Zabíjení krásy
FOTO: Hana Šimková

Zabíjení krásy

21. 6. 2022

Když kolem všechno rozkvete

mám skoro tvář dítěte.

Moje srdce jásá,

bože, to je krása.

Pak se kochat přestanu,

neboť ránu dostanu. 

Za rozkvetlým keřem snad,

někdo, kdo se má moc rád,

svoji sochu postavil

a kroky mé zastavil.

Můj cit pro veškerou krásu

se věkem vůbec nemění

a já koukám na tu hrůzu

na to hrozné zjevení.

Jak se tohle mohlo stát,

kdo má toto vůbec rád?

To rezavé potrubí

všechnu krásu zahubí.

Kdopak to sem mohl dát?

ztratil někdo rozum snad?

Vzývám Boha do oblak

Bože, ty to vidíš.

Určitě se jako já, 

za ty blbce stydíš.

 

 

 

Moje poezie
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Hani, kdyby tam zasadili pnoucí růže, nebo plaménky či co , byl by koník krásný.. A důležitý jako podpěra...
Jitka Caklová
Myslet to můžete jak chcete, ten dělá/umí to a ten zas tohle, jsou i tací, co nedělají/neumí nic. Nic nekritizuji. Peněz a umění se nikdo nenají, obojí ztrácí hodnotu a až bude živobytí jako výměnný obchod a já věřím, že bude (práci za práci), tak jsem zvědavá, kdo dá "umělci" za takovýto výtvor najíst.
Martin Vrba
No - myslel jsem ten pokrok v pokroku, že lidé pochopí, že umění je vždy inspirující. Kdyby to bylo vždy jen o tom, co je v rozkroku a na talíři, tak co by pak dělali lidé o těch pauzách jiného, než tvořili a ti, co to neumí, tak je sledují a kritizují, naštěstí jiní třeba i sponzorují, protože zase umí lépe vydělávat peníze a ke štěstí potřebují víc než peníze a umělcům často chybí zase ty peníze. A vzájemně dokáží ceny uměleckých děl vyhnat do závratných výšek, kdy se umění mění ve snobství, ale také ve druh měny. Atd. . . .
Jitka Caklová
Povedená básnička, vnímám to podobně. Kam v dané věci vede krok v pokroku nevím, ale jedno vím jistě, kdyby to bylo u nás v obci, tak tohoto "umění" bychom se rádi zřekli a raději měli nové chodníky. I kdyby to "sochař sochal" zadarmo, tak za cenu železa by se daly pořídit daleko užitečnější věci. Ani svoboda rozhodování o věcech veřejných není zadarmo :-)
Martin Vrba
No, kdyby toho koníka kritizoval handlíř, tak bych se mu nedivil, že by za takovou kobylu nechtěl dát ani zlámanou grešli, ale člověk obdivující a znalý umění nemá v úmyslu tu kobylu zapřahat a ani ji osedlat a slouží mu jen k pochopení sochaře - jak on vidí koně a má se jím nechat povznést nad skutečnost - k jinému ztvárnění skutečnosti. A taková kovová kubistická kobylka tedy slouží k uvolnění naší uzdy ve prospěch fantazie. Což dokonce potvrdila i sama kritička toho díla - vyprovokovalo ji to k hezkým veršům - ano - socha splnila účel, protože umění může i pobuřovat a všechno další - jiné, než jen nudit. A tak já za to dávám té kobylce, škoda, že neznám jméno sochaře, oba by si to totiž zasloužili, trochu imaginárního obroku, že přispěli do kroku v pokroku v umění. O zabíjení umění se podle mne vůbec nejedná, ale i v tom je svoboda - každý má právo na své hodnocení díla. :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.