Marcela (58 let): Snaha najít partnera mi málem zničila život
Ilustrační foto: Pexels

Marcela (58 let): Snaha najít partnera mi málem zničila život

3. 8. 2022

Neustále jsem četla o tom, jak se lidé ve věku po padesátce seznamují, zamilovávají se, užívají si život. Prohlížela jsem si seznamky a žasla jsem, kolik inzerátů tam mají padesátníci, šedesátníci a starší. Lidé, kteří se snažili žít, zatímco já seděla u televize vedle manžela, který se mnou nemluvil.

Můj muž se od určité doby stal dědkem. Nevím, kdy přesně se to stalo, asi tak nějak po padesátce, ale já to zpočátku nevnímala. Šlo to pomalu. Všímala jsem si pak čím dál víc, že mu nevadí tričko s mastným flekem, mikina, která páchne, neostříhané chlupy trčící z nosu, břicho zvětšující se do podoby těhotenství. Většinu času koukal na sporty nebo do počítače, jednou týdně zajel na obrovský nákup a přivezl většinu věcí, které já nejím. Takže jsem si v lednici vymezila svůj regál, tam mám svoje, jemu jsem vařila z toho jeho. Moc jsme nemluvili. On má svou malou firmu, je řemeslník, práce má dost, tak chápu, že doma chce klid, že je unavený. Jen jsem časem začala čím dál více závidět lidem, o kterých jsem četla, že našli novou lásku, že cestují, že chodí do společnosti.

Uvědomila jsem si, že jsem se přestala smát. I dcera, která už u nás dávno nebydlí, se mě při návštěvě zeptala, jestli je vše v pořádku, že jí už delší dobu připadám smutná, unavená. Ptala se, jestli nejsem nemocná.

A já dostala strach, že se u mě fakt nějaká psychická porucha rozvíjí. Budila jsem se nervózní, naštvaná, usínala jsem jedině po pár sklenkách vína a ráno mě bolela hlava.

Asi je jasné, co se dělo dál. Na některé seznamky jsem se přihlásila. Začala jsem si čile psát s několika muži. Zpočátku se zdáli zábavní, vtipní, ale asi mi už stačilo málo. Ale nechtěla jsem nic dělat za manželovými zády, tak jsem mu to řekla. Myslím, že to nějak nepochopil. Díval se na mě divně a pak řekl něco ve smyslu, že dnes blbne na internetu kdekdo. To mě urazilo. Dal tím najevo, že o mě nestojí. V afektu jsem mu řekla, že už se necítím být jeho ženou, že se ke mně chová jako k cizí a tak že začnu žít svůj život. Mlčel.

Odstěhovala jsem se v našem domku do přízemí, kde jsme měli volný pokoj po dceři a nevyužívanou koupelnu a toaletu. Už jsem ho ani nechtěla potkávat, tak jsem si tam koupila i vlastní lednici a televizi. Žili jsme několik měsíců jako dva cizí lidé v baráku o dvou patrech a potkávali se náhodou. Řekli jsme si vždy ahoj a pak už nic.

Dcera nechápala. Zpočátku z toho měla legraci, pak řekla, že je jí nás líto.

Nevím, co jsem čekala, nic jsem neplánovala. Ale opravdu jsem doufala, že přijede princ na bílém koni a odveze mě do svého zámku. Že nic nebudu po manželovi chtít, že se nebudeme hádat, co komu patří, komu patří barák, že prostě na dálku podepíšeme rozvodové papíry, řekneme si, že zůstaneme přáteli a já začnu nový krásný život.

Samozřejmě, že nebylo s kým.

Absolvovala jsem několik schůzek. Jedna byla horší než druhá. Jeden muž se hned vyptával, jak žiju, jaký mám majetek. Z dalšího vylezlo, že se chce co nejdříve přistěhovat a jedna známá mě upozornila, že ho zná a ví, že má dluhy. Další byl vdovec a mluvil jen o své bývalé ženě. Jiný vypadal přesně jako můj muž a nemluvil vůbec. Jen seděl a pil pivo. Zkrátím to. Byli ještě horší než můj manžel.

Prostě jsem neměla štěstí. Znám ženy, které v šedesáti někoho potkaly a jsou spokojené. Já ne. Myslím, že v našem věku je to už opravdu velká náhoda, štěstí, výhra v loterii. Než být s někým jen tak, tak to radši nic. Nechtěla jsem vlastně něco budovat, zkoušet, já byla tak naivní, že jsem myslela, že se na první schůzce zamiluju, že poznám někoho, kdo je mi souzený, abychom prožili pěkný zbytek života.

Propadla jsem podivnému zoufalství. Začala jsem se cítit špatně fyzicky. Lékařka mi předepsala antidepresiva. Dala jsem si na ně moje oblíbené víno a skončila jsem v nemocnici. Manžel tam za mnou přišel. Přinesl mi noční košili, kosmetiku, knížky.

Když jsem se vrátila domů, zase jsem se usadila v mém přízemním bytě. Žijeme tak jako dříve, tedy každý zvlášť. Manžel nechodí na zahradu, tak se vlastně nevídáme. Dcera říká, že takto žít nejde, ale my jsme si asi zvykli. Nedávno jsem upekla koláč a manžela pozvala. Poseděli jsme u kafe, koláč mu chutnal. Pak řekl ahoj a zase zalezl nahoru.

Asi jsem to všechno zkazila. Nebo to zkazil on? Je strašné žít s pocitem, že jste s někým, kdo o vás nestojí. Dcera říká, že muž o mě stojí, že to je neumí dát najevo, že s ním mluvila a že on pořád opakuje, že jsem se zbláznila.

On byl v modelu našeho manželství spokojený. Ke štěstí mu stačí pohoda, klid, mlčení. Já chci od života víc. Ale začala jsem pochybovat, že něco víc dostanu. Nevím, jestli jsem si život zkazila, ale rozhodně jsem ho nevylepšila. A je mi jasné, že mnoho lidí řekne, že nevím co chci, že si nevážím klidného běžného života. Kamarádka mi to tak řekla. Možná má pravdu. Ale možná se podobně jako já cítí více žen. Nemilované, nechválené, tak trochu v pasti.

 

(Pozn. redakce - jméno pisatelky je na její přání změněno.)

 

 

 

Můj příběh seznámení vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Borecký
Měl bych společný dojem s jejím mužem že paní kapek hráblo. Asi čte hodně časopisů pro ženy...
Hana Štěpánková
Paní Marcelo. , věnujte se už jen rodině an vnoučatům. To Vás naplní. Partnerský vztah už pro Vás v našem věku není.
Hana Štěpánková
V 60 letech (plus mínus) se už intimní vztahy nenavazují.
Jindřich Berka
Paní Caklová děkuji za názor. Je to nedorozumění z mé strany.
Jitka Caklová
Pane Berko, "nějaká žena" vás nenapadla a pokud moje upozornění 5.8.2022 10:16 vnímáte jako napadení, zřejmě k tomu máte důvod. Že "pijete vodu a kážete víno" jste napsal vy, ne já. Zřejmě víte, o čem to je, jinak by vás ani nenapadlo to "někomu" podsouvat :-)
Jindřich Berka
Pane Vrba děkuji. Já tam psal v domnění, že to píšu o tom kamarádovi. Vymazal jsem to nedorozumění. Ještě mi to zkontrolujte, ať mě nějaká žena opět nenapadne, že piji vodu a káži víno. Děkuji Jindra.
Dana Divišová
Paní Eva Novotná to cítí stejně jako já. Vzhledem k tomu, že za měsíc máme s manželem 50 společných let, musím říct, že si neumím představit jednání paní Marcely. Spíš bych řekla, že by měla chyby hledat i u sebe. Vztah se musí udržovat. Můj muž je taky nejraději doma. Respektuji to a dovolené, výlety, divadlo či kino trávím s kamarádkama. Můj muž čeká doma až se vrátím a je spokojený. Vím, že mne má rád, i když mi to denně neříká. Milujeme své děti a svá vnoučata. Víme, co od sebe můžeme očekávat, kdo má jaké zdravotní problémy a hlavně se na sebe můžeme navzájem spolehnout. Tak už to v letitých manželstvích bývá.
Martin Vrba
Pane Berko, už jsem si z Vás taky dělal pro stejnou věc srandu, toto máte na svých stránkách uživatele: "Pokud máš zájem, tak se ozvi. Rozhoduje osobní setkání. Jsem rozvedený s vlastním bytem. Sportuji, chodím pio horách. Může být moře, rybník, hudba i tanec,. JINNDŘICH BERKA". To jste nepsal někam na seznamky pro nějakého kamaráda, ale na svou stránku, kde každý píše něco o sobě nebo co má rád, co ho charakterizuje. Tak sebou "nemrskejte", klikněte si sám na své jméno a uvidíte, že máme pravdu. Nepomáhejte druhým, protože pomoc potřebujete asi více sám a ve snaze pomáhat by se Vám mohl podařit pravý opak. Taky nic ve zlém, mějte se pěkně a hlavně si to tam opravte - nebo nechte opravit, jinak by se vám mohlo podařit ulovit nějakou ženu, která by k Vám zahořela podle toho inzerátu velkou láskou a rozbila ten váš krásný vztah. :)
Jindřich Berka
Dobrý den paní Caklová, já nemám ve zvyku na někoho útočit. Sděluji pouze svůj pohled a stejně respektuji názor toho druhého. Nemusím za každou cenu prosadit svůj názor. Svými zkušenostmi a selským rozumem se pouze snažím lidem pomoci. Zdá se mi, že možná někteří lidé jsou zatrpklí, nedaří se jim, jak by chtěli a tak se navzájem provokují. Na seznamku jsem zde dal svého stejně starého kamaráda nikoliv svou osobu!!! Já jsem doma spokojen a nikoho nehledám. To jste vedle, ale použila jste to v boji o nic? Ten můj kamarád byl nešťastný. Dvakrát rozvedený. Na seznamkách se mu nedařilo, tak jsem si myslel, že tady jsou ženy zralé, rozumné, ale opět nic. Nakonec to dopadlo jako v pohádce. O patro níž učí kolegyně, která se v 58 letech před dvěma roky rozvedla. Dal jsem je dohromady. On má 68, ale vypadá opravdu o deset let méně. Sama byla překvapená. Sedli si a právě se vrátili z dovolené v zahraničí a v neděli jedou na další 14 dní dovolenou, tentokrát tuzemskou. Její kolegyně , na ní poznaly, že jakoby zkrásněla. Odhodila strohý oděv, více se směje a je spokojená. On také září. Konečně našel ženu, která ví co chce, a s kterou je mu dobře. Zejména proto tady píši. Neumím závidět a moc lidem přeji. Hezký den i Vám přeji a nic ve zlém. Jindra
Dušan Brabec
Najít partnera pro život, s nímž se dopracujeme ke společnému souznění, tj. budeme žít spolu a ne vedle sebe, je dost o zkušenostech, umění i štěstí. Rozhodně tomuto cíli pomůže prožitek více vztahů v období mládí. Tím nemyslím promiskuita, ale poznání více partenrů opačného pohlaví, než se člověk rozhodne s vyvoleným či vyvolenou uzavřít sňatek. Mně se dokonalé šťastné soužití podařilo až napodruhé, ale opravdu to stálo za to. Bohužel píši minulý čas, protože zasáhl surově osud a ovdověl jsem. Snažím se však aktivně žít dále, ale přeci jen k dokonalému štěstí patří, když jsou zážitky sdílené. A to je vlastně jediné, co mně aktuálně chybí. A nějak se nedaří tento "oříšek" rozlousknout...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...