Pražskou přírodou z Běchovic do Kyjí
Všechny fotografie: Martina Růžičková

Pražskou přírodou z Běchovic do Kyjí

30. 5. 2022

Nedávno jsem díky iniciativě několika íčkařů poznala Dolní Počernice a Hostavice. Moc se mi líbil zejména dolnopočernický Zámecký park a Počernický rybník. Také mě překvapilo, jak malebná příroda se nachází v blízkosti těchto obcí.  Přála jsem si to vše ukázat manželovi, a tak jsme se jeden květnový den společně vydali na odpolední výlet.

Z nádraží Praha - Libeň jsme byli za chvíli v zastávce Běchovice - střed, kterou jsme si zvolili za start našeho pochodu. Při dřívějších cestách vlakem jsme totiž pozorovali, jak zde blízko trati vzniká rozsáhlá rekreační plocha, a přáli jsme si ji blíže prozkoumat.

Stačilo ujít pár metrů od zastávky a ocitli jsme v lesoparku Vinice, o kterém jsme si zjistili, že tu na ploše cca 40 hektarů postupně vzniká od roku 2007.  Původně tu byla pole, nevyužívané prostory a betonárka. Teď se tu střídají mladé listnaté a smíšené lesíky s rozlehlými loukami. Můžete se tu procházet, posedět na lavičce, zacvičit si na několika hřištích, či si zahrát diskgolf s létajícími talíři. My jsme tu byli svědky sečení jedné z luk. 

Drželi jsme se cyklostezky, která nás dovedla na okraj Dolních Počernic. V ulici Nad Rybníkem jsme podešli most Pražského okruhu, po kterém popojížděly řady aut a tiráků.  

Po několika desítkách metrů se nám podařilo najít stezku vedoucí po břehu Počernického rybníka a ocitli jsme se opět v nerušené přírodě, ozdobené v tuto dobu žlutými květy kosatců.

Z hráze jsme sešli do Zámeckého parku v Dolních Počernicích a já mohla manželovi ukázat všechny zajímavosti, které jsem si pamatovala z íčkařské vycházky.

Již hostavickými ulicemi V Ráji a Nežárská jsme se dostali na pěšinu, která nás dovedla opět do přírody a k potoku Rokytka. Program nám tu zpestřil k našemu velkému překvapení brod! Naštěstí na zouvání a ponoření nohou do ledové vody nakonec nedošlo, ale povedlo se nám přelézt po několika kamenech.

Cesta nás pak vedla mezi vlnícími se loukami, křovinami a kvetoucími šípkovými keři, z nichž se ozývaly hlasy mnoha ptačích zpěváků.

Najednou se mezi křovisky ukázal kousek vodní hladiny a objevila se nádherná tůňka rozzářená žlutými květy stulíků na hladině a žlutými kosatci na březích. Nemohli jsme se od té úžasné podívané odtrhnout!

U další tůňky jsme překvapili párek dřímajících kachen a volavku na lovu. Kachny si nás nevšímaly, ale volavka v mžiku roztáhla křídla a uletěla.

U cesty jsme se na ceduli dočetli, že jsme na území zvaném Čihadla. V 80. letech minulého století tu byl vybudován tzv. suchý poldr, který měl zachycovat přívalovou vodu z Rokytky, Hostavického a Svépravického potoka. Vodní toky byly napřímeny a zpevněny betonovými tvárnicemi, čímž došlo k odvodnění říční nivy, negativnímu narušení hladiny podzemních vod a poškození rostlinných i živočišných společenstev. Nevhodnost úprav se prokázala při povodních v roce 2002 a 2013. V současné době je již oblast revitalizována. Byla obnovena široká potoční niva s meandrujícími potoky, tůňkami a mokřady. Vysazeny byly rozsáhlé plochy zeleně, vybudovány pěšiny, povalové chodníčky a osazeny informační tabule. Vznikla krajina s romantickými zákoutími, do níž se vrátil život.

Naše cesta přírodou skončila v Kyjích. Minuli jsme starodávný kostel sv. Bartoloměje, místní památník obětem obou světových válek a z místního nádraží zamířili domů.

Ušli jsme necelých 8 km a odnesli si hezké zážitky a plno fotek.

 

Pokud byste si chtěli přečíst více o místech, která jsme navštívili, najdete zajímavé informace na následujících stránkách:

https://www.praha-bechovice.cz/bechovice/kam-za-sportem-a-na-vylet/discgolf-park-lesopark-vinice-/

http://www.praha-priroda.cz/chranena-priroda/zvlaste-chranena-uzemi/pocernicky-rybnik/

https://www.czech-tim.cz/praha/cestou-necestou-po-praze-14/

http://www.praha-priroda.cz/lesy/lehovec-a-cihadla/

https://praha-dolnipocernice.cz/zamecky-park

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Bartolom%C4%9Bje_(Kyje)

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Díky za pěknou přírodní procházku, pěkný výlet.
Hana Polednová
Martino, moc hezký výlet a parádní fotky. Jsem ráda, že Tě inspiroval íčkařský počernický výlet k dalšímu, neméně krásnému. Přeji Ti s manželem hodně jarních i letních km po naší krásné vlasti.
Dana Puchalská
Ano Martino,je tam moc krásně. Občas tam s manželem zajedeme.
Naděžda Špásová
Martino, to byl určitě krásný výlet. Fotky jsou parádní, takovouhle přírodu mám taky moc ráda. :-)
Jitka Hašková
Marino, to je úžasný výlet. Krásně zařazené fotky do textu.
Daniela Řeřichová
Martino, díky za sdílení zajímavé vycházky do míst, která moc neznám. Krásné fotlky vše super ilustrují!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.