V penzi v tenzi? Ne, chce to zachovat si chladnou hlavu. A naději...
Ilustrační foto: Pexels

V penzi v tenzi? Ne, chce to zachovat si chladnou hlavu. A naději...

24. 6. 2022

Ráno se probudím a máslo je o korunu dražší, litr naturalu o desetník, stejně tak rohlík. V pekárně, kam si už před sedmou chodím kupovat čertsvé housky, slyším sousedky, jak lamentují nad drahotou a večer v hospodě chlapi místo fotbalu mudrují nad zásobami ropy.

Žena potmě štrykuje, vypíná mi rádio, když poslouchám zprávy, vaří rychlovky tak, aby plynu ubylo co nejméně. Když předevčírem přišla s jakousi polévkou za studena, nevydržel jsem.

"Marie, prožili jsme spolu krásný život, vychovali jsme dvě skvělé děti, radujeme se z vnoučat. Na tomto světě nám zbývá několik let, dva, tři, možná pět. Nechci zbytek života trávit po tmě a pít studenou polívku z hrnku. Nechci poslouchat věčné naříkání, jak to všechno stojí za prd. Važme si toho, že jsme oba zatím jakž takž zdraví, máme kde bydlet, oba jsme poctivě pracovali, máme něco našetřeno..."

"Ale, i Lidka říkala..."

"Huš! Neposlouchej ani Lidku, ani Jarmilu, ani jejího Zdenka. Ti nadávají na všechno a na všechny. Běž na zahradu, užívej si sluníčka, nebo běžte s Helenou, která je snad jediná normální, na výlet. A vytáhni z mrazáku to plecko, odteď vařím já."

Být v permanentní tenzi a neustále přemýšlet o tom, co by bylo kdyby, to opravdu nejde. Ano, vím, že když se ráno probudím, bude zase máslo o korunu dražší. Ale (zatím) se nemusím bát, že nám do rozehrané šachové partie vletí ruská raketa. Můžu si pořád v klidu číst, jít na ryby, jet za vnoučaty, navštívit staré dobré známé, kteří se také umí bavit o jiných věcech, než je pandemie nebo válka.

Holt si dám v hospodě o jedno pivo míň, v zimě budeme mít o jeden či dva stupně chladněji. Ale zachovám si aspoň chladnou hlavu, protože vím, že remcáním nic nezměním, že současnou krizi nevyřeším ani já, ani Lidka či Jarmila.  

Jsme generace, která se narodila těsně po válce. Naši rodiče zažili mnohem větší krize, než prožíváme nyní. Za komunismu jsme také nejásali, ve frontě na maso či na banány jsme drželi ústa. Poslední dvě tři desetiletí žijeme v blahobytu a jaksi jsme zapomněli na to, že může někomu býti nuzno. A jistě už je. Ale tak tomu bylo vždy. Za první republiky žilo sedmdesát procet obyvatel Českoskovenska v chudobě. Chudobince byly v každé druhé obci. Za totality se roky šetřilo na auto, desítky let na barák. Dobře se měli jen veksláci, rudí všiváci a šíbři. Ostatně, stejně jako dnes.

Žijeme! Zaplaťpámbu, že se válka ještě nepřevalila přes hranici Ukrajiny, že nemáme plné nemocnice raněných a nekopeme hroby.

Už se asi nebudeme mít tak dobře, jak jsme se měli. Ale my už to doklepeme. Hlavně, aby bylo dobře na tomto světě našim dětem a jejich potomkům. Těm musíme vštěpovat víru, naději a aspoň špetku optimismu.

 

 

 

glosa senioři
Hodnocení:
(4.6 b. / 33 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Borecký
No pane Vácho nevím jak moc dobře bude našim dětem a jejich dětem, moc dobré předpoklady a základ jim pro to vlády nevytváří. Nechtěl bych být teď mladý.
Vladimír Mrázek
S pisatelem nesouhlasím, bližší jsou mi názory pana Vrby, Dvořáka, paní Kollinové, které reflektují realitu. Nemohu se připojit k doporučení, aby pan Vácha psal více a častěji.
Soňa Prachfeldová
Škoda, že si to teplíčko nemůžeme zavařit do foroty ve formě kompotu. Lidé diskutovali odjakživa, povídali si a bavili se i za skromných podmínek. Nevidim kolem sebe naštvané šetrílky, brblajici na cokoli. Myslím, že senioři se umí bavit, alespoň ti, kteří tak chtejií. A u piva se toho nakecá a je to dobře. Chtěli jsme a chceme pořád demokracii a pluralitu názorů. Proto jsme cinkali kličemi . Klíč k domovu, ke svobodě je důležitý, hlídejme ho.
Jitka Caklová
Také nevím, kde pan Vácha žil a kde žije nyní. Mně úplně postačí vědět kde jsem žila a žiji nyní já. Je mi jedno s kým si kdo notuje a jsem ráda, že nemusím být v penzi v tenzi. Není proč a žádnou fintu nepotřebuji. TV už víc jak 2.5 roku nesleduji a s lidmi hrajícími na populistickou notu nemám co dočinění. Ke spokojenosti mi stačí žít v tom, v čem žiji a po přečtení populistických příspěvků mi stačí vrátit se v myšlenkách o 60 let zpět do dob, kdy jsme měli suchý záchod na druhém konci dvora, doma jsme svítili jednou žárovkou v místnosti vytápěné piliňáky, kde jsme byli jako rodina pohromadě. Neboť jsme každý rok dělali dřevo na zimu, tak pilin na topení bylo až do ledna. Nevěděla jsem co je plecko, jedli jsme chleba nadrobený do kafe z melty, nebo namazaný margarinem........ Žiji přítomností a jak s oblibou píši/říkám, špatně už jsem se měla a v případě nutnosti, mám se kam vrátit, ne jen v myšlenkách. Co se mi nelíbí a je v mých silách to změnit to změním, ostatní nechám plynout. Pohoda, klídek :-)
Irena Mertová
Pan Vácha žije v realitě, ale prostě nelamentuje. To by měl?
Helena Jelínková
Dobrý den. Souhlasím s p. Kollinovou, p. Vrbou a p.Dvořákem. Nevím kde p. Vácha žil a nyní žije.
Jana Kollinová
To se tak krásně čte. Dokonce by měl být článek dle příspěvku na L/N tesán do kamene. "V penzi v tenzi?" No, proč také! Na zdražování mám fintu. Mám v lednici plecko, dám si o pivko méně, půjde na ryby, v zimě budu strádat při 19 stupních a mezi tím budu dětem vštěpovat naději, víru a optimizmus. Na noc si strčím hlavu do písku a počkám v klídku jak se situace vyvine. Tak to je doporučení pro některé z více jak 2 miliony voličů jak správně uchopit svoji roli seniora v současné více než neutěšené době. Pohoda, klídek! :-)
Jitka Caklová
"Podvolená" je většinová společnost, od které si dobře propracovaný systém za sociální dávky a různé prebendy kupuje poslušnost. Diskuzi vnímám v naprostém rozporu s tím, co pan Antonín Vácha napsal ve svém článku.
Antonín Nebuželský
To je i můj názor.
Antonín Nebuželský
Politiku ne, aspoň tady. Nicméně čtu to. Ale pokud se nám vyjádřit, tak tedy pan Vrba a spol.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...