Největší české zoo je v Chomutově
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Největší české zoo je v Chomutově

11. 8. 2022

Víte, že u nás na severu u města Chomutov se nachází největší zoo v naší zemi? S rozlohou 112 ha drží prvenství největší zoologické zahrady v ČR. Chová se zde více než 160 druhů zvířat, mezi kterými jsou i ohrožené druhy, zařazené do Evropských záchranných programů. Zoo je rozmístěna v ohromném lesoparku, který poskytuje příjemný stín zvířatům i návštěvníkům.

Původní koncepce parku byla vymyšlena už v roce 1932 – tehdy se otevřela v chomutovském parku akvária a terária se skoro stovkou druhů.V roce 1975 pak Walter Markel vybudoval rozsáhlý lesopark a navázal ho na Kamencové jezero. Zpočátku choval nenáročná zvířata jako jeleny a daňky, později se objevily zajímavější druhy jako kočky divoké nebo jeřábi. Úspěch byl, když jako první československá zoo dokázala v Chomutově odchovat pelikány a kormorány. Zoopark je propojen se skanzenem Podkrušnohorské vesnice. Najdete zde plně funkční větrný mlýn holandského typu, hrázděný statek s výbavou, kapličku (19. století) a také stájemi pro 11 koní, které využívá  jezdecký oddíl. 

Lokálka Amálka a Safari Expres projíždí se svými návštěvníky celý areál a žádný rodič či děda s babičkou nemohou odmítnout takovou jízdu dětem. V areálu je mnoho občerstvení, nejrůznější atrakce poskytují povyražení dětem.

Já jsem do zoo vyjela s vnoučaty Kristýnkou a Matýskem. Den opět jak vymalovaný se vydařil, jen některá zvířata raději zůstala ve svých úkrytech, myslím, že jsou z nás lidí poněkud znuděna. I tak to bylo moc hezké. Ve všední den je poněkud méně lidí, tak jsme si lépe mohli vychutnat procházku lesoparkem. Přišli jsme zrovna i na krmení tuleňů a to byl opravdu pěkný zážitek. Kachny všelijakého zbarvení si chodily po pěšinách a dožadovaly se pamlsků. Krmení je k zakoupení a dokonce Maty ochutnal a řekl - je to dobré. Medvědi byli dříve tři, teď tu byl jen jeden a zrovna jsme chytli jeho koupání. Skanzen jsme projeli jen vláčkem s Amálkou, Maty byl už uondaný a nechtěl se tam vracet.

Návštěva zooparku v Chomutově se bude líbit každému, kdo bude mít možnost tam zavítat. Byl to hezký letní prázdninový den.

Můj zážitek v zoo Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
Také jsem tam byla už kdysi hodně dávno, škoda, že to mám tak daleko. Na výlet s vnoučaty i bez je to velmi hezký tip.
Blanka Lazarová
Soni díky za info i fotky. Stejně jako Honza jsem nevěděla, že je největší. Možná někdy, až budu na druhém konci naší zemičky, zavítám. :-)
Naděžda Špásová
Soni, v tomhle ZOOparku jsem byla, když to tam teprve začínalo. Kousek tam odtud tehdy bydlel můj bratr. Je to už strašně let, ale syn s rodinou tam byli nedávno a moc se jim tam líbilo. Fotky máš jako vždy super pěkné.
Jan Zelenka
To jsem nevěděl, Soňo. Domníval jsem se, že největší je pražská a Královodvorská. Hezká vycházka!
Dana Puchalská
Soni,ani nevíš jak ráda bych zase byla malá holka. To by mně museli naši z vláčku asi tahat . Krásná zoologická zahrada je na severu naší pidizemě. Děkuju.
Anna Potůčková
ZOO navštěvuji moc ráda, člověk zde přijde na jiné myšlenky a uvidí zvířata, které by jinak nikdy neviděl. Článek moc hezký, i tuto zahradu bych ráda někdy navštívila. V září se chystám s Vlastou do ZOO Lešná, už tam nebude díky nástupu dětí do škol hlava na hlavě

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.