Nejen pro obrýlené I.
Všechny fotografie: Věra Ježková

Nejen pro obrýlené I.

7. 6. 2022

Nosíte brýle? Stále, nebo jen občas? Nebo kontaktní čočky? Nebo jste brýle nosili a odložili jste je díky operaci očí? Nebo je vůbec nepotřebujete a prostě se vám jen líbí? Pak možná uvítáte mé pozvání do světa brýlí. Na výstavu Brejle a okuliare, Design brýlí v Československu. Příspěvek jsem rozdělila do dvou částí.

Výstava byla otevřena do 28. května. Seznamovala návštěvníky s historií československé výroby brýlových obrouček a s dalším směřováním tohoto obzvlášť v minulosti opomíjeného řemesla. Ukazovala i aktuální trendy v navrhování brýlí a jejich tvorbu na UMPRUM.

V různých historických epochách se vnímání brýlí a jejich nositelů měnilo. Na počátku příběhu brejlařiny byl průhledný vybroušený krystal – čočka, držená v ruce, jež pomáhala oku lépe vidět. Posléze se začalo řešit, jak ji upevnit přímo před oko. Tak začaly vznikat první brýle, jejich technické řešení a design. Rozvoj brýlařství v českých zemích lze datovat do druhé poloviny 19. století.

1920

První dekáda samostatného Československa se nesla ve znamení skřipcových brýlí, řazených k obrubám typu bez stranic. Americké modely s přímou vodící hrazdou si oblíbil i T. G. Masaryk. Zajímavými dobovými brýlemi jsou vrtané skřipce bez obrouček s pružnými páčkovými sedly nebo lorňonové brýle s držátkem (č. 9). Brýlové obruby se v této době vyráběly ručně v malých dílnách po celém Československu, přetrvávajících ještě z dob monarchie. Drátkovým brýlím se stranicemi za uši se tehdy říkalo „větrovky“ (č. 8). První sériovou výrobu brýlí ve spolupráci s designéry rozvinul podnikatel Vilém Eckstein ve své továrně v Nýrsku, a stal se tak největším výrobcem obrub v meziválečném Československu. V této tradici dodnes pokračuje Okula Nýrsko.

1930, 1940

Nejrozšířenějším typem prvorepublikových brýlí byly obruby s kulatými skly známé jako Windsorky (č. 15). Jejich okrouhlé rámy byly výhodné z hlediska sériové výroby, jelikož bylo možné nechat je osadit skly téměř kdekoli na světě. Nositelem brýlí tohoto typu byl např. Josef Čapek. V této době začal syntetický celuloid nahrazovat tradiční drahé materiály jako želvovina a rohovina. Hořlavý celuloid byl postupně vytlačen další umělou hmotou, tmavým bakelitem. Koncem 40. let začaly být velmi populární vrtané „rimless“ brýlové rámy, které měly broušené čočky spojené s brýlovými dílci šroubky (č. 10). Některé z velkých brýlařských firem první republiky byly po roce 1939 převedeny německou okupační správou na válečnou výrobu, na což později doplatily spojeneckým bombardováním a po roce 1945 zestátněním.

1950

V době znárodňování vznikly ze dvou velkých a několika menších prvorepublikových brýlařských firem národní podniky Okula Nýrsko a Dioptra Turnov; na Slovensku byl zřízen odštěpný závod Okula Bratislava. V Nýrské Okule vznikají na základě patentu Otto Wichterleho první bezpantové brýle zvané Nylonky, které údajně vydržely až dva miliony ohnutí v kloubech (č. 17, 18). Do celého světa byly vyváženy statisíce slunečních i dioptrických brýlí.

V 50. letech k nám dospěly brýle typu „cats eyes“, nazvané podle podobnosti s kočičíma očima (č. 20). Tyto celuloidové obruby lze považovat za první československé brýle, jež mají tvář cíleně zdobit.

V turnovské Dioptře se začaly vyrábět vzdušné brýle z kovu s plastovými čočkami a barevnými přechody zdobené tradičními zlatnickými technikami nebo celuloidové obruby se vsazovanou bižuterií opatřené ozdobnými nýtky. Převládá technologie frézovaných brýlí s nýtovými panty. Transparentní brýle panto nosila i česká politička Milada Horáková.

1960

Desetiletí následující po poválečných letech otevřelo pro československý design brýlí jednu z nejzajímavějších kapitol vývoje brýlového návrhářství. Umělé hmoty umožnily díky svým vlastnostem (barevnost, lehkost, pružnost, pevnost i snadná opracovatelnost) designérům více experimentovat. Nově objevená technologie vstřikování plastů do forem dovolila vyrobit jakýkoli tvar modelu.

Bezpantové polyamidové brýle Dolonit se vyráběly z jednoho kusu výlisku, což mělo velký vliv na ekonomii jejich produkce. Dolonitky se staly úspěšným vývozním artiklem i v západních zemích (č. 41).

V 60. letech se objevily první Wichterleho hydrogelové kontaktní čočky, které naprosto změnily dosavadní představu o dioptrických brýlích coby zrakové korekční pomůcce.

Koncem 60. let se stal ve světě populárním brýlovým trendem černobílý celuloid, inspirovaný popartovým uměním. V Nýrsku vzniká nová kolekce obrub s šachovnicovým dekorem (č. 34). Na rozvoj rokenrolu reagovala výroba brýlí z kašírovaného perleťového celuloidu. Přelomovým návrhem se u nás i ve světě staly obruby s panoramatickými skly.

Foto:

19. stol. a 1900: fotografie 2 - 6
20. léta: fotografie 7 – 9
30. – 40. léta: fotografie 10 – 16
50. léta: fotografie 17 – 26
60. léta: fotografie 27 – 42

 

Zdroje:

https://www.umprum.cz/web/cs/galerie-um/brejle-a-okuliare-design-bryli-v-ceskoslovensku-12650Informační texty na výstavě

výstavy
Hodnocení:
(4.7 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindra Hubačová
Věruško, velice se omlouvám za své chybné hodnocení. Naopak by si tvůj příspěvek o brýlích zasloužil ještě více hvězdiček než je daná možnost. Moc mě to mrzí, to mi věř ! J.
Věra Ježková
Děkuji podruhé všem, jimž se příspěvek líbí. Připravit takový článek je dost náročné. :-)
Lidmila Nejedlá
Věrko, úžasná sonda do pomůcky k vidění. Osobně vlastním 12tery brýle, a když je donesu k lékařce ke kontrole, padá do mdlob. Čtvery na blízko, zbytek na dálku, které střídám k oblečení, abych byla in. Ale střídám vlastně na dálku jen čtvery.
Miloslava Richterová
Pěkné a zajímavé.
Alena Vávrová
Výběr nových brýlí bude pro mne nyní aktuální. Dostala jsem k narozeninám poukázku na nákup nových na dálku do Grand Optical. Dík za článek.
Eva Mužíková
Věrko smekám, jako vždy perfektní zpracování.
Dana Puchalská
Děkuju za článek a krásnou fotogalerii.
Jarmila Komberec Jakubcová
Článek se mi moc líbil. Díky.
Věra Ježková
Děkuji. Jsem ráda, že vás téma zaujalo.
Helena Přibilová
Děkuji za velmi zajímavým způsobem zpracovaný článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.