Postřehy z Korfu
Korfu. Všechny fotografie: Jan Raška

Postřehy z Korfu

21. 7. 2022

Na Korfu prožil svých prvních osm let princ Philip, vévoda z Edinburghu, dětství tu strávil také anglický zoolog a spisovatel Gerald Durrell, na své letní sídlo zde jezdila rakouská císařovna a česká královna Alžběta Bavorská zvaná Sissi.

Řecký ostrov Korfu jsme si pro letošní dovolenou vybrali i my. A udělali jsme dobře. Přivítal nás ostrov plný zeleně, krásných pláží, úžasných památek a vlídných lidí. O samotném ostrově by se toho dalo napsat sposty, omezím se na pár postřehů.

Pohostinnost
Snad v žádné jiné evropské zemi nejsou lidé tak pohostinní jako v Řecku. Stejně jako před cca dvaceti lety na Lefkádě či Samosu, i tady na Korfu jsme se setkali s neuvěřitelnou vlídností. Samozřejmě, pro zemi, která je z hlediska ekonomiky na chvostu států Evropské unie, je to v podstatě nutnost. Řekové jsou si vědomi, že právě turisté jim přinášejí obživu, a tak se v průběhu letních měsíců snaží sloužit svým návštěvníkům, jak nejlépe to jde. Přesto bylo cítit, že jejich pohostinnost není "hraná". Ať se jednalo o obsluhu v restauracích, prodavačky v pekárně či u stánků se suvenýry, ale i uklízečky v apartmánech, kde jsme bydleli, všichni byli nesmírně srdeční.

IMG_3622.JPEG

 

Gastro zážitky
Pokud patříte k lidem, kterým dělá radost dobré jídlo, budete na Korfu šťastní. V rybářském městečku Kassiopi, kde jsme měli ubytování, je pekárna, v níž najdete všechny typické řecké sladkosti, které existují - baklava, chalva, kataifi, loukoumades, bougatsa, ravani. Ale také nespočet ovocných či máslových dortů. Já jsem si ale hlavně pochutnával na masových pokrmech v místních tavernách, přičemž nejvíce mě nadchlo stifado - dušené hovězí s cibulkami na víně. Delikatesa, která se možná dá - z hlediska přípravy - přirovnat k hovězím líčkům. Ostatně, podává se také s bramborovou kaší. V jedné z horských vesniček jsem pak nemohl neokusit pastitsadu, opět pokrm z hovězího na červeném víně, který na Korfu údajně přivezli Benátčané. Podává se s těstovinami se sýrem a jeho typickou chuť dělá vynikající rajčatová salsa.

IMG_3900.JPEGIMG_3885.JPEG

 

Závany historie
Stejně jako na jiných řeckých ostrovech, i na Korfu je cítit historie na každém kroku. Tu utvářela z velké části Byzantská říše a posléze Benátská republika. Určitě se vyplatí půjčit si auto a projet nejvýznamnější památky ostrova - např. klášter Vlacherna a blízký ostrůvek Pontikonissi s klášterem Pantokrator, pravoslavný klášter Paleokastritsa nebo zámek Achilleion. Právě na ten jezdívala rakouská císařovna Sissi. Zámek je sice nyní v rekonstrukci, ale přilehlé zahrady s krásným výhledem na moře určitě stojí za shlédnutí. A rozhodně navšivte hlavní město Kerkyra, jehož centrum je na seznamu památek UNESCO. Výhled z pevnosti postavené z doby Benátčanů, je úchvatný.

IMG_3825.jpeg

IMG_3814.jpeg

 

Angličtina
Zatímco na Léfkádě či Samosu, které jsme navštívili před lety, se mluvilo převážně německy, na Korfu byla slyšet zejména angličtina. Většinu turistů totiž v posledních letech tvoří Britové a Skotové a také Američané. "Už jsme tady s manželkou podruhé, strašně se nám tu líbí. Zatímco žena si tři týdny užívá zdejší moře, já si odskočím do Evropy, chystám se do Londýna a do Říma," řekl nám James, který bydlel v sousedním apartmánu. Z Británie jezdí na Korfu nejen seniorské páry (těch bylo nejvíce), ale i celé rozvětvené rodiny - rodiče s dětmi a jejich prarodiče.

 

IMG_3656.JPEG

IMG_3890.JPEG

IMG_3687.JPEG

 

Pláže
Písčité, oblázkové, kamenité. Stačí si vybrat. Koupat se můžete nejen v Jónském, ale i Jaderském moři (na severu). Na přelomu června a července už bylo moře krásně teplé. A samozřejmě čisté, stejně jako všechny pláže. Na většině z nich jsou pro turisty připraveny lehátka se slunečníky. Někde jsou zdarma, pokud si objednáte v místního stánku či restauraci něco k pití, někde stojí kolem pěti až sedmi euro.

 

IMG_3893.JPEG

 

Kočky
Jsou všude. Ale zatímco na Krétě či na Lefkadě neustále žebraly u stolů v restauracích, zde na Korfu měly často své domečky a v nich misky s granulemi či rybími dobrotami. Vypadaly spokojeně. Stejně jako my, turisté.

 

 

cestování dovolená Řecko
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.2 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Ano, musí tam být krásně. Dcera mojí kamarádky si tuto destinaci nemůže vynachválit.
Alena Švancarová
Ráda jsem si vše přečetla a prohlédla fotky ,obzvláště úvodní se mi hodně líbí.
Dagmar Bartušková
Díky za zajímavý článek. Musela to být krásná dovolená. Parádní fota. Stifado bych si tam určitě objednala. Jen ty kočky nemusím...
Marie Ženatová
Díky moc za zajímavý článek* i fotografie. O Korfu jsem zatím jen slyšela, ale byly to jen ty nejpříznivější zprávy*
Jan Zelenka
Vše, o čem píšete, mohu velice rád potvrdit. Korfu je krásné, lidé pohodoví. Půjčili jsme si auto a projezdili celý ostrov. Byla to nádherná dovolená. Moc zajímavá je návštěva Achilleonu, pavilonu rakouské císařovny "Sisi". Váš článek ve mně vyvolal krásné vzpomínky.
Helena Přibilová
Děkuji za velmi hezký a zajímavý článek o řeckém ostrově Korfu, kde jsem dosud nebyla.
Vladislava Dejmková
Na Korfu jsem byla pŕed několika lety a líbilo se mi tam. Jak prostředí, tak moře, které bylo na koupání velmi pŕíjemné. V podstatě mám velmi podobné vzpomínky.
Zuzana Pivcová
U mě je to tak, že jsem na Korfu byla i nebyla. Seděla jsem jen v letadle na letišti v Kerkyře. CK VTT často řešila mimosezónní dovolené, které nebyly tak obsazené, tak, že se cestou z Prahy přistálo v jiné destinaci, např. na Kosu, kde část pasažérů vystoupila a zbytek letěl až na Rhodos. Nebo zpátky zase opačně. Cesta se tím hodně prodloužila, ale jinak to neřešili. Takže takhle jsem mezipřistála na Korfu, už nevím, odkud. Někdy se jednalo o velké vzdálenosti.
Soňa Prachfeldová
Krásně strávená rodinná dovolená a hlavně zasloužená. Úplně jsem se navnadila a třeba za rok? Jen kdybych se nebála letu. Díky Honzo, super!
Blanka Lazarová
Pěkná destinace, článek i fotky. Musí tam být krásně, děkuji za virtuální výlet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...