pařezy, porazil nepotřebné švestky, soused nám kravkou zoral políčka a zaseli jsme oves. Když dozrával a těšili se na žně, přišla katastrofa. Od druhého souseda se děravým plotem k nám nastěhovla skoro malá zologická zahrada. Zatímco jsme byli v práci, slepice, husy, krůty a kozy načisto zničily políčka a museli jsme stranu oplotit.

Také první zeleninu se mi podařilo zničit, když jsem jí doslova spálil ledkem. Ale sklidili jsme první ovoce, pořídili králíky, slepice a manželka, která má ráda květiny, se dočkala prvních květů. Začali jsme zahradničit se střídavými úspěchy, ale hlavně nás to bavilo.

Zlom přišel, když strana a vláda rozhodla, že z našich zahrad budou stavební parcely, přijeli z Prahy geodeti a začali vyměřovat. Mrzelo nás to a když chodili přes záhony a kopali do hlávek zelí, tak jsem se s nimi utkal. Projekt se ale neuskutečnil a zahrada nám zůstala. Někdy si říkáme, že kdyby nám zbyl dvorek a kousíček, byli bychom bez práce. Na druhé straně si užíváme ovoce, zeleniny a hlavně brambor takřka bez chemie a protože je nám s babičkou 165 roků dohromady, musíme spoléhat na pomoc dětí a hlavně vnuka, který je nesmírně šikovný, práce ho baví, ale z Prahy je daleko.

Myslíme si, že v současné době, kdy ceny potravin stoupají, se začnou lidé opět zahradničení věnovat a místo trávníků se opět objeví záhony zeleniny.

Jarní soutěžení 2022 zahrada
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Pane Schmíd moc děkuji za zajímavý příspěvek a pěkně vás zdravím*. Ano, zahrada dá velmi mnoho práce. Já jsem ji včera dosekla sekačkou, ale večer už jsem úplně padala. Také mám vnoučátka, která mi dost pomáhají, ale teď mají více učení - v současnosti mám čtyři na gymnaziu - vnučka bude ve čtvrtek maturovat. A ten vnuk co byl se mnou v Praze kde jsme se všichni i s vaší milou manželkou viděli je ve třetím ročníku - přivydělává si promítáním filmů v kině - ten mi také často pomáhá se sečením, ale hlavně až v prázdniny. Blahopřeji vám ze srdce k ocenění za vás příspěvek*
Martina Růžičková
Ať vám zahrádka přináší hodně užitku a hlavně radosti.
Jana Šenbergerová
Ať se vám dobře hospodaří.
Soňa Prachfeldová
Zahrada je radost, námaha i užitek. Když člověka stárne, zahání i chmury, nutí k pohybu a když se najdou mladší ruce k pomoci, tak je to fajn. Hlavně ať slouží k radosti a ne k udření.
Jana Jurečková
Zdědili jsme zahrádku po manželových rodičích, později dokoupili pole. Snažíme se pěstovat brambory a veškerou zeleninu. Mrkev, petržel, celer, červenou řepu, fazolky nakostkuji a zamrazím. Z dýně hokaido připravím pyré a také zamrazím. Cibuli, česnek uchováme na hůře. Já se kolikrát divím, jak to vše manžel zvládá, protože 90% prací si dělá sám, já jen pomáhám. Ale on to má jako životní lásku, nic nedělá pro peníze, jen pro radost. Domek spravujeme už 27 let,dali jsme nová okna, kde bylo potřeba, ve třech místnostech nové podlahy, komplet novou elektriku, stará je střecha, topení, to nás ještě čeká. /Já slyším často, jen, aby ten dům nespadl/....
Naděžda Špásová
My máme už pár let zahradu pronajatou, ale nic tam nepěstujeme, majitel do toho peníze nedá a my se staráme, aby nespadl dům, sem tam něco zasadíme, máme tam gumový bazén, tak žádné zle. Je ale hodně v kopci, tak je otázka času, jak dlouho to budeme zvládat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.