Tip na výlet: Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Tip na výlet: Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova

7. 8. 2022

Kunratice u Cvikova, ležící v rekreační i sklářské oblasti, jsou čím dál tím známější díky působení uměleckého skláře Jiřího Pačinka. Ten se narodil v roce 1972 v Litoměřicích a při jednom ze školních výletů navštívil zdejší sklárnu. Tak mu učarovala, že se sklo stalo jeho osudem.

Po vyučení a působení ve sklárně v Chřibské a později ve sklárně AJETO v Lindavě v roce 2015 na místě bývalé STS a konírny v Kunraticích založil a provozuje sklárnu, kde vznikají pozoruhodná díla. Prostor kolem sklárny je upravený pro potěchu návštěvníků a je známý jako Skleněná zahrada. Mezi spoustou vonících barevných květin najdete skleněné plastiky nejrůznějších barev a tvarů, od květin přes živočichy až po čirou sklářskou fantazii. Můžete se posadit na lavičku, kochat se a vnímat všemi smysly spojení přírody a umu lidských rukou. Můžete nahlédnout i do sklárny a pozorovat při práci mistry skláře a žasnout, jak pod jejich rukama ze žhavé tvárné hmoty vzniká umělecké dílo. Do Skleněné zahrady jste se mnou mohli nahlédnout už loni v článku Skleněná zahrada.

Dnes se podíváme jen o pár kroků dál do kunratického klasicistního kostela Povýšení Sv. Kříže, navazujícího na sklárnu. Na jaře 2020 se začal po dohodě s obcí Kunratice u Cvikova a Římskokatolické farnosti ve Cvikově realizovat projekt Jiřího Pačinka na oživení kostela a jeho propojení se sklárnou. Kostel se zakrátko zaplnil skleněnými předměty a dostal přídomek Křišťálový chrám. Slavnostně byl otevřen 12. června 2020 při tradiční Noci kostelů. Zdobí ho křišťálový lustr Trnová koruna, korunovační klenoty i sada skleněných antivirů Jiřího Pačinka, vzniklých jako jeho reakce na koronavirou krizi. Ve vstupní hale visí lustr Blanky Matragi a nad varhanami lustr Barbory Jarošové. To není samozřejmě všechno. Celičký chrám je zaplněný sklem a nebudete vědět, kam se podívat a co obdivovat dřív. Expozice se průběžně mění a nikdy ji nenajdete úplně stejnou jako při předchozí návštěvě. Spojení uměleckého skla s prostředím kostela má neopakovatelné kouzlo. 

Nyní ještě do 28. srpna máte jedinečnou možnost prohlédnout si výstavu nazvanou Miluše&René Roubíčkovi 100. Manželský pár sklářských výtvarníků se dožil úctyhodného věku - Miluše 93 a René 96 let - a letos by oba slavili sté narozeniny. V posledních letech spolupracovali právě se sklárnou Jiřího Pačinka. K jejich letošnímu výročí narození Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravilo dvojvýstavu, jejíž jedna část je právě v Křišťálovém chrámu a jedna v jabloneckém muzeu skla a bižuterie. Vstup do Křišťálového chrámu si domluvíte přímo ve sklárně, chodí se vždy, když se hromáždí skupina zájemců. Za dobrovolné vstupné si vyslechnete zajímavé příběhy kostela samotného, ale hlavně skla a jeho tvůrců. Jistě nebudete odcházet zklamáni a budete se vracet, tak jako já. 

Myslím, že dalších slov není třeba a raději se se mnou do Křišťálového chrámu podívejte. Část fotografií je z aktuální výstavy, část jsem pořídila už při svých předchozích návštěvách. 

 

 

kultura Tip na výlet výstavy
Hodnocení:
(4.9 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Sklo mám ráda, toto je moc pěkné...
Alena Tollarová
Moc vám všem děkuji za nahlédnutí i přidání pěkných slov. Potěšilo by mě, kdyby se můj výlet pro někoho stal inspirací.
Soňa Prachfeldová
Obdivuhodné spojení, krása skla i chrámu vyniká. Co člověk dokáže vytvořit. Moc krásné.
Elena Valeriánová
Jako vždy psané slovo i fotografie na jedničku.
Jana Vargová
Nádhera. Díky za skvělý tip.
Marie Seitlová
Ali díky za článek, ale hlavně za fotky. Je na nich vidět ta krása skla, co dovede sklář nádherného vytvořit.
Alena Vávrová
Také mám ráda sklo a byla jsem v několika sklárnách a sklářských muzeích. V Kunraticích jsem sice byla, ale v době, kdy tam ještě nic takového k vidění nebylo. Ali, opět p-a-r-á-d-a ! Dík.
Marcela Pivcová
Umělecké sklo se mi líbí už od doby, kdy jsem jako žákyně ZŠ dokonce krátce uvažovala o studiu na sklářské průmyslovce. Pak jsme se z Podkrkonoší přestěhovali do Jižních Čech a mé studium dostalo jiný směr. Škoda, že jsou Kunratice pro mne k návštěvě daleko, tak si aspoň prohlížím krásné fotky
Dana Puchalská
Álo,to je nádhera až se dech tají. Mám ráda sklo, které je s láskou a pokorou k řemeslu vytvořené.
Lenka Hradecká
Potvrzuji, je to velká krása. Nedávno jsem Kunratice navštívila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...