Jak mi moje zahrádka přerostla přes hlavu
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Jak mi moje zahrádka přerostla přes hlavu

27. 5. 2022

Ne, že bych na svoji zahrádku nestačila. Zatím zahradnické práce zvládám a dokonce s radostí. Některé keře a stromky, které jsem před patnácti lety sadila, když jsme si koupili malý domek pod lesem nad Holešovem, jsou ale tak vysoké, že na ně při tvarování a zastřihování už nedosáhnu. Musela jsem si pořídit dlouhé zahradnické nůžky a někdy mi poslouží i židle. 

Moje zahrádka zabírá vysoký břeh za potokem, který teče dva metry od našeho domku. Když jsme se přistěhovali, tak byl docela zanedbaný a zarostlý plevelem. Náš pozemek to není, ale bylo mi docela líto nechat ho jen tak ležet ladem a dívat se do neutěšené přírody. Postupně každý rok jsem přidávala další metr vysazený keříky a rostlinami. Dnes už jsem skoro nahoře a zahrádka dělá radost naší rodině, sousedům a náhodným turistům a kolařům, kteří používají cestu okolo našeho domu. 

Každý rok na jaře netrpělivě vytahuji očima ze země rostlinky a těším se na první kytky, tulipány, narcisy, prvosenky a hlavně čemeřice, kterým se u nás opravdu daří. Potom rozkvete růžová azalka, která nejvíc přitahuje oči. Byla to malá rostlinka v květináči, když jsem ji před lety sadila. Koncem května přichází období orlíčků, kterými se naše zahrádka přímo hemží. Tyto různobarevné kytky zahrádku rozveselí a nejsou náročné na pěstování. Údržba zahrádky není vůbec náročná, stačí nůžky a voda z potoka. Nepoužívám žádná hnojiva ani postřiky. Mezi rostliny jsem vysadila nízké rozpínavé rostliny, které plevel úplně vytlačily. Někdy ke kořenům přidám kvalitní zeminu nebo kompost. Jednou za čas si udělám radost a nějakou kytku nebo keřík si koupím. Jinak dostávám přebytky od sousedů, někdy upustí semínko ptáček nebo ho k nám zavane větřík. Mezi keříky pěstuji i bylinky a původní polní kytky, třeba kopretiny, vlčí máky a kakost. 

Každé ráno vyskočím z postele, nakrmím kocoury, a moje kroky hned vedou k houpačce, kde se kochám krásou jarní přírody. Nejraději mám rána po dešti, protože příroda celá prokoukne, dobře se dýchá a rostliny krásně voní. Letos mě překvapila vistárie velkým možstvím květů a omamnou vůní. Když za mnou přijdou naši kocouři a kočky od sousedů, je mi krásně na světě. Také odpolední kávička s manželem na posezení pod slunečníkem uprostřed zeleně chutná více, než doma. 

Pomalu končí květen, odkvetly šeříky a začínají kvést jasmíny a vajgélie, přijde čas růží a pivoněk. Už se těším na barevné floxy a hlavně na dva nádherné keře hortensií s velkými kulatými květy, které po usušení vydrží celou zimu ve vázách. 

Zahrádka je moje potěšení, kromě ní mám ještě plné okno sukulentů a kaktusů a hodně velkých nádob, ve kterých pěstuju letničky ze semínek. Každý nemá tu možnost mít zahrádku, ale i rozkvetlý balkon v paneláku ji může nahradit. 

 

 

 

 

 

příroda zahrada
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Maruško, jedním slovem - paráda :-)
Jana Šenbergerová
Zahrádku nemajíce, chodíme se kochat ke svým přátelům. Také mají nádhernou zahradu kolem domu. Naštěstí máme balkon. Už mockrát jsem se zařekla, že tam nebudu nic pěstovat, protože co s tím v zimě, nebo naopak v létě, když teplota stoupne k 50°C a není kam se schovat. Ale v posledních letech jsou zimy tak mírné, že některé rostliny vydržely a prospívají tak, že dokonce i kvetou a jahody plodí. Vymysleli jsme, jak stínit a díky tomu se už teď kocháme "svou mini zahrádkou". Přeji vám hodně příjemných chvil strávených uprostřed té nádhery.
Blanka Lazarová
Maruško, úplná botanická zahrada. Nádhera sama. Trošku ti to závidím, ale při představě, co je za tím dřiny, bych to nezvládla. Tu práci musí člověk milovat. A tebe obdivuji, co všechno stíháš. Klobouk dolů. Chtěla bych jít někdy jen tak okolo a vidět to in natura. Ale já bych toho chtěla, však víš. Přeji vám jen a jen potěšení z krásné přírody, ve které žijete.
Jan Zelenka
Nádherné fotky. Pokud na to člověk ještě zdravotně má, je radost se v zahrádce rýpat. Se ženou jsme vybudovali v Krásné Lípě na 20 arech okrasnou zahradu, i přes mé akutní problémy s artrózou. Takže to zaujetí zahradou chápu. Ta vaše zahrádka je moc krásná.
Vladislava Dejmková
Moc hezké kvetení, Maruško. Některé z květin mám na zahrádce také a každý kvítek mě potěší. Dobře, že jsi svou nádheru s námi sdílela.
Daniela Řeřichová
Maruško, jedním slovem nádhera. Když se snoubí dílo přírody a ruce zahradníka, tak srdíčko pookřeje. Máš opravdu krásný kout pro potěšení, a umíš ho moc hezky zvěčnit na fotografiích. Vím, co péče o zahradu obnáší, tak před tebou smekám a přeji pohodové léto uprostřed té barevné krásy.
Hana Šimková
Hezky se to čte a hodně Vám závidím. Ne tou zlou závistí, Vám to přeji, jenom bych to chtěla taky.
Alena Velková
To je opravdu nádherné!!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.