Nedělej pořád binec! Neshody kvůli nepořádku jsou mezi partnery časté
Ilustrační foto: Ingimage

Nedělej pořád binec! Neshody kvůli nepořádku jsou mezi partnery časté

13. 8. 2022

Neumytý hrnek, pohozené oblečení či nevytřená podlaha dovedou zničit i velkou lásku. Rozdílné pohledy na to, co je pořádek, jsou jedním z nejčastějších příčin hádek v manželství. A mnohdy i důvodem, proč je slibně vyvíjející se vztah rázně předem rázně ukončen.

Když Šárku pozval na kávu muž, se kterým se často potkávala v malé vesnické prodejně v Beskydech, byla nadšená. Líbil se jí. Vždy nakupoval sám, časem si byla stoprocentně jistá, že je podobně jako ona single žijící chatař. Občas něco prohodili, po několika měsících měla dojem, že pán má zájem. Měl.

„Vyšli jsme si na výlet, dali jsme si kávu na jedné horské chatě. Zábavný, sympatický, dobře vypadající, rozvedený šedesátník. Chaty máme přes kopec, oba chodíme rádi na výlety. Prostě zázrak. Jenže, když mě poprvé pozval k sobě, bylo mi divné, jak tam má naklizeno. Začala jsem ho podezírat, že na chatu není sám, tam byla vidět ženská ruka. Ale bylo mi trapné se ptát,“ vypráví. Po chvíli pochopila, že se mýlila. „Sedla jsem si na pohovku, ale on přiskočil, řekl, ať se nadzvednu a dal pode mě ručník. Řekl, že jsem předtím přece seděla na lavičce. Pak vše kolem otíral takovým tím vlhkým ubrouskem. Stůl, opěradla pohovky, židle. Když jsme si povídali, sbíral kolem sebe neexistující smítka. Jeho chata byla sterilně čistá. Kuchyňka vypadala jako operační sál. Ale no tak každý jsme nějaký, jen jsem si představila, jak by se s takovým mužem žilo a okouzlení mě rychle přešlo,“ říká.

Párkrát si ještě někam vyšli, poté ho pozvala k sobě na zahradu. „Vypadal vyděšeně. Já tam mám takovou mírně řízenou divočinku a uvnitř chaty taky nemám zrovna příkladný úklid. Pořád se rozhlížel, pořád si chodil mýt ruce. Pak jsme si řekli, že si zavoláme a už ani jeden z nás nezavolal. Nedávno jsme se potkali v obchůdku, pozdravili se, ale nebyla cítit žádná trapnost, nic, asi jsme oba pochopili,“ uzavírá vyprávění.

Psychologové a poradci ve věcech vztahů a lásky říkají, že řešení neshod kvůli pořádku a úklidu je poměrně častým důvodem, proč za nimi lidé přicházejí. „Asymetrie v pořádku je jedna z nesčetných partnerských asymetrií, které zákonitě vznikají tím, že spolu začnou žít dvě osobnosti s odlišnými potřebami,“ uvádí psycholog Jeroným Klimeš.

Zpravidla se problém spočívající v tom, že každý si pod pojmem pořádek představuje něco jiného, projeví až, když spolu jsou partneři déle a sdílejí společnou domácnost. V prvotním opojení láskou je obvykle každému jedno, jestli jeho milá či milý někde odhodí ponožky nebo odloží špinavý hrnek. Výhodou seznamování ve vyšším věku je, že už člověk ví, co mu vadí a co je schopen přejít, takže si jen tak do života nepustí někoho, koho považuje za špindíru nebo naopak nesnesitelného pedanta posedlého čistotou. Ovšem nejtěžší jsou případy, kdy se z rozdílného pohledu na úklid, který byl léta tolerován, stane velký problém. Kdy rozdílný přístup takzvaně nabobtná do obrovské bubliny, která jednou praskne.

„Manželka si vždy potrpěla na pořádek a já to bral tak, že je to dobře. Jenže když šla do penze, jako by ztratila zájem o vše kromě uklízení. Neustále si chce kupovat nějaké nové mopy, vysavače, hadry, kýbly. Je to pekelně drahé a k ničemu,“ vypráví sedmašedesátiletý Vojtěch. „Vždy mě peskovala, když jsem někde našlapal nebo jsem něco nevhodně odložil, ale teď to nabralo nesnesitelný rozměr. Vím, že vlastnosti se s přibývajícími roky zvýrazňují, jenže u ní je to výrazné už moc. Je pěkný den, teplo, léto, já jí říkám, ať si vyjedeme na výlet a ona na to: ‚Šílíš? Podívej, jaký je tu binec. Kdo to uklidí? Ty ne!‘ Žádný binec nemáme, normální dvoupokojový byt, ve kterém žijeme my dva. Jednou týdně bych vyluxoval, utřel prach a basta. Máme myčku, pračku, tak co víc? Jsme ve věku, kdy si máme život užívat a ne pucovat kachličky v koupelně,“ shrnuje Vojtěch a tvrdí, že ho manželčina posedlost čistotou v poslední době značně vyčerpává a rozčiluje.

Existují teorie, podle kterých je rozdíl v tom, jak se člověk staví k pořádku, částečně dána genericky. Už v dávných dobách prý ženy vždy musely více dbát na čistotu, protože tak chránily své děti a dávaly jim tak větší šanci na přežití v čase, kdy lidstvo ohrožovaly různé epidemie a nemoci.

Vztah k úklidu je částečně vrozený a částečně má na něj velký vliv rodina, ve které člověk vyrůstá. „Když jsem viděla, v jakém binci žije má budoucí tchyně, bylo mi jasné, že Pepa bude ideální muž, který ode mě nebude očekávat běhání s hadrem a houbou,“ říká se smíchem paní Eva, ale časem zjistila, že její manžel má ne zcela dobrý koníček. Na zahradu rád přiváží ze sběrných dvorů a skladišť různé podivné věci, o nichž je přesvědčen, že k něčemu budou. „Nejsou k ničemu, jen je tady hromadí. Vím, že sousedé se na nás kvůli tomu dívají divně. Sousedka mi řekla, že by to nenesla. Mně už je to po těch letech jedno. Nač se hádat a vytvářet stres,“ říká Eva.

Psycholog Jeroným Klimeš v této souvislosti říká: „Ať má člověk problém s tím, že uklízí příliš moc nebo příliš málo, je dobré navázat vnitřní spojenectví s druhým partnerem, který je blíže zdravému středu. Jinými slovy, ten více nepořádný si může říct: ‚To je dobře, že žiju s člověkem, který mě vede k většímu řádu, tak s ním budu spolupracovat.“ Stejně jako ti, kteří mají uklízení jako drogu, mohou říct: ‚Dobře, jsem s tím uklízením trochu praštěná, tak nebudu partnera a děti pérovat a zkusím vypnout jako oni‘.“

Jenže, bohužel, takovou sebereflexi a vstřícnost v sobě umí probudit málokdo. A čím více je v bytě poházených ponožek, odložených špinavých hrnků a oblaků prachu, tím hůře to jde.

 

 

 

seznámení vztahy a sex
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
No, byt mi má sloužit a ne já jemu. Uklízím a uklízela jsem podle potřeby, ale děti a manžel si taky uklízeli své věci. Rozhodné i vnoučata v pokojíku si uklízí , jen je musím často upozornit . Honza je nepoučitelný, klidně nepotřebné hodí na zem a " nevidí" to. Proti kamarádkám jsem dost nepořádná..
Jitka Caklová
... a pokud je ještě ke všemu žena narozená ve znamení Panny, s ascendentem v Blížencích a Lunou ve Vodnáři, tak i pro normálního chlapa je to "na zabití" :-) :-) :-)
Eva Kopecká
No samozřejmě dítě uklízí podle svého systému. Nehledě na požadavky o dokonalosti stran maminky. U ženské je tak trochu pochopitelné, že je takovým tím vrchním přes podlahy, okna, nádobí....když je ale chlap takový detailista a maniak, to není normální. Když si vzpomenu na ten velký barák s věcmi přesně na jednom místě, oblečení v kominkách, jak ráda mám svůj byteček. Tu položená taška, tam hrnek od kafe, a to dobrodružství s hledáním brýlí, mobilu, klíčů, peněženky....to by mi tam neprošlo. V úžasném filmu Ten svetr si nesvlikej pronesla paní Zázvorková úžasnou větu...něco jako... PODÍVEJ SE, JAKEJ TU MÁ TEN PUNTIČKÁŘ HNUSNEJ POŘÁDEK!....no pan Nárožný v roli otce neměl tedy chybu....
Dana Puchalská
Vzpomněla jsem si na jeden pěkný citát: ,,Bordel v bytě - šťastné dítě".
Martin Vrba
18:25 Zapojení dětí do úklidu: No - aby děti (4) a (5) uklidily podle manželky, bylo zcela nemožné. Já tady nyní mívám často vnuka a ten má u nás ještě více hraček, než měli naši kluci (hodně po nich i sdědil) a já mám mnohem více času si s ním hrát, ale mám to vyřešeno tak, že máme nakoupené velké plastové přepravky (IKEA), do kterých to on večer naskládá (jako brambory). Ale s přiznám se, že já i brácha (a máme to oba až do dnes), když se rozhodneme udělat například velký úklid v knihovně, tak to skončí po první čtvrthodině začtením se do nějaké knížky a to považujeme za důležitější, než že ty knížky budou utřené od prachu a v příslušném oddílu, kam patří. "Neználek na Měsíci" od Nosova z dětství tam může dělat společnost knížce nedávno koupené od Henry Kissingera "Uspořádání světa". Vždyť je to přeci putna - jsem to pořád jenom já a je to moje knihovna a ne nějaká "univerzitní". A tak to je i u jiných věcí, asi to hezky nevypadá - ale to jsem já, já se v tom vyznám a nejsem sám, kdo to tak dělá. Na pořádek existují různé názory. Znal jsem člověka, u kterého musela být vázička na stejném místě 30 let, než se rozhodl pro rekonstrukci bytu a přešel na jiný pořádek. O úklidu je také můj článek "Přečtení jedné knihy vám může změnit úplně život - no nekupte to"https://www.i60.cz/clanek/detail/30677/precteni-jedne-knihy-vam-muze-zmenit-uplne-zivot-no-nekupte-to
Eva Kopecká
Ano, Vrbovi,klasický příklad tolerance manželské....na jednu stranu chápu paní v tom, že aby dítě vstávali do bince, když v něm i usíná, to by nemuselo mít dobrý výchovný vliv. Na stranu druhou kdyby si kluci hráli o čtvrt hodiny méně, v tomhle věku by to taky mohli pomoci uklidit. A za přispění a pomoci tatínka by večer nebyly žádné časové prostoje.....
Martin Vrba
Manželka je v uklízení nedostižná a jen se dostat na její level je zcela nemožné. Naštěstí nikdy netrvala na tom, že se jí musím vyrovnat. Ocenila, že jsem ji za to vždy pochválil. Později jsme to udělali tak, že do mého pokoje nechodila uklízet a já tam přestal tedy mít to sterilní prostředí - tak to je i dnes. A pro legraci uvedu příklad, kdy mi její pořádkumilovnost lezla už i na nervy. To jsme měli dva syny (5) a (4) a ona jim koupila v NDR dvě nákladní auta. Jedno bylo na zeleninu a druhé na rozvoz nápojů. Krásně pomalovaná podle toho zboží. Asi 35 cm dlouhá, bez pohonu, ale se spoustou přepravek na zboží - 50 (?) v každém autě. Ráno si kluci ze skříňky svoje hračky vytahali a roztahali po kuchyni a svém pokojíku, jasně že před tím manželka vytřela pokoje a vysála prach. Hraček měli kluci opravdu hodně - kupoval jsem jim je kupoval 2x - jako dvojčatům - aby se neprali a večer, když odešly manželčiny rozvedené kamarádky, které jsme podporovali radami v jejich bolu a vzteku, což bylo někdy až kolem 21. hodiny, tak začala manželka poctivě uklízet po dětech byt, což jí zabralo čas až do 1 - 2 hodiny. Já se chtěl pomilovat a ona nepřicházela a nepřicházela. Nechtěl jsem vyvolávat hádku, tak jsem vstal a uklízel ty hračky s ní. Každá měla mít podle ní své místo. Já bych to tam nahrnul a ráno zase vyklopil. Vždyť kluci to hned zase během půl hodiny ráno zase všechno po bytě roznesou. A tak škoda, že z toho nemám žádnou fotku, vypadala by asi takto. Ve dvou dětských postýlkách spinkají dva kluci, vedle postýlek sedí na zemi manželka v lehké svádivé košilce a kousek od ní já úplně nahatý a uklízíme hračky a vždy jsme končili těmi nákladními autíčky, kdy jsme do přepravek uklízeli malou mrkev, zelí, kedlubny, okurky a do druhého autíčka do přepravek malé láhve s pivem, limonádou, sirupem. Jasně, že to nesmělo být přeházené, každá přepravka musela být naplněna jen tím, na co byla určena a v náklaďáku měla svoje místo. No nezabili byste takovou pořádkumilovnou manželku? :)
Zdenka Soukupová
Mám ráda doma pořádek, čisto, uklizeno. Ale řídím se heslem: nic se nemá přehánět. Takže ani s úklidem to moc nehrotím. Protože se třemi vnoučaty, která jsou u mě dost často, to ani jinak nejde. A jsem v pohodě. ☼
Margita Melegova
Vytrenovana moji poradnou mamkou jdu zivotem s mojim druhym ja, ktere to z domu nepochytilo ani zaklady poradku, za cela leta jsem nedosahla zadne zmeny i kdyz snaha byla. Rika se, ze protiklady se pritahuji zatim co ja litam kolem vareni a dalsich domacich pracich on klidne cte, kouka na televizi, do kuchyne ho pritahne jen vune dobreho jidla a to ho zene dat honem talire na stul, jini ji proto aby zili a on zije proto aby jedl dobre a hlavne hodne, to jedine uz diabetem skoncilo.
Jana Jurečková
Já měla z domu zafixované, že každý si má za sebou uklidit. Snažila jsem se manžela převychovat a vysvětlovat mu svou teorii. Marně. On je prostě nepořádník a bere to jako svou přednost. Neumí zametat, ustlat si postel, uklidit nádobí, poskládat oblečení,nikdy neumyl okna atd. Já jsem ráda, že na tyto stránky nechodí a nemůže si to přečíst. Jednu dobu mě to hrozně štvalo, ale celou věc jsem vyhodnotila se závěrem, že jsou daleko horší věci, než úklid a vše jsem nechala plavat. Od té doby mu nic nevytýkám a mám svatý klid a pokoj. Nikdy nechodil za ženskýma, na domácnost mi přispívá královsky a ještě mi řekne, ať si koupím, co chci. A to si teda koupím. Na zahradě vypěstuje všechno. Pokud má čas uvaří mi něco dobrého, co mám ráda a já si můžu popovídat s kamarádkou. Ve skutečnosti se mám jako v bavlnce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...