Skály kam se podíváš
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Skály kam se podíváš

22. 6. 2022

A to doslova. V sobotu 18.6.22 jsme si s dcerou a pejskem udělali výlet. Manžel v pátek odjel na sraz filmové školy v Čimelicích a mně, slaměné vdovy, se ujala dcera. Naplánovaly jsme si, že se pojedem někam podívat, ale vzhledem k tropickému vedru to chtělo někam, kde jsou stromy. A kde jsou stromy? No přece v lese. Jenže tam, kam jsme chtěly jít, byl opravdu jen ten les a nic víc. Moje duše fotografa to zamítla, a tak jsme hledaly místo, kde by byl stín, ale i co fotit. Vyhrály to Tiské stěny, nejsou od nás daleko, jsou tam stromy a hlavně skály, které k focení přímo vybízejí.

Ano, psala jsem o nich na jaře, to tam byl ještě sníh a stromy do své zeleně měly ještě daleko. Tentokrát ale byly v zeleném, všude rostlo borůvčí, tráva, horko jako na Sahaře a jak jinak i turisté a těch bylo jak naseto. Němčina, vzhledem k blízkosti hranic, převládala nad naší mateřštinou, ale nikomu to nevadilo. Místa bylo všude a pro všechny, my jsme šli od Turistické chaty směrem k hlavnímu vchodu do skal, který je v Tisé. Ono se to nezdá, ale chozením nahoru a dolů, chvíli po rovině a zase nahoru a dolů, k tomu teplota k 30 stupňům Celsia, to docela utahá. Vítr sice pofukoval, ale my jsme to necelých 200 m před cílem vzdali. Náš pejsek to kvitoval s radostí, protože už toho měl také plné packy, a tak jsme se vrátili k chatě, kde jsme si daly s dcerou moc dobrý oběd, a i když unavení, ale spokojení jsme nasedli do auta a hurá směr domov.

Ještě jedno překvapení pro mě dcera měla. Do Tisé jezdíme už spousty let a vůbec jsem netušila, že nejdříve navštívíme nám dosud utajené místo. Jedná se o secesní kapli s hrobkou rodiny Botchen z r. 1900, která se nachází v lese nad obcí Libouchec směrem na Tisou. Psát o nich nebudu, pohraničí bylo do r. 1945 německé, ale info o této rodině lze zjistit na Wiki.

Pro pořádek jen pár informací o této známé lokalitě. Tiské skály jsou skalní pískovcové město a přírodní památka o rozloze 99,81 ha v nadm. výšce 530-613 m n. m. Nejzápadnější část Labských pískovců se nachází nedaleko NP České Švýcarsko. Veškeré informace jsou dostupné na netu a Wikipedii.

Myslím, že spousta z vás Tiské skály navštívila, nebo se třeba teprve chystáte. Vřele toto krásné místo doporučuji. Naše rodina tam určitě nebyla naposledy. Přeji všem hezké léto. PS., pokud někoho zarazí měkké i v textu u některých sloves,  jedná se o mně, dceru a Boonečka, děkuji za pochopení.

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Hezké místo, z Tisé jsem měla asi 4 roky šéfa, a sama jsem v Tisé byla někdy v roce 1980 na Silvestra a ještě asi dva dny po něm. Nicméně skály jsme v zimě nenavštívili.... Krásné fotky Nadi, jako vždy :-)
Marie Měchurová
Tiské skály jsme si prošli a moc se nám líbily. Vzpomínky jsem oživila, děkuju.
Antonín Nebuželský
Snad ještě. Ty panoramata, jak by řekli Homolkovi :-)
Jan Zelenka
Tiské stěny znám. Byl jsem tam dvakrát. Dnes už se mohu akorát dívat na tvé krásné fotky. na podobnou procházku už nemám ani náhodou.
Alena Vávrová
Už se tam nejspíš víckrát nepodíván, tak děkuji za sdílení, Naďo ♥.
Elena Valeriánová
Já skály moc ráda nemám, ale kupodivu, když jsem na podobném místě tak žasnu a užívám si to. Tak jako teď u Tvých fotek, je bezva, že Ti Terezka ukázala tu krásnou kapli, to je skvost. Díky.
Marie Seitlová
Zajímavé místo, díky za článek.
Naděžda Špásová
Děkuji za vaše příspěvky, moc mě těší, když se to, co dělám, někomu líbí. :-)
Anna Potůčková
Nadi, Ty jsi normálně stroj na články. Chrlíš je jak rozbouřená sopka jeden za druhým! A díky tomu se člověk i něco doví o místech kde nikdy nebyl! Fotky opět moc moc hezké!
Blanka Lazarová
Byla jsem tam a líbilo se mi tam. Měli jsme supr počasí a bylo tam minimum lidí. Pěkná lokalita. Dík za připomenutí. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.