FEJETON: Chvála holčičí marnivosti
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Chvála holčičí marnivosti

15. 5. 2022

Spisovatel Mark Twain řekl, že v podstatě existují dva typy žen. Ty, které jsou marnivé na parádu, a ty, které nejsou marnivé na parádu, protože jsou marnivé na to, že nejsou marnivé na parádu. S tím asi se dá jakž takž souhlasit, ale...

Co je to marnivost? Slovníková definice je docela drsná, tvrdí, že  jde o vlastnost, projevující se nadřazeným chováním k ostatním lidem, že je to něco jako pýcha a ješitnost. Já bych to tak tragicky neviděl. Možná to platí pro chlapy, ale podle mě u žen je marnivost přirozená a hezká duchovní kvalita. Mám rád normálně marnivé ženy, patří to k nim, jsou roztomilé, zábavné, sexy. Zdůrazňuju adjektivum „normálně“, nesmí to mít obludné rozměry, jako třeba v případě mé známé slečny Justýny, která u svých nápadníků vyžaduje nejmíň mercedesy nebo bavoráky, neboť ona přece nebude svůj zadek strkat do nějaký škodovky. Normálně marnivá ženská se nevytahuje na jiné ženské, ona totiž soupeří sama se sebou. Sama sobě zvedá laťku, neúnavně maká na dosažení dokonalosti dle vlastní představy.

Miluju to. Ten oheň v očích a napětí v tvářích žen a dívek, když se kyvadlově pohybujou prodejnou bot. Tu něhu, s níž tahají střevíc z regálu. Vždycky mi bleskne hlavou, že bych v příštím životě chtěl být párem lodiček od renomované firmy. Pamatuju, že když jsem kdysi manželku provázíval při nakupování bot, netroufal jsem si ani mrknout. Pořád jsem na ni musel upřeně zírat, protože stačila setina vteřiny nepozornosti a ona mi zmizela někam o třicet metrů dál k jinýmu regálu. Anebo další klasické dráždidlo marnivosti – kabelky. S kamarády Karlem a Marcelkou si občas vyrazíme do světa očíhnout nějaké ty památky. Marcelka se dokáže náramně kochat každým architektonickým skvostem, pokud ovšem v blízkosti není výloha s kabelkami, brašničkami, taštičkami. To se rázná žena neprodleně změní v kníkajícího želatinovýho medvídka, na čele jí naskočej vrásky a začne si přepočítávat eura v peněžence.

Holčičí marnivost vnáší do stereotypu všedních dnů i nečekaně poetické mikropřípěhy. Nedávno jsem byl u toho, když si kamarádka Pavlínka kupovala náušnice. Unikátní bylo, že z kabelky vytáhla fonendoskop (je lékařka) a u každého modelu v zrcadle zodpovědně studovala, jak to k sobě jde. Bylo nádherný ji pozorovat a vnímat tu něžnou rapsodii o koncentrovaném ženství. Paní doktorka byla najednou totálně soustředěná, osvobozená od všech peripetií a démonů běžného života, zkrásněla, rozzářila se. V duchu jsem se modlil, ať tahle chvíle trvá hodně dlouho.

Projevy normální marnivost říkají o ženách víc než sebefundovanější psychostudie. Před lety jsem chodil s jistou slečnou Haničkou. Byla to tichá, hodňoučká dívenka, která nikdy nekladla odpor mým rozhodnutím. Samozřejmě jsem toho těžce zneužíval, ale jen do okamžiku, kdy jsme jednou vybírali látku na její sukni. Chtěla, aby v barvách vzorku byla alespoň stopově zastoupena i žlutá, protože už přece má doma ten žlutej šátek. Prohlídli jsme desítky štůčků a mně docházela trpělivost. Vydal jsem příkaz, že prostě vezmeme támhletu látku, protože je nejhezčí a bude jí slušet. V ten moment jemná bezbranná květinka Hanička vyrostla o metr, z očí jí vyšlehly blesky a hlasem mořského vlka zahřímala: „Moh by ses mi už konečně do toho přestat srát!“ Jen pro doplnění: když jsme několika hodinách a dalších dvou prodejnách se střižním zbožím nesli domů balíček látky, koupil jsem své sladké Haničce velikánskej puget žlutejch květů.

Tohle povídání si dovolím ukončit vážně míněným apelem do řad lidských samců: Hošani, podporujte zdravou marnivost svých samiček. Neserte se jim do ní, nezesměšňujte ji, naopak investujte do ní svou trpělivost, tolerantnost, empatii a třeba i své platební karty. Dostane se vám za to množství bezvadnejch zážitků!

 

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Tomek
Právě jsem si koupil výběrovou sadu vín ke dni otců a tak vím, že není třeba mluvit jen o ženské marnivosti. Všechny marnivé sestřenice mají moje plné pochopení. Hezký den.
Soňa Prachfeldová
Plně chápu takovouto marnivost a když mě občas popadne chuť si něco koupit na sebe, či boty, zásadně jdu sama, aby mi do toho nikdo nekecal.
Libor Farský
Zažil jsem něco podobného v Českém Krumlově při návštěvě mé sestřenice z Austrálie. Úžasné architektonické památky ji vůbec nezajímaly, ani do zámeckého areálu nechtěla vstoupit, musela si toiž prohlédnout alespoň výlohy úplně všech obchodů v tom našem krásném městečku.
Jana Šenbergerová
Jak já bych chtěla být marnivá! Ne, že bych nebyla, ale jsem rozhodně ten druhý typ. Tak dlouho mě vedli doma ke skromnosti, až jsem tuto svou vlastnost zařadila jako druhou nejhorší, co mám. Mám zoufale málo bot a s kabelkami na tom nejsem o moc líp. :-)
Jana Vargová
Jedna marnivá sestřenice, co si vlasy kroutila kulmou, po nějakém čase zjistila, že je na světě plno jiných věcí. Díky za pěkné čtení.
Martin Vrba
13:40 Pokud nám doma zůstane velké množství zachovalého harampádí, tak pak ty předměty klademe od sebe ve vzdálenosti přibližně 10 m (aby od jednoho kusu byl vidět další kousek) z hlavní třídy až do své chaloupky za městem. Když pak dotyčnou bytost spatříme ze vzdálenosti asi 10 m od domu a má nevyhovující parametry – je to Marfuša, tak uvedeme v činnost propadlo a skluzavku do rybníka – ty přenecháme vodníkovi za pár kaprů na Vánoce. V opačném případě – když je to Nastěnka, tak tu přivítáme a zavalíme ji po zásluze láskou a přepychem. P. S. V žádném případě jí ale pro jistotu neprozradíme, kde se spouští propadlo do rybníka. Dneska i Nastěnky jsou zlatokopky – poměry se rozhodě zhoršily.:)
Dušan Brabec
Složitá situace ovšem u takovýchto žen nastává, když v manželství umřou jako první. A vdovec jen zírá na skříně plné nádherných šatů, kabátů, kabelek, bot, šperků atd. atd. Někdy dokonce ještě nepoužitých s původními cedulkami... Vždyť je škoda to vše jen tak vyhodit nebo dát do kontejneru. Ideálně bych to viděl v navazujícím příběhu pro další krásně marnotratnou krasavici. Ať jí to udělá adresnou radost!
Jiří Dostal
:-) Ze zajímavé úvahy jsem trochu na rozpacích, protože marnivosti rozumím postaru jako plýtvavosti, bažení po nadbytečnosti, pýcha a ješitnost mohou a nemusí být průvodním povahovaným znakem marnivce; prostě významosloví je bujný oř, škoda, že se dnes po vzoru pana Poláka příliš nesedlá. :-)
Martin Vrba
Tak nevím, když jsem si ověřil na Wikipedii ten význam (sám jsem si ho spojoval dříve asi chybně jen s tou materiální složkou toho významu) , tak je opravdu shodný s výkladem autora článku, ale je tam ještě zajímavější pasáž o MARNIVOSTI NARUBY: „Marnivost naruby je vlastnost člověka, který má tendenci zakazovat ostatním, čeho se sám musel vzdát. To, co si on nemůže dovolit, nechce dovolit ani ostatním. Snaží se docílit sounáležitosti ostatních se svou osobou. Odborně se tato forma úhybného chování nazývá reaktivní formace.“ Konec citace. A tak jsem pojal podezření, zda ten, kdo vymyslel obsah té základní MARNIVOSTI, nebyl sám prvotně postižen tou MARNIVOSTÍ NARUBY, která u něho byla popudem, aby se pomstil pak na těch, kterým se nemohl vyrovnat a vyřídil si to tedy s nimi tím nedobrým pojmenováním těch lidí, že jsou MARNIVÍ. :) No – nevím - nevím a když za tím stojí i církev – že prý marnivost patří k největším hříchům, tak to je i vtip, nebo jen potvrzení toho pořekadla „KÁŽE VODU, ALE SÁM PIJE VÍNO“,nikde jinde neuvidíte tolik zlata a drahokamů a bohatství, jako v církevních stavbách a tedy MARNIVOSTI a i samotní církevní hodnostáři nejsou jen pyšní, ale někteří se přímo zbožštili a papežové se prohlašují za svaté rychlostí skoro jako se vyrábějí auta na lince ve Škodovce..:).
Jana Kollinová
Krásné nedělní čtení pro stále marnivou seniorku, která si někdy klade laťku výš než dokáže zdárně zvládnout. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...