Jeden večer s Martou v jedné části pražské Kampy
Všechny fotografie: Julie Vargová

Jeden večer s Martou v jedné části pražské Kampy

16. 7. 2022

Co Čech, to muzikant. Říkalo se kdysi. Hudba nás provází od prvního nadechnutí i po posledním vydechnutí. Zatímco v kolébce posloucháme volbu někoho jiného, jak stárneme, další výběr už je jen na nás.

Ovlivňuje nás mnoho faktorů, například rodičovské vzory, kamarádi, televize, sociální sítě, rádio, filmové melodie, texty a další a další. Nás sedmdesátníky a starší  provázely životem písničky zpěváků, jejichž jména dnešním mladým často nic neříkají. Škoda. 

Jednou z těch, jejíž písničky mě provázely obdobím dospívání a nabytí plnoletosti byla Marta Kubišová. Její nezaměnitelný hlas se naší domácností linul od božího rána do pozdního večera. Vzpomínám na moji milovanou prababičku, trpělivou osobu, která sedávala na židli u okna s háčkem a zpola hotovou záclonou. Jedno odpoledne se po mně po očku podívala a prohodila: "Nemohl by se ten půlměsíc už doloudat? Kdo to má furt poslouchat?" Reagovala tak na jednu z prvních písniček Marty Kubišové - Loudá se půlměsíc. Mnohokrát obehraná deska už vydávala skřípavé zvuky a přeskakovala. Dodnes, kdyby mě někdo o půlnoci probudil, odzpívám, či spíše odkníkám, celý text.

"Tam musím být," konstatovala jsem po zjištění, že v letní scéně Muzea Kampa se po několik týdnů bude hrát divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s prozaickým názvem "Marta". Vstupenky na jednotlivá představení se vyprodávaly raketovou rychlostí. Já jsem si jednu koupila od kolegyně, která onemocněla. Z původního záměru, že spojím příjemné s ještě příjemnějším, a to procházku po Kampě s poslechem představení, zůstalo jen představení. Kampu jsem stihla krátce před prvními tóny a krátce po skončení poslední úklony účinkujících. Stačila jsem několikrát stisknout spoušť fotoaparátu na Vltavu s odlesky zapadajícího slunce a v noci s odrazem světel z okolních budov. 

Recitál mapuje nejdůležitější okamžiky života Marty Kubišové. Broukala jsem si písničky, jejichž text jsem znala, podupávala nohou do taktu, obdivovala herecké i pěvecké výkony umělců na jevišti, zejména Hany Holišové v roli Marty. Zaplněné hlediště vřelým potleskem odměňovalo ztvárnění životních situací, hudební doprovod i písně. 

Krátce před zahájením představení po schůdkách směrem za mou řadu mířila osoba se šedivými vlasy. Nešálí mě zrak? Nešálil. Marta Kubišová se přišla podívat, a aby toho nebylo málo, pár minut po ní stejnými schůdky vystoupal její bývalý zpěvácký partner Václav Neckář. Přišli v tichosti, neupozorňovali na sebe, se zaujetím sledovali představení a svůj dík účinkujícím projevovali  potleskem. Na jejich tvářích se objevovaly úsměvy vyjadřující spokojenost. A protože se chovali velmi skromě i o přestávce, tak pro většinu diváků bylo příjemným překvapením, když uprostřed závěrečné děkovačky mezi herce vstoupili oba zpěváci. V tu dobu potlesk zesílil a gradoval po pár větách pronesených oběma umělci. Bylo to velmi dojemné zakončení představení, zvláště proto, že nikdo takto vzácnou návštěvu nečekal. 

Co říci na závěr? Přestala jsem přemýšlet o tom, že jsem neměla čas projít se podvečerní Kampou. Zážitek z představení i osobní účast Marty Kubišové a jejího kamaráda Václava Neckáře moje dojmy jen umocnily. Hvězdá obloha a pohled na klidnou Vltavou plnou světel už byly jen příjemným zakončením skvělého večera. 

                                                 k-6.jpg

 

 

hudba kultura
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Díky za článek. Oba jsou fantastičtí zpěváci, nehledě k tomu, čím si paní Marta prošla a i Václav Neckář s nemocemi. Mám je oba moc ráda, provázeli mě mým mládím a vlastně dodnes. Hodně zdraví oběma.
Eliška Murasová
Vlaďko, parádní článek i fotky. I mé mládí hodně poznamenaly písně Marty. Po přečtení článku jsem si šla pustit "Lampu", ´vždycky mě fascinovalo, jak to zpívala. Musel to být pro tebe neopakovatelný zážitek, díky, že ses podělila.
Alena Švancarová
Marta Kubišová - legenda s nádherným hlasem.Silná žena.
Jana Šenbergerová
Píseň Loudá se půlměsíc je nezapomenutelně spojen s mými tanečními a následnými plesy. Díky za hezký článek i krásné fotografie.
Jan Zelenka
Takový zážitek bych také chtěl mít. Muselo to být působivé.
Daniela Řeřichová
Musel to být silný zážitek, H. Holišová zpívá nádherně. Já jsem bohužel lístky nesehnala. Marta Kubišová je nejen úžasná zpěvačka, ale také statečná a skromná žena. Těší mě, že jsme ji v rámci festivalu Mene Tekel předali v roce 2015 Cenu Dáma české kultury. S Václavem Neckářem jsem spolupracovala jako dramaturg, když hrál Kocoura v botách. Naposledy jsem byla účastníkem úžasného koncertu Bacily 14. února 2019 v Divadle bez zábradlí. Obdivuhodný je také silný bratrský vztah Jana a V. Neckářů. Díky za osobnosti, které nechaly stopu v našem srdci. :-)
Alena Tollarová
Děkuji za tento článek. Jako fanynku obou a Václava Neckáře zvlášť mě potěšil. Viděla jsem fotografie Marty a Vaška na fb fan klubu a mrzí mě, že se na představení nedostanu. Jistě to byl zážitek s nestárnoucími písničkami.
Blanka Lazarová
Kdysi bylo Golden Kids v Brně. Moc pěkný koncert. Martu i Vaška mám moc ráda dodnes. A Hanku Holišovou jsem viděla jako Edith Piaf v Brně u Mrštíků. Silný zážitek plný emocí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.