Komentář: Tak už bylo dost kňourání
Ilustrační foto: Pexels

Komentář: Tak už bylo dost kňourání

30. 8. 2022

V Událostech na ČT nejdříve nad financemi brečela důchodkyně. Tedy přesněji, emoce ždímala hlavně autorka reportáže. Senioři se prý bojí, stydí se žádat o příspěvek na bydlení, Soňa Pekarová Adamová si sype popel na hlavu, díl viny prý nesou i politici...

Padají silné fráze typu „prohlubování chudoby seniorů“. Proti nim je další důchodkyně, 91letá řídička, svatá: „Já si nenaříkám, ale každá koruna dobrá“, víc prostoru však nedostane.

Pár minut nato brečí další příspěvek s tématem „zdražování obědů“ nad samoživitelkou, dvě zaměstnání, tři děti. „Už loni její děti často do jídelny nechodily,“ dojí emoce autorka. Školní obědy zdraží asi o čtyři korun těsně nad 30 korun. S problémy se v příštím roce bude prý potýkat „střední vrstva obyvatel“, hrozí reportáž.

Ráno otevřu internet a v nabídce zpráv na mě vyskočí: „“Už nemůžu jít ani nakoupit.“

„Chudoba trápí tisíce seniorů“, brečí Český rozhlas a paní Božena z Písku. Celý život prý pracovala, 75letá, samoživitelka, dvě děti, důchod 7000 korun, za bydlení s poplatky 4500 korun, denní rozpočet 40 korun včetně léků. Děti jí pomoc nabízejí, nechce být přítěží. „“Myslím, že jim také zbývá málo“, říká s třasem v hlase.

A já si říkám, dost už! Proboha, co budou veřejnoprávní média vysílat v prosinci?!

Aby bylo jasno, nic proti nim nemám, stále je považuju za nejlepší zdroj informací v češtině a souhlasím se zvyšováním koncesionářského poplatku. Vysoká inflace a zdražování energií je ale zjevně zastihly nepřipravené. A místo, aby se snažily rychle zorientovat a šířit osvětu a optimismus, dělají laciný bulvár. Mimochodem – znám několik „starodůchodců“. Nikdo z nich, opakuji nikdo, si nestěžuje, někteří otevřeně řeknou, že finančně se tak dobře nikdy neměli.

Ale zpět k paní z Písku. Současný důchod 7000 korun je tedy hodně malý na celoživotní práci, až se mi nechce věřit, ale budiž. Bydlení s poplatky za 4500 korun jasně volá po příspěvku na bydlení, v orientační kalkulačce MPSV mi vyšlo 2400 korun. Asi byla autorka líná…

A věta „Nechce být přítěží dětí“? To je obrovské téma. Důchody stále více drtí evropské rozpočty. V Asii to řeší jinak – o rodiče se starají děti. I my máme v zákoně vyživovací povinnost dětí vůči rodičům. Jen se o tom nemluví. U nás je jaksi samozřejmé, že prarodiče často něco „vrazí“ dětem či vnoučatům a často se stydí, když jim na to důchod nestačí. Opačně je to téměř nepřestavitelné. Je čas o tom začít mluvit.

Mimochodem kalkulačka MPSV ukázala příspěvek pouze 140 Kč měsíčně, kdyby paní bydlela ve svém. Ideální řešení? Prodat byt s věcným břemenem na dožití. A žila by si jako nikdy. Další téma, které je aktuální, ale pominuté. Samozřejmě, třeba být ostražitý, vše dobře ošetřit. Přesně prostor pro média veřejné služby.

Zkrátím to. Nejen politici, ale i Česká televize a Český rozhlas musí místo pláče a hysterie šířit nyní osvětu a střízlivý optimismus. Jasně, že to dá víc práce než bulvární lkaní. A také notnou dávku optimismu, protože ať chceme nebo ne, jsme ve válce. Cesta k vítězství je přitom banálně lehká - stačí, aby blok s 20násobným hrubým domácím produktem snesl trochu nepohody a udržel podporu a dodávky zbraní. Jestli ji prohrajeme, dáme za pravdu všem, kteří hovoří o rozkladu a zahnívání Evropské unie a o rozmazlené evropské civilizaci neschopné uhájit si svou pozici ve světě. S dalekosáhlými důsledky.

 

Vladimír Matějovský,
autor je novinář zaměřující se na veřejné finance a finanční trhy (zveřejněno s jeho svolením)

 

 

 

důchody média peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Článek je pustá demagogie. S tím mohou souhlasit jen zuřiví aktivisté s klapkami na očích. I tací kupodivu na íčku jsou. Velký souhlas s paní Nejedlou!! Ať už jde tato neschopná vláda do kelu. Chce to prozatímní vládu odborníků, tedy ani ne Babiše. Politikům, se svými statisícovými platy se to kecá!
Jitka Caklová
"Vladimír Matějovský, autor je novinář zaměřující se na veřejné finance a finanční trhy (zveřejněno s jeho svolením)" Jen tak mimochodem, o vhodnosti, či nevhodnosti článku pro zveřejnění na tomto portálu rozhoduje redakce. Pokud redakce rozhodla, že článek je o tom, co bychom coby senioři měli vědět, tak nám ho jako vhodný prostě "naservírovala", stejně jako nám servírují jiná média. Mohu číst, ale nemusím, mohu reagovat i nemusím.
Jana Šmidáková
Co to je za ho..do? To jsou ty lepšolidi, s vymytými mozky.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nejsem žádný fňukálka ale realistka. Pokud v zimě dojde k zastavení dodávek plynu odběratelům a bue prázdné potrubí jak si představujete pane pisateli, že se znovu natlakuje. Víte něco o distribuci plynu? Pracovala jsem 25 let v plynárenství a to není otázka zmáčknutí knoflíku. Potrubí se musí nejen natlakovat, ale i ovzdušnit aby nedošlo k výbuchu a tak bych mohla pokračovat.Váš článek je napsán pouze tendenčně a manipulativně. Víc se k tomu nebudu vyjadřovat. To již napsali přede mnou jiní a napsali to velmi dobře.
Vladimír Mrázek
Článek je manipulativní a demagogický. V žádné válce nejsme, vláda je neschopná, média jsou prodejná... Podle většiny příspěvků soudím, že to vidíte podobně.
Margita Melegova
Pridam jeste k tem kosikum, nekteri duchodci je maji opravdu plne, zvlaste kdyz kupuji potrebne zbozi a je v akci, ale neni vsechno v tom kosiku je pro ne ale pro deti, ktere jsou v praci, bydli v ne zrovna levnem najmu a setri aby mohli jit do sveho, nekteri nakupuji 2x do mesice potom jen chleba a podobne, dalsi kupuji pro svoje mene pohyblive zname, tak jen tolik muj postreh z nakupovani rady duchodcu z meho okoli.
Lenka Kočandrlová
P.D.: před střediskem pro pomoc Ukr. jsem viděla taky třeba Teslu - jó, to asi byli chudáci....
Petr Dvořák
Ne, opravdu v žádné válce nejsme, žádní Ukrajinci za nás nikde neumírají a už vůbec ne ti, co se prohání po našich silnicích ve svých SUV Mazdách a Toyotách. Mobilizovat nebudeme, protože by museli povolat muže vě věku 40+. Ti mladší si někdy neumí ani uvázat tkaničku a když nemají sucháč, tak ji tahají po zemi. Nehledě na to, že netuší, kterým koncem ze samopalu létají ven kulky. Ruským turistům nedáme víza, protože . . . prý bráníme naše hodnoty, naši civilizaci. Nejsem si jistý, jestli nám v tom bude pomáhat i 120 000 imigrantů, kteří přišli do Evropy za 1. pololetí 2022. O tom se nějak moc nepíše. A o řidičích, kteří s dodávkou najedou do zahrádky restaurace a svědci slyší, jak křiří „Alláhu Akbar!!!“, tak policie prohlásí, že motiv činu není jasný a dočteme se o tom v kratičkém článečku. Kandidátka na britskou premiérku by klidně zmáčkla jaderný knoflík, jen si není jistá, jestli Francie je její spojenec nebo nepřítel. Elektřinu, které máme zatím tak akorát, vyvážíme, protože Němci elektrárny doslova rozbíjí. Od plynu a ropy jsme se odstřihli, těžbu uhlí zrušili. Nejsem si zcela jist, jestli dodávky zbraní nás ochrání před některým z těchto problémů nebo ho snad přímo vyřeší? To už asi víc zaberou ty svetry.
Lenka Kočandrlová
Pan pisálek se tedy předvedl....Platím si (myslím příliš !) za Tv i rozhlas,ale ten neposlouchám již asi 6 let,od doby,co se tam vše změnilo k horšímu.A Českou televizi nesleduji,je to jen dmýchání zla pod kotel dnešního trendu : co nejvíc zalézt do zadku EU a USA.To jsme se dočkali,že zase máme cenzuru,měli bychom mít na vše světodění jen ten jeden názor a poslední dobou neustále mávat jistou modrožlutou vlajkou...V zájmu nebýt závislí na čemkoliv ruském chceme se stát závislí na čemkoliv západním,ať nás to stojí cokoliv. Pláč nad rostoucími dluhy a inflací je k ničemu: až budeme chodit pro chleba s nůší peněz a budeme oděni do 5 svetrů,tak tehdy si ho možná můžeme dopřát. Dnešní vláda je jen směs fantomů/fantomasů,co si z nás všech dělají jen legraci,sobě vysílají signály navzájem a zkouší,co si ještě mohou více dovolit. Myslím,že se ještě dočkáme...a budeme se velice divit!
ivana kosťunová
Není už co dodat, vše tady bylo řečeno, a pod posledních pět komentářů se podepisuji, a protože se mi líbila první věta komentáře Lidmily, přidám ještě větu : "Agitátoři všech zemí........dál už to znáte.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.