Tip na výlet: Návštěva mezinárodního přístavu v Bežerovicích
Všechny fotografie: Julie Vargová

Tip na výlet: Návštěva mezinárodního přístavu v Bežerovicích

1. 7. 2022

Kdo nevěří, ať tam běží! A přesvědčí se, že i bez moře máme v naší české kotlině mezinárodní přístav. Nachází se u vodní plochy, čí spíše plošky, na návsi v jihočeské obci Bežerovice. 

A jak se sem dostanu? Z Tábora vlakem směr Bechyně, autem nebo na kole. Já jela  vlakem z Bechyně, vystoupila na druhé zastávce, pak pěšky asi 700 metrů. Stejnou cestou zpět a opět vlakem do Bechyně. 

Bežerovice leží asi 25 km od Tábora směrem na Bechyni, ze které je to na náves obce něco okolo čtyř kilometrů. V obci žije asi 120 obyvatel. Dominanta obce je vidět i z vlaku. U rybníčku se tyčí maják. Maják naděje. Je dílem party zapálených kutilů, vysoký 13 metrů a slouží pro kulturní akce, ale také pro sušení hasičských hadic. Že mají Bežerovičtí smysl pro humor, svědčí založení "Mezinárodního přístavu" a každoroční slavnost vždy monotématicky zaměřená. Jednou ke konci června tu pořádali olympiádu, jindy je navštívili mimozemšťané, letos tu "postaví" metro. Pojede po povrchu a zelené zastávky jsou již připravené na rozestavení. Při organizaci nechybějí místní dobrovolní hasiči.

Protože jejich sobotní zábavu, hry a další aktivity nestihnu, rozjela jsem se podívat do obce o dva dny dříve. Při mé návštěvě bylo všude ticho. Ani sekačka, motor auta, křik dětí. Ticho. Jen ptačí štěbetání. Vedle majáku stály připravené rekvizity - zastávky metra a stará nablýskaná hasičská stříkačka. Nepřehlédla jsem kapličku, netradičně vyzdobenou. Poseděla jsem si před Beach barem, popila vodu z vlastního zdroje a přemýšlela o spolužití, spolupráci a humoru obyvatel této malé vesničky. Škoda, že se ve městech žije tak strašně rychle a na podobné akce nikdo nemá čas. A zřejmě ani chuť. Při pohledu na maják uprostřed jihočeské vesnice se možná mnozí zastaví a popřemýšlí o svém vlastním životě. A zvolní.

 

Slavnosti v roce 2018: https://www.sudomerice.cz/hasici-bezerovice/bezerovicke-pristavni-slavnosti-2018/

 

 

 

cestování Tip na výlet
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Malé moře, ale velké moře zábavy.
Libor Farský
Prima, díky
Zdenka Soukupová
Obdivuhodná vesnička. Přeju Bežerovičanům, ať se jim jejich plány podaří dotáhnout do veselého konce.
Jan Zelenka
Unikátní a moc pěkné!
Blanka Lazarová
Pěkný článek a bežerovičtí se svým humorem se mi moc líbí. :-)
Dana Puchalská
Moc zajímavý tip na výlet.
Alena Tollarová
To je hezký nápad, maják se mi líbí. A líbí se mi i kaplička.
Marie Měchurová
Škoda, že je to nás tak daleko, hned bych se tam rozjela. Děkuju za tip, třeba někdy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.