Ména našéch dědin
Ilustrace: Rostislav Mraček

Ména našéch dědin

13. 6. 2022

Co vám včil povidám, to se stalo dávno, za staréch a ešče staršich času, gdy se po světě tólali čerti, raraši a pekelnici, gdy málokerá dědina měla svoje méno, ale už se lidi pomále přestávali tech pekelniku báť a zaháněli ich od svéch chalup.

O přihodě, gdy lidi hnali čerta po  Hané, se vykládá dlóho a dlóho, a včil se o ni dozvite aj vy. A nezapomeňte to povědeť svojem vnukom, ešli ich máte, nebo budete měť.

Hanáčti sedláci sekli obili na břehu Moravy. Jeden z nich zešel k vodě, aby si ji trochu dolil do krbika. Tady uviděl čerta, aj se ho pořádně lekl,  keré si nachytal v řice raky a cpal si ich do chřtána. Hneď volá na ostatní: Chlapi pote honem sem! Je tu čert! A raka dávi! Raka dávi! Ženci přibihali s kosama, hrabjama a vidlama a hneď se vrhli na čerta. Ten ale na nic nečekal. Praščil rakama a utikal, až se mu za kopytem prášelo. Zófalé pekelnik v sósedni osadě uviděl koně, zapřiženy do voza. Hneď se po nich sápal, trhal opraťama a hleděl, jak by ich vypřihl. Ale už je tu koči: Né, né na koně, nic, ty nezdaro! Koni se ti zachtělo?! Ale už tahni potvoro škaredá! A dlóhym bičem švihá čerta. Ten prchá před velkó tlupó žencu, sedláku a podomku. Všeci se za nim ženó, každé by ho chtěl přetahnóť po řbetě. Ale najednó čert zmizel! Rozhližijó se, hledajó v chrásti, v šáši kolem vody, ale pekelnik nigde.

Ale přece. Lojza už volá: Tady je! Pote sem všeci!  Tu čapi! Za dubem! A mláti raracha po lebeni aj zádiskách hrabjama, až toporo praská. Zas musí čertisko utikať před kosama a vidlama. Sem tam chytne nejakó ranu a tož vřešči a skohéká: Bolelo moc! To bolelo moc!

Přece jenom se mu podařelo utycť. Do kopca je rychléši, a tož se hneď za nim zkóši zavrtať do zeme a trefiť do pekla. Ale prvni je na kopcu Jožka a ten volá na ostatni: Čert toď ryje! Čert toď ryje! A pchá satana vidlama, až z něho pára vycházi. Popchany čertisko řve a vyje a utiká tak rychlo, že zmoženi chlapi mu už nestačijó. Smiřujó se z nezdarem a vracijó se dom.

Aby zahnali žižeň a ónavu, stavili se v krčmě. Napájijó se pivem a zahánijó zlosť. No, vypili teho zatraceně moc. Hospocké piše na tabulku dluhy a chlapi nařikajó, jaké to byl dneska na teho čerta drahé lov!   

Dyž pojedete z Tovačova do Olomóca, třeba jenom prstem po mapě, všecky tyto dědiny potkáte. Pěkně jednu za druhó:

Rakodavy, Nenakonice, Dub, Tučapy, Bolelouc, Čertoryje, Drahlov.

 

 

(Psany kojeckó hanáčtinó, fotografie pod článkem: Rosrislav Mraček) 

 

 

 

města a obce Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Pěkný příběh, díky.
Oldřich Čepelka
Jo a váš článek je pěkný, děkuji za něj.
Oldřich Čepelka
Pane Marečku, nikdy se nikomu nepodařilo prokázat, že Ukrajinci tady pořádali párty na oslavu Bandery. Jestli to někdo tvrdil, tak to asi nemohl doložit. Měli bychom si vše pečlivě ověřovat, než začneme šířit takové zprávy. Promiňte, neměl jsem to kam napsat, abyste si to přečetl. nechci nekonečně diskutovat. - A i kdyby náhodou někdo, jedna skupinka ho oslavovala, tak co? neoslavuje ho celý národ? Ta vlna iniciovaná Juščenkem a později Porošenkem, už skončila. Ukrajinský nacionalismus už zdaleka není tak vychýlený k extrémům jako třeba teď ten ruský.
ivana kosťunová
Je hezké, že zachováváte hanáčtinu pro další generace. Navíc je to vtipné. Napadla mě při čtení vašeho článku slova jedné písně. " Pičín, Kozomín, Řitka- pěkně zvolená kytka... " Znáte ?
Jaroslava Handlová
Zábavné. Okolo řeky Moravy muselo být veselo - tolik povedených názvů obcí v řetězci za sebou se jen tak někde nenajde.
Jan Zelenka
Moc povedené, Rostislave!
Martina Růžičková
Moc pěkné!
Libuše Křapová
Dobrý, Rostislave :-) Moc se mi to líbí :-)
Marie Seitlová
Pěkné a díky za hanáčtinu, moje babička bydlela u Olomouce, tak jsem si při čtení na ni vzpomněla.
Daniela Řeřichová
Moc milé, pobavila jsem se. Obdivuji, že ovládáte hanácké nářečí. A Tučapy jsou i v jižních Čechách.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.