Strahovský klášter
Všechny fotografie: Věra Ježková

Strahovský klášter

22. 5. 2022

Po dlouhé době jsem se vydala do areálu Strahovského kláštera. A dobře jsem udělala. Jeho genius loci je přímo hmatatelný. Ke klášteru jsem přišla od Úvozu. Otevřel se mi krásný pohled na klášter, Petřínskou rozhlednu, Velkou strahovskou zahradu a město pode mnou.  

Klášter řádu premonstrátů byl založen roku 1140. V jeho areálu se nachází mj. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie, Strahovská knihovna, Strahovská obrazárna, renesanční kostel sv. Rocha a Muzeum miniatur. Baziliku založili premonstráti pro potřeby svého kláštera. V jádru je románská trojlodní s gotickou příčnou lodí. Během staletí byla mnohokrát přestavována, a proto zde lze najít ukázky mnoha stavebních slohů. Jsou pro ni charakteristické dvě vysoké štíhlé věže, tvořící dominantu okolí. Kostel sv. Rocha nechal vybudovat na počátku 17. století císař Rudolf II. jako poděkování za odvrácení morové epidemie. Stojí vlevo od hlavní brány, jíž se vstupuje na nádvoří areálu z Pohořelce.

Strahovská knihovna je druhou nejstarší církevní knihovnou v Čechách. Ve svých fondech má kolem 280 000 titulů, z toho 3000 rukopisů a 1500 prvotisků. Nejstarším rukopisem je Strahovský evangeliář, datovaný do roku 860. Její součástí je Filozofický sál a Teologický sál. Při pohledu do těchto prostor se návštěvníkovi tají dech. Musí být nádherné s posvátnou úctou otevřít některý svazek a obdivovat umění dávných mistrů. Několik otevřených knih je umístěno ve vitrínách v chodbě mezi sály.

Před Filozofickým sálem se nachází Kabinet kuriozit. Byl zakoupen na Strahov z pozůstalosti barona Karla Jana Ebena v roce 1798.  Jsou zde shromážděny archeologické vykopávky, přírodovědné sbírky, sklo, porcelán, předměty uměleckého řemesla, zbraně, model válečné lodi z 16. století apod.

Samostatnou jednotku tvoří Památník národního písemnictví. Je kulturní, muzejní, vědeckou a vzdělávací institucí, která získává, shromažďuje, zpracovává, eviduje a zpřístupňuje sbírku, která se vztahuje k vývoji literatury a knižní kultury v českých zemích  od 18. století do současnosti. Podstatná část sbírek je přemístěna mimo Prahu. Na Strahově je pouze sídlo instituce, pracovny, studovny, depozitáře, výstavní sál a sál pro pořady určené dětem, mládeži i dospělým.

Potěší mne, pokud se Strahovským klášterem projdete se mnou.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bazilika_Nanebevzetí_Panny_Marie_(Strahov)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svatého_Rocha_(Hradčany)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Památník_národního_písemnictví

https://www.prague.eu/cs/detail-akce/2391/kabinet-kuriozit?back=1

https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/598/pamatnik-narodniho-pisemnictvi

https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/406/strahovsky-klaster

https://www.strahovskyklaster.cz

Informační leták

 

 

města a obce památky Praha
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Věrko, díky moc. Taky se moc stydím, protože okolo jsem šla nesčetněkrát, ale nikdy mě to neoslovilo k bližšímu prozkoumání, až teď. Už se těším, až to všechno doženu. Těch tipů od tebe je hodně, tak z toho mám trochu obavy, neboť nevím, kam dřív skočit. Ale díky za nápady pro nás mimopražské. :-)
Marcela Pivcová
Věro, Váš článek mi připomněl návštěvu Strahovského kláštera, kterou jsem absolvovala už před řadou let, tehdy se svými žáky. Pamatuji, že bylo krásné počasí - jako na Vašich fotografiích - že jsme si prohlédli nejprve venkovní část a pak jsme měli zajištěnou prohlídku části Památníku národního písemnictví spojenou s historickým a literárním výkladem. Tak děkuji za podnět ke vzpomínce.
Věra Ježková
Děkuji podruhé.
Marie Seitlová
Věrko děkuji za přiblížení krásné památky, kterou neznám. Fotky krásně článek doplnily.
Helena Přibilová
Do Strahovského kláštera jsem se podívala již před mnoha lety, ale jeho okolí je častým místem našich vycházek. Mimo jiné proto, že se odtud otevírá nádherný pohled na Prahu.
Martina Růžičková
Věro, s potěšením jsem si tvůj článek přečetla a prohlédla fotky krásných staveb a obdivuhodných starých knih. :-)
Daniela Řeřichová
Věro, pěkný příspěvek k pražské turistice. Strahovský klášter je mimořádně velkolepým dílem. Lze v něm prožít i mnoho krásných kulturních vjemů. Často máme hosty ze zahraničí a ti jsou naprosto unešeni. Premonstráti se o svůj majetek velmi dobře starají… v jejich hotelu ale našinec nespočine...:-)
Věra Ježková
Moc vám děkuji za hezké komentáře. Paní Vargová, rádo se stalo. Mám dojem, že se svými procházkami Prahou dobře doplňujeme. :-)
Jana Šenbergerová
Věro, moc ráda s tebou navštěvuji různá zajímavá místa, i když jsme se ještě nikdy nepotkaly. I díky tobě už jsem jich virtuálně navštívila víc, než bych mohla v reálu. :-)
Anna Potůčková
Věrko moc hezký článek a dvojnásobně moc krásné fotky. Počasí Ti přálo, uměla jsi si vybrat den.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.