Čím více šetří, tím se mají hůře. Jak lze pomoci českým seniorům?
Ilustrační foto: Ingimage

Čím více šetří, tím se mají hůře. Jak lze pomoci českým seniorům?

28. 6. 2022

Paní K. je velmi spořivá. Myje si ruce ve vaně, pod kohoutkem má lavor a vodu pak používá na splachování toalety. Šetří plynem i elektřinou. Díky tomu měla letos přeplatek na elektřině, který pokryl zálohy na 4 měsíce na začátku roku. Ztratila ale nárok na příspěvek na bydlení.

Vnímá to jako trest za to, že šetří. Paní K., klientka Nadace Krása pomoci,  má důchod 11 tisíc, na příspěvek na péči nemá nárok, bydlení ji stojí 4 tisíce měsíčně a úspory už vyčerpala.

S červnovou výplatou se navýší důchody o mimořádnou valorizaci ve výši 8,2 % z procentní výměry důchodů. V průměru si tak senioři polepší o 1017 korun. Základní výměra důchodů zůstává ve výši 3 900Kč. Celkové náklady ve výplatě důchodů se tak navýší o 20miliard korun.

"S ohledem na současnou ekonomickou situaci a nárůst cen je dobře, že současná Vláda a MPSV myslí na seniory a jejich finanční zajištění. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se zaměříme na nízkopříjmové seniory. U nich totiž (s ohledem na procentuální výpočet) nedojde k viditelnému přilepšení jako u seniorů s důchody vyššími. Senior, který pobírá důchod 20 tisíc si přilepší o 1321Kč, ale důchodce, jehož výše důchodu je 12 tisíc, tedy podprůměrná, bude nově pobírat pouze o 665Kč více. A právě tato skupina seniorů by potřebovala větší pomoc, protože už před zvyšováním cen byla ohrožena chudobou. Současné ekonomické faktory tento stav prohlubují,” vysvětluje situaci seniorů Soňa H. Morawitzová, ředitelka Nadace Krása pomoci, která pečuje o osamělé seniory. 

Pokud se podíváme na statistické údaje výše vyplácených důchodů ke konci roku 2021, zjistíme, že podprůměrný důchod ve výši 10-15 ticíc korun za měsíc pobírá cca 780 tisíc osob z celkového počtu 2,3 milionů starobních důchodců a to není zanedbatelný počet.

V posledních letech také čísla ukazují, že postupně roste procento lidí v seniorském věku, kteří žijí pod hranicí chudoby. Dle dostupných údajů se nyní jedná o 14,9 %. Nejvíce jsou ohroženy ženy seniorky, které žijí v jednočlenné domácnosti a nemají nikoho v rodině, kdo by jim mohl finančně vypomoct. V praxi se velmi často setkáváme s tím, že je pro ně velmi obtížné s financemi vyjít. V mnoha případech není ani dostatečnou podporou pobírání příspěvku na bydlení, zde je totiž nutné upozornit na to, že se posuzují celkové příjmy, tzn. že pokud se seniorovi zvýší důchod, úměrně tomu se mu sníží i výše příspěvku na bydlení. Tito lidé se poté dostávají do situace, kdy musí např. žádat o jídlo v potravinových bankách, protože jim na to finance již nezbývají. “Senioři často nemají jinou možnost, než ukrajovat na jídlo a bydlení ze všech dostupných financí a příspěvků,” nastiňuje Soňa H. Morawitzová.

hands-g03ac44554_1920.jpg
                                                                                                                          Ilustrační foto: Pixabay

 

Příběh paní K. není ojedinělý

Paní D., ročník 1933. Důchod 10 445 korun. Ve stejném bytě žije 70 let, posledních 20 let sama a chce tam zůstat. Už dva roky navíc byt neopustila - nejdřív kvůli obavám z covidu, nyní už kvůli zhoršenému fyzickému stavu. Paní D. pobírá příspěvek na péči (4 400 Kč), na mobilitu (550 Kč) a na bydlení (5 307 Kč), na bydlení vynaloží 9 tisíc korun a za léky dá průměrně 500 korun měsíčně. Úsporu má ve výši jednoho měsíčního nájemného. Pokud ceny dále porostou, bude do této rezervy muset sáhnout.

“V naší nadační praxi občas vidíme i to, že čím víc senioři šetří, tím hůř na tom reálně jsou. Na příspěvek na bydlení nedosáhnou o nižší stovky korun, někteří se pohybují vždy těsně nad a těsně pod hranicí pro přiznání, takže je každé zúčtovací období pro ně s jiným výsledkem. Často prodají byt a z ceny pak ukusují na měsíční náklady,” říká Morawitzová. Není ojedinělé, že klienti Nadace pobírají důchod mezi 6 a 8 tisíci a po pokrytí nákladů na bydlení a jídlo už nemají na dopravu či doplatky na léky.

Řešení? Ne plošné, ale reflektující individuality

Řešení takové situace se nehledá snadno. I tak jsou podle ředitelky možnosti, jak pomoci přímo lidem, kteří to nejvíce potřebují. “Snížit podmínky pro přiznání průkazu ZTP a zvýšit příspěvek na mobilitu. To by seniorům ušetřilo finance za cestování k doktorům a při pochůzkách. Zjednodušení by si zasloužil i systém přiznávání příspěvků na bydlení, pokud totiž někdo bydlí ve vlastním bytě a šetří, může jen obtížně získat příspěvek na bydlení,” vysvětluje ředitelka. Ze zkušeností také navrhuje další možnosti řešení problému chudoby seniorů - výše dávek by měla kopírovat růst inflace a nákladů, seniorům vytvořit speciální tarify na energie, které by garantoval stát. Tématem je také výše doplatků na léky, komoditu, kterou senioři nakupují pravidelně a je velkou položkou v jejich rozpočtu. V ideálním případě by města a obce mohly zřizovat dopravu pro seniory, což by byla velká úleva jejich peněžence.

“Dokážu si představit také třeba v každém ze segmentu, jako jsou potraviny a drogerie, jeden produkt, který by měl garantovanou nízkou cenu - výběr zůstane stejný, jeden produkt by si ale stále držel cenu a senioři by tak při nákupu základních potravin nemuseli zužovat svůj nákupní seznam,” uzavírá Morawitzová.

Stručně řečeno: Seniorům je třeba přidávat peníze, ale je třeba také systematicky a cíleně řešit situaci nízkopříjmových seniorů, u kterých hrozí riziko existenčních problémů. Vše s ohledem na ekonomickou udržitelnost rozpočtu. Problém, který se vleče dlouhá léta a právě Nadace Krása pomoci na něj od svého vzniku v roce 2008 upozorňuje, jsou senioři, kteří uváznou tak zvaně mimo systém. Stát by podle ní měl seniory aktivně vyhledávat, aby se už nestávalo, že senior zůstane bez pomoci.

 

Kateřina Toholová

 

 

 

 

dluhy důchody úspory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Novotná
Paní Řeháková, nevím, kde jste přišla k těm 7000.- valorizace. Já šla do důchodu s necelými 9000.- tisíci a dnes po všech valorizacích mám necelých 14000.-. A protože jsem nenašla v 55 letech práci, šla jsem o 2,5 let do důchodu dřív. Odpracovaných, započítaných 38 let. A co takové práce jako uklízečky?? Ty měly nejmenší platy a bez nich se žádný neobešel. Takže řeči, že si měly našetřit! to je pěkný nesmysl. A pan Bel zřejmě nežil v té době. A mluvíte o dnešních mladých. S příspěvkem na bydlení je to pravda, co se píše v článku. Přidali mi na důchodu cca 700.- a v příplatku na bydlení mi sebrali 500.-. Tak jaká pomoc nejchudším???
Sim Bel
Spousta důchodců nadává na výši svého důchodu. Ale uvědomují si tito lidé, že tu výši mohli částečně svou celoživotní prací ovlivnit? Když se teď rozhlédnu kolem sebe, na důchod myslí málokdo. A třeba OSVČ? Téměř všichni, které znám, platí ty úplně nejmenší odvody, které jsou jenom možné. Další lidé berou minimální plat, zbytek na ruku. A pak se stejní lidé diví, že jim přijde směšná nemocenská či trapně malý důchod, a nadávají, že přece celý život pracovali... Tím samozřejmě nehážu všechny důchodce do jednoho pytle, to jistě ne, ale je potřeba se zamyslet i nad tím, že si za svou situaci někteří lidé mohou prostě sami.
Jitka Caklová
To bylo řečí, když jsem v podobné souvislosti napsala, že na stát se nedá spolehnout, že každý by se měl v prvé řadě spoléhat sám na sebe a svoje schopnosti. Kdo si dnes uvědomí, že do roku 1948 byl živnostník pánem svého života. Dovolenou mu nikdo neplatil, stejně jako mu ji neplatí dnes. Když ho začalo škrábat v krku, udělal si Priessnitzův zábal a za dva dny pokračoval ve své práci, stejně jako to dělá živnostník dnes. Každý měl pozdní život takový, na jaký si uspořil, díky vytváření skutečných, nikoliv fiktivních tabulkových hodnot. Na rozdíl od dneška evidence nákladů a tržeb, na práci a za práci nikomu nechyběla. Začala chybět po roce 1948 hlavně u těch, kteří žádné hodnoty nevytvářeli ("živili se hubou") a začali se přiživovat na úkor těch, kteří je vytvářeli. Jelikož "s jídlem roste chuť", dovedli to k dokonalosti EET, aby mohli živnostníka okrádat oficiálně. Vážení, "jsme v tom až po uši", VŠICHNI. Éra "blahobytu", trvajícího zhruba 70 let", skončila, už se nevrátí a svěcená" voda pomůže jen těm, kteří najdou pomoc na konci své ruky.
Olga Škopánová
Stát se snaží, ale vždy budou lidé, kteří se do nějaké škatulky nevejdou, nebo přijde jiná vláda a změní podmínky, nejlépe je na stát vůbec nespoléhat.
Marie Řeháková
Po přečtení tohoto článku jsem se dnes docela naštvala a psala do redakce, aby si nejdříve ověřili všechny informace a nepsali tu tragické pohádky. Pozastavila jsem se nad výší důchodu paní „K“, která šetří a má důchod 11 tisíc. Tady posuzovat nic nebudu, neboť není napsáno, kolik let je paní důchodkyně. Ovšem u paní „D.“, ročník 1933 s výší důchodu 10445 korun, jsem byla naštvaná za nepravdu! Tato paní i kdyby měla jen 1 dítě, tak měla nárok na důchod v 57 letech a tudíž ho mohla pobírat od roku 1990, tedy do dnešního dne již celých 32 let! Jen za posledních 10 let se důchody zvýšily na valorizacích o 7 tisíc v průměru. I kdyby paní „D“ průměr neměla a pobírala tu nejmenší část valorizace, pak musí mít důchodový výměr určitě jiný. A když k tomu připočítám dalších 22 let předchozích valorizací, tak určitě s výší jejího důchodu, budu zcela jistě na jiné částce, než je uváděná! Takto mi přijde, že před těmi 32 lety, měla paní „D“ důchodový výměr asi 200 korun! Podle mne, paní asi nepracovala a tudíž nemůže mít stejně vysoký důchod a valorizaci jako ti, co pracovali na směny a odpracovali třeba 45 let! Oproti těm s vyššími důchody, má možnost paní čerpat všelijaké příspěvky, na které se ji skládají ti, co pracovali a pracují. Uvedu zde svůj příklad, kdy já jsem v důchodu od roku 2011 a výměr jsem tehdy neměla ani 10 tisíc. Dnes mám, po 11 letech valorizací, důchod víc než jednou tak vysoký. Ovšem odpracovala jsem 43 let!
Slávka Benešová
Problémem jsou kritéria pro výpočet příspěvku na bydlení, konkrétně to, že skutečné náklady na bydlení se zohledňují pouze do výše tzv. normativních nákladů, které jsou například pro město nad 100 000 obyvatel 8271 Kč pro samostatně žijící osobu v nájemním bytě měsíčně ( tedy nájem, plyn + elektřina). Kdo se do tohoto limitu nevejde, má smůlu. Platí to i pro zvýšené zálohy na energie, které výše přiznaného příspěvku na bydlení nezohlední. To je problém nájemníka. Když však dostanete přeplatek zpět, tak náhle máte příjem, který se od vašich nákladů na bydlení odečte, přestože při opačném toku financí se nezapočítával. Takže uživatel bytu je krácen na příspěvku na bydlení hned ze dvou důvodů - jednak kvůli nákladům, které převyšují částku normativních nákladů a pak při vyúčtování, kdy jsou přeplatky vráceny zpět. Stát dobře ví, jak s žadateli o příspěvek vyběhnout ! A vsadím se, že s tím nikdo nebude mít zájem cokoli udělat.
Jana Kollinová
Problémy paní Kateřiny vnímám jako systémové fungování (viz příspěvek 28.6.2022 08:44). Zda je správné neumím posoudit. Bydlím ve vlastním bytě pod správou Sdružení vlastníků. Systém rozúčtování nákladů za energetické a další vstupy je tak "objektivní," že v loňském roce po snažení minimalizovat vlastní náklady na energie (vypínání dálkového vytápění) jsem skončila v mínusu i přes objektivní akceptaci nárůstu cen energií. Systém měření a rozúčtování nákladů na vstupy je rovnoměrně a "spravedlivě" rozúčtován na všechny vlastníky bez ohledu na to zda mrznou nebo přetápějí. Nezbývá mi než nastartovat kampaň, abychom všichni zainteresovaní šetřili. Mnoho obdobných společenství se obává z hrozby neplatičů způsobené extrémním nárůstem energií. Díky Bohu, že pan premiér Fiala při svém projevu k národu veřejně slíbil, že nás nenechá padnout. :-)
Danka Rotyková
I když jsem sama a seniorka, zatím mám dostatek, protože mi přilepšuje můj syn, i když by nemusel, vyšla bych i tak. Přesto ale je mi líto všech, kteří se snaží a nakonec jsou na tom hůř než kdyby seděli a nic nedělali. A zdá se mi to nespravedlivé. Také jsem to pocítila na vlastní kůži, když jsem se nevešla do tabulek na přiznání vdovského důchodu. Tehdy podle nových podmínek jsem požádala o dovský důchod o 19 dní později, než bylo povoleno. A to i přesto, že jsem žádala přesně podle zákona, nepracovala jsem ani den navíc. Co si potom můžeme pomyslet? Všichni děláme chyby, ale copak to nikdo nekontroluje a neschvaluje? Poslanci ale na nějaký vdovský důchod asi nehledí, ti žijí za jiné peníze.
Eva Třešňáková
Tak nám na to konto zrušili ve Středočeském kraji dopravu zdarma pro seniory nad 70 let. Je to zcela zcestné počínání, když musíme jezdit za lékaři a i pro základní potraviny (chléb, rohlíky, mléko atd.) si musíme zajet, protože nejbližší nákup (Vietnamci) jsou 1,5 km. Tuto vzdálenost však senior není většinou schopen dojít a domů zase 1,5 km a vláčet ještě nákup.
Antonín Nebuželský
No, přituhuje... Za léky dosud bez doplatku šest set, no a zima za dveřmi, takřka. Zatím jsme na to dva, osamoceným bude ouvej. Bohužel. Víc k tomu raději nemám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...