Vůně levandule pod Řípem
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Vůně levandule pod Řípem

9. 7. 2022

Jen pár kilometrů od Roudnice nad Labem, jak se říká, co by kamenem dohodil a zbytek doběhl, leží obec Židovice. Najdete ji na Labi na železniční trati Praha-Děčín.

Nepamatuji se, že by tu někdy byla vlaková zastávka, každopádně jednou za rok se v posledních letech obec zaplní automobily zblízka i z dáli a obsadí každičké možné a občas i nemožné místečko k parkování. Ptáte se, co všichni v malé vesnici hledají? Budete možná překvapeni, je to totiž levandulová farma.

Při běžném projetí vsí si jí vůbec nevšimnete. Je totiž pěkně ukrytá za posledními domy nad vsí mezi sady, poli a loukami. Před deseti lety tu vznikla rodinná farma, zabývající se pěstováním levandule a výrobou voňavých levandulových produktů. Běžně není návštěvníkům přístupná - jen jednou za rok otevře svou náruč a poskytne potěšení i široké veřejnosti. Ta nabídnuté možnosti hojně využívá, za branou projde višňovým sadem a rozeběhne se mezi řádky opojně vonící levandule.

Za slunečného dne vaše chřípí v tetelícím se vzduchu rozechvěje síla levandulové silice a nechce se vám odejít. To je chvíle pro to dát si levandulovou limonádu nebo levandulovou zmrzlinu a posadit se nebo jen tak bloumat mezi řádky, pozorovat cvrkot a užívat si chvíle pohody. Všimla jsem si, že spousta lidí tam jezdí cíleně kvůli fotografování. Není u nás mnoho takových míst, kde si můžete pořídit fotografie, na nichž jste obklopeni levandulí. Jedno z mála je právě tady, v Židovicích. Při odchodu se můžete zastavit u stánku a odnést si třeba levandulovou kytici, polštářek, sirup, mýdlo a další produkty zdejší rodinné farmy.

Všichni, kdo se starají o nádhernou levandulovou zahradu, mají můj obdiv a ráda jsem se letos už potřetí Dne otevřených dveří zúčastnila.

bylinky cestování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
A tobě šlo o co? No vidíš...:)
Elena Valeriánová
Vando, máš pravdu. Jsou použity i fotky z archívu. A zklamaná, ne, tak to nejsem. Spletla jsem se. Ale Tobě šlo o něco jiného, není-liž pravda? Z mé strany uzavřeno.
VANDA Blaškovič
E.V. tomu fakt nebude věřit. Asi velké zklamání, až to zjistí...:(
VANDA Blaškovič
Jarmilo, mne vůbec....ale podívej se na reakci paní Valeriánové....té by to strašně vadilo! Sranda, co?
Jarmila Fialová
Vando, i kdyby to byly staré fotky - hodně to vadí? Baví tě do všeho rýpat?
VANDA Blaškovič
FD A.Tollarová 15.7.2021 Vyletí ptáček - ti pánové se vlastně fotí..:)
VANDA Blaškovič
A ti pánové v pruhovaném triku, ti tu byli také asi před rokem. Jedině že by tam od té doby sbírali na farměd odnes...:) To bude asi zase klid po pěšině...11.7.2022 12:37, nebo se někdo chytne za nos?..:)....:)
VANDA Blaškovič
A.Tollarová 9.8.2020 Levandulová víla...:) Ono to zase asi taková sranda asi nebude...:(
Elena Valeriánová
Tak tam by se mi určitě líbilo, krásná pozvánka pro ty, co jsou poblíž. Levandule je moje oblíbená bylina, miluji její vůni, barvu i kosmetiku z levandule. Nikdy by mě nenapadlo, že ke svému aktuálnímu článku by někdo připojil staré fotky, natož TY, taková fotografka. A ty letošní by jsi dala třeba za rok nebo za dva? Tak to je neuvěřitelná sranda.
VANDA Blaškovič
Levandule je krásná. Z kterého roku jsou fotografie? Děkuji. Jsou některé letošní?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.