Penzisté si příští měsíc přilepší v průměru o 700 korun. Průměrný důchod bude v září činit 18 048 korun
Ilustrační foto: Ingimage

Penzisté si příští měsíc přilepší v průměru o 700 korun. Průměrný důchod bude v září činit 18 048 korun

31. 8. 2022

Všem vypláceným důchodům se od zářijové splátky zvýší procentní výměra o 5,2 procenta. Důvodem v pořadí již třetí valorizace v tomto roce je vysoká inflace. Důchody se tak zvýší v průměru o 700 korun. Navýšení se bude týkat téměř 3,5 mil. vyplácených důchodů.

Mimořádná valorizace se opět týká všech druhů důchodů, tedy starobních (včetně tzv. předčasných), invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích. Každý důchod je tvořen ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny důchody stejná a v rámci mimořádné valorizace se nezvyšuje. Procentní výměra se však stanovuje individuálně. Při červnové mimořádné valorizaci se zvýšila procentní výměra o 8,2 %, kdy důchody v průměru vzrostly o tisíc korun. Nyní se procentní výměra zvýší o 5,2 % a toto navýšení náleží ode dne splatnosti zářijové splátky důchodu.

V září bude průměrný důchod v České republice činit 18 048 korun, což je o zhruba 7 300 korun více, než v roce 2012.

Výdaje státu na dávky důchodového pojištění se za posledních pět let zvýšily zhruba o sto miliard korun. Zatímco v roce 2018 činily 433,84 miliardy korun, v roce 2021 to bylo 530,5 miliardy korun. V letošním roce do konce července tyto výdaje přesáhly 337 miliard korun.

Přehled valorizací penzí od roku 2013:

valo.png
                                                                                                 Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Další navýšení důchodů čeká penzisty v lednu přštího roku, kdy by díky valorizaci měli mít v průměru o 850 korun více. „Letos se zvyšují všechny důchody, tedy nejen starobní, ale například i invalidní a sirotčí, celkem třikrát. Už teď víme, že jejich příjemci mohou s dalším přidáním počítat v lednu. Všichni ti, kteří pobírají některý z důchodů, tedy nejen senioři, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou rostoucí ceny citelně dopadají. Našim cílem je ohroženým skupinám pomoci zvládnout inflaci, a právě valorizace důchodů je správný a účinný krok,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Od ledna 2023 se rovněž zavádí takzvané výchovné. Tomu z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se zvýší starobní důchod o 500 Kč za každé vychované dítě. Ženám, které důchod už pobírají, se výměra zvýší v závislosti na počtu vychovávaných dětí automaticky.

 

 

 

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Šla jsem do předčasného důchodu o necelé 2 roky a byť se mi důchod tak finančně zkrátil, nelituji. Měla jsem jít do důchodu téměř v 65 letech v tomto roce. Má maminka šla do důchodu již v 56 letech. Myslím, že do důchodu by se mělo jít nejpozději v 60 letech, v tomto věku šel do důchodu můj otec. Důchod si má člověk užít, dokud má dobré zdraví, může cestovat, jezdit na výlety. A to je v 65 letech a vyšším věku už ztížené... Když žila maminka, důchod téměř vůbec nezvyšovali, nyní sice ano, ale zase jsou drahé potraviny, o energiích nemluvě. Když je člověk na to sám, není to radostné. Mám důchod cca o 1500Kč menší, než je průměrný. Zatím to zvládám i proto, že mám něco našetřeno, ale z vyúčtování energií mám obavy. Pak stačí i, když doslouží lednice, pračka, kamna ap. a starosti přibývají. Mám i zodpovědnost za mého 4nohého parťáka Robina, čeká mě placení na veterině za čištění jeho zoubků ap., ale zatím to zvládám. I proto, že jsem od rodičů byla zvyklá skromnosti a umění šetřit. Léta mám hodně starou televizi, nyní uvažuji o nové i proto, že spotřeba energie by tak měla být menší. Dosloužila mi lednice, tu už novou mám, kéž by vydržela tolik let, jako ta předcházející. Vím ale jedno. Že není nic jiného více důležité, než zdraví. Tak si toho důchodu užívejme ve zdraví hodně dlouho.
Jitka Caklová
MR 20:00 Když to vezmu podle sebe tak od 15 do 18 let náhradní doba pojištění (NDP), t.j. příprava na zaměstnání. NDP je i péče o dítě. Na 1 dítě NDP 3 roky. Pokud se druhé dítě narodilo do roka, péče byla souběžná, tudíž na dvě děti 4 roky NDP. Od 18 do 54 let, při dvou dětech s odstupem 4 roky, mám započítáno 36 let a odpracováno 30 let. Podle mě tabulka odpovídá skutečnosti pouze s tím rozdílem, že můj důchod je po posledním zvýšení o 524.-Kč vyšší, ale o 3 000.- menší než je důchod průměrný. Ale jak jsem napsala 31.8.2022 08:44
Margita Melegova
Beru to, sice si nevyskocim ale co je doma to se pocita.
Magdalena Rožičová
Já dostala přidáno 271 Kč a to mám odpracováno 38let.Zajímalo by mne kdo má tak vysoké důchody,které uvádíte?!
Miloslava Richterová
Děkuji za přehledné informace, nic to nemění na skutečnosti, že odchod do důchodu u nás znamená zhoršení životní úrovně, a že současné prudké zdražování tuto situaci ještě prohlubuje. Netýká se to jen penzistů, ale většiny občanů. Myslím dnes na rodiny se školáky, kteří právě dostávají seznam a půjdou nakupovat školní potřeby, zrovna ty, co naše děti ve škole běžně dostávaly. Prázdninové tábory stály horentní sumy a stejně tak je tomu se zájmovými kroužky, které teď rodiče chtějí dětem dopřát. Životní úroveň klesá, to je realita, to není fňukání.
Marie Měchurová
Mám podprůměrný důchod, tři mateřské dovolené se na tom podepsaly. Přesto si důchodu užíváme naplno. Spoříme vnoučatům, jezdíme s nimi na výlety, zůstává i na kulturu. Nemáme auto, nemáme mražák, topíme dřevem a nic nevyhodíme. Zatím to jde, uvidíme.
Jana Šenbergerová
S ohledem na to, že jsem celý život brala podprůměrný plat, mohu být se svým důchodem spokojená a také jsem.
Lenka Kočandrlová
To se budem príma mít.....Lalala....
Jitka Caklová
Tato zpráva se mi líbí, přestože můj důchod je a dokud na něj bude, zůstane vždy dosti podprůměrný, ale nenaříkám. Jak jsem si celý život stlala, tak si teď líhám, ruce do klína neskládám a vše, co ke spokojenému životu potřebuji mám. Naději v další, co hezkého mi život přinese, neztrácím ♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...