Vhodné bydlení na penzi
je potřeba nachystat včas

Vhodné bydlení na penzi
je potřeba nachystat včas

8. 1. 2013

Snů o budoucnosti má jistě každý z nás mnoho. Postupně se mění s tím, jak stárneme. Někdo touží po rodinném domě, jiný po exotické dovolené, novém autu, všichni ale chceme žít spokojeně.

Málokomu se ale do představ a snění promítá i spokojené stáří, o této etapě života se lidem moc přemýšlet nechce. Otázce života na penzi by se však vyhýbat neměli, jinak je zaskočí nenadálé situace, na které se nedokázali nebo nestihli připravit. Jednou z nich může být bydlení vyhovující pozdnímu věku a otázka, jak ho finančně zajistit.

Průzkum Raiffeisen stavební spořitelny ukázal, že lidé mezi čtyřiceti a pětapadesáti lety nejsou v otázce bydlení v seniorském věku moc odpovědní. Téměř třetina z nich se otázkou jak bydlení uzpůsobit plánuje zabývat až za více než dvacet let, pouze jedenáct procent do pěti let. „Zdá se, že lidé čekají, až problémy nastanou, a vůbec nepřemýšlejí nad tím, že potom už na změny nemusí mít ani energii, ani peníze,“ uvádí Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny. Mnozí z nich si neuvědomují, co na ně ve stáří čeká a jak finančně náročné může být provedení nutných stavebních úprav či úplná změna bydlení.

Domov v penzi: snadný přístup

Měly by to být děti, kdo své rodiče upozorní na nutnost případných úprav bydlení. Pokud se bojí, že jejich rodiče nebudou tuto skutečnost brát vážně, měly by je na to připravit. Bohužel ne vždy děti o situaci svých rodičů dbají. Téměř 54 % procent z nich budoucnost svých rodičů neřeší a považuje to za zbytečné. Přitom vhodné bydlení dokáže člověku pomoci, aby prožil aktivní a spokojené stáří ve svém domově a v okruhu svých přátel.

Jeho základem je bezbariérovost a snadný pohyb v bytě, tedy například absence schodů a zbytečných prahů, výtah, vhodný nábytek, dostatečná šířka dveří, protiskluzové podlahy nebo i sprchový kout místo vany. Zařídit si své bydlení vkusně a účelně je zapotřebí hlavně včas. „Zabývat se otázkou, jak budeme bydlet, až zestárneme, je důležité ještě v produktivním věku. To jsme totiž ještě nejen fyzicky a ekonomicky aktivní, ale máme i dostatek energie a financí na její řešení,“ dodává Zikmundová.

Rekonstrukce, nebo nový byt

Existuje ovšem skupina lidí, která má v bydlení jasno. Buď své bydlení zrekonstruují způsobem, který je vyhovující pro stáří, nebo počítají se stěhováním do seniorského domu. Pro zlepšování poskytovaných služeb v těchto zařízeních vznikla v loňském roce Značka kvality sociálních služeb. Do projektu se může přihlásit kterýkoliv z domů pro seniory a usilovat o zisk jedné až pěti hvězdiček, obdobně jako například hotely. Značka v tomto případě neoceňuje luxus, nýbrž kvalitu služeb a zejména vypovídá o tom, jak se seniorům v daném domově žije.

Pozitivní a zejména aktivní přístup k otázkám bydlení v pozdějším věku je zatím bohužel spíše výjimkou. Nečekejte proto na to, co přijde, a buďte připraveni. Začněte si spořit, ať máte inovované bydlení v pozdějším věku z čeho uhradit.

60+ bydlení senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Tillová
Nejde jen o přemýšlení, ale o dostatek možností. V tomto směru myslím není situace dobrá, alespoň jak domů s pečovatelskou službou nebo lepších senior domů je málo a dostat se do těchto zařízení je velký problém, který většinou nevyřeší ani dost financí ze strany seniora. Na výstavbu těchto zařízení by se měly obce zaměřit, protože populace stárne a seniorů bude vždy hodně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.