Výlet za lidovou architekturou
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Výlet za lidovou architekturou

18. 6. 2022

Každý rok na konci jara jezdíme navštívit naše vnoučata, dceru a zetě, skoro přes celou republiku, až do Děčína. Když už jsme v takové krásné přírodě, tak toho využíváme k nějakým výletům po okolí.

Město Děčín leží uprostřed nádherného Českého Švýcarska. Když jsem v Toulavé kameře na ČT 1 shlédla reportáž z kouzelného místa, z obce Doubice, hned jsem si řekla: "Tak to musím vidět na vlastní oči". Doubice leží v Šluknovském výběžku na rozhraní Lužických hor a Národního parku České Švýcarsko. Obec slouží převážně k rekreaci a s počtem 98 obyvatel patří k nejmenším obcím okresu Děčín.

Vyjeli jsme autem z Děčína směrem na východ přes Markvartice, okolo naší oblíbené rozhedny Sokolí vrch, a po několika kilometrech přes Českou Kamenici. Naším cílem bylo ale městečko Chřibská, kde jsme pod svatým Jiřím zaparkovali auto. Chřibská leží v údolí říčky Chřibská Kamenice a rozhodně stojí za návštěvu. Na první pohled nás zaujala novogotická radnice, kostel sv. Jiří a hlavně krásně opravené hrázděné domy. Hned vedle IC, kde jsme si koupili vizitky do turistických deníčků, byla příjemná kavárna U Tadeáše. Před naším pěším pochodem, jsme si v zahrádce kavárny vypili výborné kapučíno.

Bylo na čase vyrazit po žluté značce směr Doubice. Počasí bylo příjemné, svítilo sluníčko, občas se k naší spokojenosti schovalo za mraky. Šli jsme asi čtyři km přes voňavé louky a trošku jsme se zapotili při výstupu lesem na vyhlídku Spravedlnost, kde jsem se mohli rozhlédnout a pokochat  krásnými výhledy na kopečky Lužických hor. Když jsme sestoupili zpět na turistický chodníček, čekalo nás překvapení v podobě krásně rozkvetlé louky plné barevných lupinusů.

Potom už nás vítala Doubice se starými lidovými stavbami a krásně upravenými zahrádkami, kterých je v obci opravdu hodně. Prošli jsem okolo Doubické hospody, my jsme ale mířili do Staré doubické hospody, kterou obklopovaly vyřezávané dřevěné sochy a jiné zajímavé předměty. Přímo ráj pro rodiny s dětmi. Ze zahrádky před starou hospodou, kde jsme se občerstvovali, někteří chlazeným pivem, jiní zmrzlinovým pohárem, jsme měli krásný výhled na kostel Nanebevzetí Panny Marie. Vyřezávaných soch z lidské i zvířecí říše bylo okolo hospody a v přilehlém parčíku opravdu hodně. Potom už bylo načase vydat se po stejné trase zpět k našemu autu. Na krokoměru nám přibylo dalších 12 kilometrů do soutěže "Do stovky". Výlet se nám vydařil a všem můžeme návštěvu Chřibské a Doubice doporučit, stálo to opravdu za to. 

 

 

 

 

 

cestování Do stovky 2022
Hodnocení:
(5.2 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Maruško, pěkný výlet jste si naplánovali. Asi by se mi tam taky líbilo, ale musela bych jet aspoň na 3 dny. Pěkné fotky. :-))
Alena Vávrová
Ještě dopisuji pro zájemce, že v Chřibské určitě stále existuje pěkný autokemp s chatkami. Byly jsme v něm před lety ubytované
Alena Vávrová
Moc ráda jsem si na fotkách připomněla svoji návštěvu v Chřibské a jejím okolí.
Jan Zelenka
Ten kraj trochu znám. Bydleli jsme 6 let v Krásné Lípě u Rumburku a jezdili jsme po kraji. Hrázděné domy jsou dílem německého obyvatelstva, které v Sudetech převážně žilo.
Zdenka Jírová
Krásné fotky z krásného kraje. Můj manžel pocházel z České Kamenice a velice rádi jsme jezdili po okolí. Tolik pravých hřibů jako tam, jsem nikde jinde nenašla. rostly i u silnice.
Václav Hronek
Zdravím paní Měchurová, moc pěkný článek a krásné fotky. Při jejich prohlížení jsem hodně zavzpomínal! Měli jsme v Doubici podnikovou chatu. Ať se daří! VH
Helena Přibilová
Děkuji za velmi zajímavou fotoreportáž z kraje, kde se snoubí krásná příroda s malebnou lidovou architekturou.
Marie Seitlová
Tak jsem se díky tobě do toho kraje podívala, krásné fotky.
Martina Růžičková
Moc pěkný cíl pro výlet. Díky za hezkou fotopodívanou. :-)
Alena Tollarová
To je oblast, která je hodně lákavá, ale chtělo by to nějaký pobyt se spaním. Jet asi 100 km vlakem a autobusem minimálně 2 a půl hodiny není moc lákavá představa.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...