Moje první stovka
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Moje první stovka

20. 6. 2022

Není stovka jako stovka. Za tuto stovku si nemohu nic koupit. Jen si mohu hromadit ve foťáku a v duši krásné projížďky krajinou. A protože je tato stovka moje premiérová v sedle elektrokola, nelze než se podělit, milí přátelé, o moje pocity s vámi.

Už jsem psala o tom, že od malička moc ráda jezdím na kole. Dokonce i děti jsem vozila na skládačce do jeslí do  sousední obce. Dnes bych vnuky už takto nevozila. Je zajímavé, že u vlastních dětí jsem měla větší odvahu s nimi podniknout různá dobrodružství, než nyní s nejmenším vnukem. Toho už nejraději vozím autem. Mládí a stárnutí. Rozkvět sil a úbytek. Odvaha jít do čehokoli a  dnes rozum /snad/ s odpovědností. Riskovat si už nyní dovolím jen s vlastním životem. 

Tak jsem si koupila to elektrokolo. Dlouho jsem  rozvažovala, nechtěla jsem se zařadit k těm pohodlnějším, ale co naplat. U nás je to samý kopec a štvát se v mém věku ufuněně s vypětím sil, už nepovažuji za rozumné. Přitom naše kopečky miluji a chci se po nich toulat, jak nejdéle to půjde. Tak jsem si koupila to elektrokolo. A jezdím s Pepou. Tak jsem ho pokřtila. Živý Pepa totiž nejezdí. A nejezdí ani moje kamarádky. Tu je bolí, tu je píchá, nebo už si netroufnou, chápu je.Tak co tedy mohu dělat, než jet na Pepovi a sama. A děkovat tam nahoru, že ještě mohu to, co mě baví. I když mě občas jak se říká,  bolí celý člověk. Nejsem sama, kdo putuje většinou sám. 

A řeknu vám, je to pohoda. Do kopců mě tento oř báječně vyveze, na rovinkách vypínám asistenta. Šlapat se musí pořád, šlapky se nemohou zastavit, jinak by kolo trucovalo. Ale do kopců je to prostě báječné. Dnes jsem vyjela krpály přes Kostomlaty, Milešov, Velemín, Režný Újezd, Lukov, Štěpánov a dolů do Světce. Ke všem těmto vesničkám mě poutají vzpomínky z mého mládí. Kostomlaty - plesy, výšlapy na Sukoslav, Milešov - výšlapy na Milešovku, Velemín stezka do Opárenského údolí, Režný Újezd - sopka Boreč, Lukov z kopečků báječné lyžování a ve Štěpánově v hospodě vždy báječný chléb se sádlem a horký čaj. Cestou jsem sbírala kapličky, pamětnice i dávných věků. Vlastně fotila jsem je. Někde jsou chudinky obložené dráty a  auta, kdyby mohla , tak by parkovala snad přímo v kapličce. Kam vkročí člověk, tam je ta civilizace a ne vždy povedená.

Příroda je Boží. Jak si tak šlapu, vidím tu krásu vytvořenou staletími. Hory, řeky, lesy nás přežijí. Jsou obdivuhodné, přežijí nás a budou tu i pro další generace. Chraňme naši přírodu. Přeji vám všem pohodové a zdravé začínající léto, všude tam, kde se budete cítit dobře!

 

 

cestování Do stovky 2022 elektronika
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Soni užívej si svého elektrokamaráda. Já mám kolo také ráda, denně používám a je to můj věrný kamarád. Krásné fotky z tvého okolí.
Antonín Nebuželský
Taky si snad jednou koupím elektrické kolo. Zatím mám na chození kamaráda a dokud mu to bude šlapat, tak kolo počká. Svoje normální kolo jsem daroval jednomu potřebnému, už mi taky překáželo v garáži. Tak hodně kilometrů a další krásné fotky.
Miloslava Richterová
Soni, vnímám to stejně, též přeji krásné léto plné pohody a příjemných zážitků :-)
František Matoušek
Přeji mnoho nových zážitků na "Pepovi" . Každý pohyb je ku prospěchu života.
Dana Puchalská
Soni, představila jsi nám krásný kraj kde žiješ. A držím všechny palce,ať můžeš na svém Pepovi frčet bez problémů dál. :-D
Jitka Caklová
Každému přeji co jeho jest a dělá mu dobře. Pro své vyžití jsem si koupila neelektro koloběžku. Loni od 25. července, to jsem si koupila tachometr jsem ujela bez mála 700 km, mnohem víc než kamarádky na elektro kolech za celý rok. Až mi koloběžka doslouží, nebo až mé tělo doslouží jí, přesedlám na Radkovu nepoužívanou elektro tříkolku. Zatím na ni jedu pouze na větší nákup, abych oživila baterii :-) :-).
Alena Vávrová
Soňo, moc ti to přeju, užij si el.kolo, co to půjde Kolo bylo celý život můj velký kamarád, ale už to jde jen na kratší výjezdy a el. kolo si kupovat nemíním.
Jarmila Komberec Jakubcová
Soni přeji ještě hodně výletů a krásných fotek.
Anna Potůčková
Soni krásné fotky a určitě bezva cestování na kole. Zvažuji také zda si mám koupit elektrokolo. Zatím šetřím na lepší fotoaparát, ale pere se to ve mě, zda peníze neobětovat na to kolo. Tak uvidím co vyhraje až bude větší hromádka peněz ušetřená
Naděžda Špásová
Soni, ty jsi nezmar, ale v tom dobrém slova smyslu. Kdysi jsem taky jezdila na kole, ale to mi bylo náct. Pak už jsem skončila, radši se po výletech vozím autem, mám osobního řidiče. Fotky jsou jako vždy super. Tak ať ti to jezdí ještě hodně dlouho.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.