Nedávno se mi čirou náhodou objevila na balkóně ve velkém květináči na pohled zajímavá rostlina. Nikdy předtím mi tam nevyrostla. Nedalo mi to, vyhledala jsem si jí v atlasu rostlin a byla jsem mile překvapena.
Je to Lesknice kanárská neboli Chrastice kanárská. Nejvíce jí u nás znají chovatelé okrasného ptactva pod názvem ptačí zob. Tato nenápadná rostlina obsahuje veliké množství enzymů, nejhojnější je enzym zvaný lipáza. Ten je zodpovědný za odstraňování přebytečného tuku v těle. A patří mezi bezlepkové plodiny.
Je to jedno z nejvýznamnějších osiv. Semeno totiž obsahuje 7x více draslíku než banány a více vápníku než je obsaženo v šálku mléka. Také obsahují mnoho minerálů, vitamínů, antioxidantů a zdravých tuků. Obsah látek v semínkách přispívá k perfektnímu trávení, ke zpomalení stárnutí pleti, potlačuje záněty slinivky, redukuje množství cukru v krvi. Jsou také využívány k léčbě ledvin i jater. Dokáže také léčit revma, dnu, vysoký krevní tlak, močové cesty, celulitidu, žaludeční vředy a již výše zmíněný cholesterol.
Jak tyto její zdraví prospěšné látky použít? Je to snadné. Vždy před konzumací je třeba semínka rozemlít na jemno. Následně stačí 4 lžíce tohoto prášku smíchat se sklenicí vody a vypít.
Dále můžete vodu společně s práškem vložit do mixéru a mixovat, dokud nevznikne tzv. mléko, poté znovu přidat vodu a opět rozmixovat. Toto mléko můžete vytvořit i tak, že prášek ze semínek nalijete do vody a necháte přes noc odstát. Ráno směs pouze zcedíte a mléko je hotové. Toto mléko pijte před snídaní a hodinu před večeří každý den.
Prášek ze semínek lze přidávat do pokrmů coby dochucovadlo.
Našla jsem zajímavý a doporučovaný recept na energy drink:
5 lžiček semínek vylouhujte přes noc ve vodě a druhý den je rozmixujte. Přidejte sójové mléko, ovoce a med. CUKR VŠAK NE. Tento energy drink je dobrý jako snídaně, ale také jako večeře.