Trhák
Úvodní foto: Věra Ježková

Trhák

13. 8. 2022

Aneb článek dělá i nadpis. Jistě touto myšlenkou nesděluji nic nového. Jen jsem si ji za jedné noci, kdy jsem jako obvykle nemohla spát, trochu rozváděla. Prvním impulzem byl počet přečtených článků zde na íčku. Každý si text otevře, nebo neotevře podle toho, zda ho nadpis zaujme, či nikoliv. Následně číslo již nic nevypovídá o tom, zda se článek čtenářům líbil. Čímž rozhodně nechci zpochybňovat kvalitu zde zveřejněných textů s velkým počtem přečtení. Taky jsem ráda, když se mi na profilu objeví hodně tisíc čtenářů. A zdejší články jsou převážně velmi hezké a zajímavé. Ale stejně. Bavili jsme se s Jendou mj. o tom, že má hodně přečtení u svého vzpomínkového článku Hradlářka. Na tomto nadpisu jistě zaujme jeho neobvyklý název.  Zvědavost, o čem to asi bude.

Název článku je skutečně velmi důležitý. Vezměme si takový bulvár. Přiznávám se dobrovolně, že ho občas čtu. Zpravidla při jídle, protože při jídle číst musím, pokud jsem sama. Vychutnám si tak víc oboje. Již mnohokrát se mi stalo, že jsem se nechala nachytat. Názvem. Který byl zcela o něčem jiném než níže uvedený článek. A nebyla jsem rozhodně sama. V diskusi pod články jsem si četla se mnou souhlasné, často poměrně expresivní, komentáře na adresu autorů.

Mám zkušenost, že nadpis článku je dobré formulovat až poté, kdy autor ví, o čem článek je. Když jsem v zaměstnání psala studie a články do odborných časopisů a sborníků, byla to běžná praxe. Samozřejmě, že jsem od začátku věděla, o čem budu psát. Jenže text bývalo potřeba zkrátit, někam trochu jinam nasměrovat … A tak jsem nadpis psala zpravidla až nakonec. A ani tak to nebylo pokaždé jednoduché. Vím, že někteří kolegové na tom byli stejně.

A co vy, milí autoři? Kdy píšete nadpisy svých textů? Dá vám hodně práce je vymyslet?

 

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Vymyslet název článku, mi dá dosti práce, sice napíši první, pak přemýšlím, zda nenajdu vhodnější výraz. Neklikám druhým, pokud nepřečtu a ne vždy mi to časově vyjde. A kdo chce, tak si můj článek přečte, kdo ne, co se dá dělat. Přiznám, že mám oblíbené autory a ráda je čtu a snažím se nepsat frázovitě, pak mám radost, když reagují i na můj článek.
Zdenka Jírová
Název článku je vždy důležitý. Já většinou mám vymyšlený název už při psaní, někdy ho měním až podle toho, kam až ve svém vyprávění dojdu.
Jana Jurečková
Ještě ve škole jsem moc ráda psala slohové práce. Bavilo mě to. A tak roky utíkaly, nahlédla jsem do Ička, jsem tu, ale moc článků jsem nenapsala, škoda. Musím se na to víc upnout. Já jsem hrozně zvědavá a články vybírám podle nadpisu. Ještě nikdy jsem se nezklamala.
Martina Růžičková
Věro, díky za zajímavé téma a článek. Se zájmem jsem si přečetla i diskuzi. Od časů své školní docházky jsem se dostala k psaní až tady na Íčku. Ze začátku jsem měla problém vymyslet i název pro FD. U článků mám zpravidla vymyšlený název předem , ale skoro vždy jsem ho ještě změnila. Spíš se mi nějakým způsobem nepozdával, než abych uvažovala o jeho přitažlivosti pro případné čtenáře.
Věra Ježková
Děkuji moc; jsem ráda, že jsme ve shodě.
Jitka Caklová
U mě základem k napsání článku je, vědět o čem bude a titulek je předem uvedený souhrn. Spíše mě zaujme titulek, se kterým nesouzním a článek si přečtu jen proto, abych se o sobě něco dozvěděla. Jednou se můj jeden jediný článek dostal na titulní stranu, ale zřejmě omylem, protože jedna íčkařka napsala "Tohleto? a na titulní stranu?, no to mě ..........". Nejsem soutěživá, proto nesoutěžím v počtu přečtení, případně v počtu příspěvků. Na počet přečtení se sice podívám, přestože si nepamatuji kolik přečtení měl ten který minule, ale k tomu nepotřebuji články otvírat, aby vypadaly jako přečtené, jak píše Zuzka.
Marie Faldynová
Tu a tam mám dojem, že vymyslet celý článek dá méně práce, než ho pak vhodně pojmenovat :-))
Vladislava Dejmková
Vymyslet název članku mi dá skoro vždy dost práce a většinou mi nějak vyplyne až po napsání článku. Vím, že je důležitý pro přitáhnutí pozornosti k článku, ale co nadělám, když se nic v hlavě nechce vylíhnout.
Jana Vargová
Paní Ježková, naprostá pravda - na článku je nejtěžší zformulovat nadpis. Doplnění o pěknou fotografii je pro mne podnětem, že si text přečtu. Díky za pěkný článek.
Naděžda Špásová
PS: oprava: no nic; moc se mi

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.