Šetřit, šetřit, šetřit
Ilustrační foto: Pixabay

Šetřit, šetřit, šetřit

6. 8. 2022

Výzva k šetření mě prostřednictvím sdělovacích prostředků pronásleduje již několik týdnů a doléhá na mě mnohem intenzivněji, než kdysi dávno stejné rady z úst rodičů, kteří to se mnou mysleli dobře.

Obecná mediální výzva těch, kteří mají měsíční příjmy řádově vyšší než je můj důchod singl seniorky mě nepohoršuje, jen nevím na čem ještě mohu ušetřit. 

Bydlím v bytovém domě s dálkovým vytápěním, bez plynu, vše na elektřinu. Všechna dosud zveřejněná doporučení k úsporám nejsou pro mě ničím novým. Všude mám úsporné žárovky a hlídám, zda někde nesvítím zbytečně, na televizi se dívám potmě, jen občas mi svítí lampička s difuzérem pro zvlhčení suchého panelákového vzduchu. Většinou se snažím vařit co nejúsporněji a to tak, aby zbylo jídlo na druhý den s vědomím, že hrubě porušuji jednu z hlavních zásad mé maminky: „ Každý den musí být čerstvé jídlo,“ což možná bylo klíčem dlouhověkosti mých rodičů.

Nepoužívám vanu, pouze se sprchuji dvakrát denně a zatím si dopřávám luxusu, teplou vodou. V zimním období v ložnici netopím, zvykla jsem si když se mi před lety rozbila termostatická hlavice radiátoru a tři roky netopím ani v ostatních místnostech díky teplomilným sousedům, kteří temperují můj byt na 20 stupňů. Vypršela mi fixace ceny elektřiny, tak si každý měsíc zadám odečet elektroměru, v aplikaci simuluji fakturu za spotřebu a s povzdechem měsíc co měsíc navyšuji zálohu.

V celém tomhle kolotoči se mi s ubývajícím létem a médii avizovanou hororovou zimou vybavuje vzpomínka na zimy mého dětstí. Na bílý sníh křupající v mrazu pod nohama, ležící jako peřina na polích od listopadu až do konce února, na mráz zalézající pod nehty, na moji dětskou duchnu, pod kterou jsem se večer třásla zimou, sledovala páru, která mi vycházela a usínala s pohledem na kocoura ležícího na peřině a snícího svůj sen o myších.

Nechci uvíznout v síti nostalgických vzpomínek ani se stresovat tím, kde ještě ušetřit za cenu ať to stojí co to stojí,  chci jen důstojný život seniorky.  Závěrem citát Oscara Wilde: „ Doporučovat chudým, aby byli šetrní, je nejen groteskní, ale přímo urážlivé. Je to, jako bychom hladovějícího nabádali, aby méně jedl."

bydlení energie úspory
Hodnocení:
(5 b. / 50 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Milá Jani, díky moc za aktuální článek. Protože se nechci opakovat, vyrostla jsem v podobných poměrech jako Jitka C. Takže jsem zvyklá šetřit celý život. Když se dívám na úvodní obrázek tak vidím syna v zimě u varhan v kostele a má na rukou právě takové rukavice. Bude to asi pro vás všechny velmi úsměvné - ale i já už je mám připravené na letošní zimu na práci u počítače, protože skutečně moc netopím*
Petr Dvořák
Mám vychytralý úsporný plán. Než začnu vařit, sádrou ucpu půlku otvorů na plynovém hořáku. Do el. konvice napustím jen půlku potřebného množství vody. Vroucí vodu na kávu naliji jen do půl hrnku, zbytek doliji studenou. V zimě nebudu topit v autě, v létě nebudu v autě používat klimatizaci. Na televizi se budu dívat při svíčkách. Rádio nebo nahrávky mp3 si budu pouštět jen do sluchátek. Budu psát krátké sms a telefeonní hovory zkrátím na jednu minutu. Nákup pošlu do 5. patra výtahem, já půjdu pěšky. Smetí budu vynášet každý druhý týden. Na noc budu zastavovat budík na baterii. Z hodinek vyjmu vteřinovou ručičku, sníží se tím tření. Abych nemusel často prát, prádlo po ušpinění otočím naruby a budu nosit dál. Nevím si rady s botami, nedaří se mi je otočit. Při focení budu používat pouze nižší ISO. Budu čistit jen jedno sklo na brýlích. Kalendář na příští rok si koupím až v prosinci. Příchod nového roku oslavím o hodinu dřív.
Jana Jurečková
Bydlíme v malém rodinném domku, topíme plynem. Manžel koupil krbové kamna do obýváku a budeme přitápět dřevem. Nedá se nic dělat, ale nadšeni z toho nejsme. Vzpomínám na svoje rodiče / maminka ještě žije /, jak byli šetrní a skromní. Máma dodnes šetří vodou, zbytečně ji nevyleje. Má ji v kbelíku a nechá na toaletu...
Eva Braunová
To nevím na čem už budu šetřit.Jídlo, to se nevyhazuje a vařím na více dní a obnovím jen přílohu a co jde tak ještě zmrazím a někdy se stane,že k obědu jíme každý něco jiného.Ráda čtu a pletu a to si určitě vzít nenechám.Dovedete si představit,že v zimě je tma už ve čtyři? Nevím co bude,ale už jsem slyšela,že plyn se ještě zdraží o 30%.Letošní zima bude asi pořádná zkouška.
Zdenka Koldová
Jsem z velmi chudých poměrů,maminka ovdověla,když mě bylo 9 let a sestře 3 roky,dojila ručně v JZD krávy za pár korun,jsem zvyklá šetřit a hlavně neplýtvat ničím celý život.Nechci se vyjadřovat k politice,ale dle mého selského rozumu ti nahoře moc selský rozum nepoužívali a to ani nyní ,jinak by jsme snad nemuseli dopadnout tak,že se mnozí oprávněně obávají o své přežití.Já si osobně zatím na nic moc nestěžuji a vnímám kladně skutečnost,že se mám poslední dobou nejlépe,jak jsem se kdy měla,i když jsem bohužel již tři roky vdova.K mému pocitu přispívá ale i skutečnost,že bydlím v tzv.zaknihovaném výměnku u syna a mám třetinové náklady na domácnost.Žiji střídmě,jediné co si dopřávám jsou třikrát do roka pětidenní rekreační pobyty s "kolegyněmi babami",z toho jednou ročně jezdím sama do Luhačovic.Ve svém věku 80 let mě občas omezí zdravotní stav,píchám si insulín,ale jinak si v podstatě dělám to ,co se mě právě chce. Nedovedu si vůbec představit,na čem bych ušetřila v nájemním bytě s jedním důchodem s neregulovaným nájmem a musela všechno koupit,já si ještě něco málo sama pro svoji potřebu na své malé zahrádce vypěstuji/rajčata,brambory,česnek,cibuli,okurky,jahody/.Nic už nezavařuji,čerpám ze zásob co mám z minulých let,stejně to mladí,až zavřu oči ,všechno co po mě zbyde,vyhodí.
Soňa Prachfeldová
Aktuální článek. Také neplýtvám, ale to neustále strašení shůry je až trapné. Buď se lidé nedoplatí, nebo budou nemocni. Je to smutné a neuvěřitelné na dnešní vyspělou dobu. My budeme vařit pod širákem na kotlíku. Článek moc dobrý, závěr skvělý.
Jana Šenbergerová
Děkuji za aktuální a seriózní článek. Dva důchody jsou nespornou výhodou. Přesto zbytečně neplýtváme, také oba pocházíme z rodin, ve kterých se neplýtvalo nikdy. Nakonec budu ráda, že jsem nechala přešít staré péřové deky. Ještě se nám budou hodit a nebude nám vadit, že jsou o hodně těžší než současné lehké přikrývky. Na rozdíl od Jitky jsem já moc ráda, že bydlíme v panelovém bytě. Dům je zrekonstruovaný a na další případné opravy nás bude víc.
Jiří Dostal
:-) Opravdu pěkný a kultivovaný článek, až voní pokorou Židů v holokaustu :-)
Marie Měchurová
U nás se nevyhodí ani kůrka. Šetřit jsem začala hned z první výplaty. Po svatbě jsme se stěhovali do nového družstevního bytu. Všechny tři děti mají vlastní bydlení. Když chce člověk něco mít a něco zažít, musí se někde uskrovnit. Čeká nás těžká zima, ale máme střechu nad hlavou a teplé deky. Někteří to vinou válek nemají.
Jitka Caklová
Šetřila jsem celý život používáním selského rozumu a vlastních rukou. Rodiče nám dětem šli příkladem. V zimě jsme v lese, v cca 35 km vzdálených Kuřivodech, "dělali" dřevo. Koňmi to byly celodenní zimní "výlety". Na jaře jsme dřevo zpracovávali, řezali, štípali, sekali chroští do otýpek a pilinami, coby odpadem, jsme v piliňákách topili až do Tří králů. Uhlí ani plyn jsme nepotřebovali a elektřina byla jen na svícení. Jistotou se pro mě bylo a stále je, že jsem neodešla za pohodlím do paneláku. Doba která je tady, se dala očekávat, "pečení holubi" dolétali.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.