Vavřinecké hody v Brně
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Vavřinecké hody v Brně

20. 8. 2022

Letos po dlouhé době se mi podařilo být v Brně v čase Vavřineckých hodů, které se konají v MČ Brno - Komín. Líbí se mi, že se tu tato tradice udržela až do dnešních dnů a že neustále dorůstá mladá generace. O to se velkou měrou starají paní Ludmila Caletková, Gabriela Jozová, Anna Staňková a mnoho dalších.

Paní Caletková v roce 2002 založila dětský folklórní soubor Komíňáček, který tak letos slaví dvacetileté výročí. Má v současnosti 16 dětí ve věku 5-13 let a už nyní se hlásí další zájemci.

Soubor vystupuje pravidelně na akcích komínské radnice, např. Vítání občánků, Dětský den, Vánoční setkání seniorů, zúčastnili se také Mezinárodního folklórního festivalu Brno a také na Vysočině na Třech Studních při Otevírání studánek na počest Bohuslava Martinů a Vítězslavy Kaprálové, která byla sestřenicí paní Caletkové.

Všem těmto obětavým lidem, kteří se podílejí na zachování a rozvíjení komínských tradic patří velký dík.

K těmto tradicím samozřejmě patří i Komínské hody, které se konají každý rok v srpnu kolem svátku sv. Vavřince, jehož název nese i místní kostel.

kultura tradice
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Je to krásné a hlavně udržování tradic a nejen dětských souborů přispívá k pospolitosti lidí. Ti, kteří se o to zasluhují, těm patří veliký dík a vděčnost.
Eva Mužíková
U nás, pokud se nepletu, se žádné podobné slavnosti nekonají. Určitě to musí být nádhera, díky za krásnou fotodokumentaci.
Blanka Lazarová
I pro mě to byla pěkná podívaná. Dík za komentáře.
Elena Valeriánová
Je dobře, že se zachovávají tradice. Povedené fotečky. Pastva pro oči.
Jana Šenbergerová
Krásná podívaná! Díky.
Jitka Hašková
To je krása. Je to báječné, že se tyto zvyky dodržují. Krásná fotoreportáž, je vidět, že i děti se radují v krojích. Moc děkuji.
Jana Jurečková
Je hezké, že se nezapomíná na tradice. V naší vesnici budou hody první neděli v září. Moc se na tuto slavnost těšíme. Přijede velké množství stánkařů a kolotočářů, skvělá hudba. K nám domů se sjede rodina a je nám opravdu veselo. Vzpomínám ještě na Anenskou pouť v Drahotuších, ale tam jsme s tetou museli povinně do kostela.
Alena Vávrová
Moc krásné slavnosti a ty krojované děti jsou přímo líbezné.
Helena Přibilová
Pocházím z jižní Moravy, kde jsou folklorní tradice stále živé. Také obdivuji nádheru a rozmanitost krojů, které vytvořili zdejší šikovní lidé.
Vladislava Dejmková
Nádherná podívaná, dík za zprostředkování.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.