Operace šedého zákalu – moje zkušenost
FOTO: Irena Mertová

Operace šedého zákalu – moje zkušenost

23. 5. 2022

Napřed jsem se velmi bála, usmlouvala jsem na očním, že počkáme ještě půl roku. Ke konci této lhůty jsem ale viděla (nebo spíš neviděla), že už už, aby to bylo. Vidění den ode dne zamlženější, při chůzi venku jsem měla až pocit lehké závrati.

Oční klinika je dvě stanice metra od mého bydliště, objednala jsem se na úvodní prohlídku. Všichni lékaři i sestry jsou moc milí, práci mají perfektně zorganizovanou. Provedli vyšetření očí, vedoucí lékař vysvětlil, jak bude operace probíhat. Protože nosím brýle od 2 let a trpěla jsem astigmatismem, čočky musí být torické, na ně se ale připlácí. Změřili, vypočítali, každá čočka podle oka trochu jiná – na první oko jsem doplácela 2000 a na druhé 6000 korun. Bez astigmatismu by bylo vše zřejmě zdarma, hradila by celé pojišťovna. Sestra mi předala svazek pokynů, jak se chovat před operací i po ní a též jsem dostala kapky, které se začnou kapat do oka 2 dny před operací.

K samotné operaci jsem si měla přinést s sebou předoperační vyšetření, převlečení na sál – tj. domácí oblek nebo pyžamo, a svačinu (neb se chodí na lačno, ráno jen nutné prášky na tlak a sklenice vody). Zkontrolovali znovu obě oči, chvíli jsem poseděla v čekárně, pak již na operační část kliniky. Tam jsem se převlékla a zamkla si věci do skříňky, seděla v klidu a sestra mi kapala do oka znecitlivující kapičky.

Před samotným zákrokem mne položili na lehátko a milý laskavý anesteziolog zavedl kanylu do žíly, operace se prováděla v analgosedaci s použitím zklidňující látky. Pak jsem byla v naprosté pohodě a průběh operace sledovala jak zajímavý pořad v televizi – kdybych toto věděla předem, nebála bych se.

Operace trvá krátce, se zalepeným okem gázou jsem v klidu chvíli seděla, slupla banán a zavolala dětem, ať pro mne přijedou. Převlékla jsem se a odjeli jsme metrem domů.

Následující den byla kontrola hned ráno. Pan doktor sundal gázu a já jsem jen zírala, jak je najednou svět plný světla a barev. Venku jsem pak nasadila tmavé brýle. Podle pokynů jsem kapala a kapala doma do oka kapky – a kapu ještě dnes.


Druhé oko následovalo, to už jsem se nebála.

Nyní vidím ostře do dálky a dobře na televizi, na blízko jsem si koupila v drogerii dioptrické brýle (2,5) za pár korun, abych mohla číst, než mi po pár týdnech předepíší brýle, které budu nosit na čtení.

Nic mne v průběhu operace ani po ní nebolelo, jen zpočátku trochu pocit svědění, který po kapkách přešel.


Ještě musím popsat, jak jsem se předem vybavila, když jsem vše probrala s kamarádkami, které mají většinou operaci již za sebou. Nemám se totiž nějaký čas předklánět a také si mýt vlasy s předkloněnou hlavou a nosit nic těžkého.

Objednala jsem si tedy na internetu lehkou skládací rybářskou stoličku, sednu si, když dávám prádlo do pračky, čistím kočičí wc nebo něco hledám dole ve skříni. Další omyvatelnou stoličku s protiskluzem do vany (protiskluzovu podložku už mám) kvůli mytí vlasů. A také „prodlouženou ruku“ - je to takové chňapadlo, když mi něco upadne. Tyto věci se budou hodit i v budoucnu. Nákupy jsem si nechala přivézt z on-line obchodů.


Článek jsem napsala pro ty, které operace čeká.

 

 

 

 

oči zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Borecký
Snad to nebudu potřebovat, ale kdyby, děkuji za osvětlení věci. Obecně mám dobré zkušenosti s naším zdravotnictvím. Jen doufejme, že se udrží.
Kateřina Heldova
Taky už má po operaci. Byla jsem na oční klinice Horní Počernice. Pan doktor mi podrobně popsal co se bude dít. Operace proběhla bez problémů a s výsledkem jsem spokojená. Ted' docházím jen na kontroly.
Marcela Pivcová
Paní Ireno, já jsem byla na operaci na oční klinice poblíž stanice metra Budějovická, o léčení ve stejném zdravotnickém zařízení jsem uvažovala podle shodných údajů o léčení - od úvodního vyšetření až ke kontrolám po operaci. Tak jsem se zmýlila, ale věřím, že obě kliniky provádějí léčbu se stejnou zodpovědností.
Jan Zelenka
Do stodůlecké kliniky jsem chodíval na vyšetření. je perfektní. Tam mi také ambulantně laserovali oční pozadí. Váš článek mě ale uklidnil, protože začínám také hůře vidět. Nebude to jednoduché, mám 11 dioptrií.
Irena Mertová
Paní Marcelo, já chodím do JL Klinik ve Stodůlkách. Vy také?
Marcela Pivcová
Paní Ireno, podle Vašeho popisu operace - i s přípravami, průběhem a následujícími radami - jsem přesvědčena, že jsme navštívily stejné zdravotnické zařízení. Doporučení oční lékařkou předcházel akutní záchvat glaukomu, na operaci jsem byla v listopadu 2020. Samotný šedý zákal ještě nebylo nutné operovat, problém byl v malém prostoru uvnitř oka a vysoký nitrooční tlak. Tento zákrok vyžadoval podstatně delší čas a skutečně naprosto odborný zásah lékaře, který primář oddělení precizně zvládl. Po 2 týdnech jsem šla na operaci s druhým okem, kde byl pouze šedý zákal. Zákrok proběhl bez jakýchkoliv problémů a v udávaném krátkém čase. Po operaci jsem absolvovala ještě několik kontrol a kvůli zelenému zákalu i laser. Nyní chodím na kontroly dvakrát ročně, paní doktorka, která s primářem uváděného zdravotnického zařízení spolupracuje, je s výsledky naprosto spokojená. Všem, kteří mají problémy s šedým zákalem, mohu klidně říci, že není třeba se operace bát. Vidím na dálku bez brýlí a složitější zákrok byl ovlivněn kombinací šedého zákalu a glaukomu.
Jana Šenbergerová
Mám také dobrou zkušenost s operací šedého zákalu v Šumperské nemocnici. Protože pro mě je důležité vidět hlavně nablízko, nechala jsem si brýle na krátkozrakost. Na čtení brýle nepotřebuji. Brýle nablízko mi vadily.
Zdenka Strakos
Ano, zákrok jsem absolvovala letos v lednu jedno a v dubnu druhé oko. V nemocnici ve Frýdku Místku, první oko opravovala dr. Mertová, druhé p. primář Utíkal - šikovné ruce. Vše naprosto bez problémů, po operaci s běžným kapáním, jen teď létající pyl místy dráždí druhé oko, takže někdy oční kapky Allergo a hlavně ráno tmavé brýle. Řízení auta bez korekce, na čtení slabší brýle. Všem velké poděkování.
Eva Myslikovjanová
Na operaci šedého zákalu jsem byla před dvěma týdny, tentokrát už s druhým okem. Oba zákroky jsem prodělala v nemocnici ve Frýdku - Místku na očním oddělení. Samotný zákrok netrval ani dvacet minut, mnohem delší byla předoperační příprava - různé kapky, měření atd. Žádná analgosedace se neprováděla, myslím, že by to bylo zbytečné. Zákrok sám byl absolutně bezbolestný, žádná bolest se nekonala ani po něm. Nemohu si vynachválit všechny lékaře i sestřičky tamního oddělení. Klidný přístup, vše vysvětleno, prostě ještě jednou týmu pod vedením pana primáře Mudr. Tomáše Utíkala moc děkuji. Ještě mě čeká poslední kontrola u mé paní doktorky a předepsaní brýlí na čtení. Na dálku vidím jak zamlada. Nikdo nemusí mít ze zákroku obavy.
Naděžda Špásová
Ireno, taky už to mám pár let za sebou. Tenkrát mi to vyjednal můj očař v Teplicích na Oční klinice. Jedno oko sobota, druhé v neděli, bylo to 12. a 13. května 2018. Od té doby nenosím brýle na dálku, jen na čtení, TV a PC. Jsem moc spokojená. A jsem taky spokojená, jak píše Jana Kollinová.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.