Voda, kam se podíváš
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Voda, kam se podíváš

8. 9. 2022

Krásné počasí přímo vybízelo první zářiové odpoledne k výletu, pro který jsme si vybrali Ostrov u obce Tisá. Už jednou jsme jej před lety navštívili, tak nás napadlo, podívat se na toto hezké místo ještě jednou. A tak jsme v sobotu 3. září vyrazili a stálo to za to.

Ostrov vlastně není obec, je to osada, spadající do obce Tisá a nachází se 460 m n.m. Je součástí CHKO Labské pískovce, založen byl v 15. století v údolí říčky Bělá a těsně sousedí s Německem. Po 2. světové válce a odsunu Němců byla hranice uzavřena, budovy zbořeny a osada přešla pod nedalekou Tisou. Po zrušení hraničního pásma tu vznikla rekreační oblast s chatami. V dnešní době je zde možnost turistiky, horolezectví, nachází se tu ve skalách i jeskyně. Přejít do Německa není žádný problém, lesem to není daleko, vítalo nás v mobilech. Podrobnější informace jsou dostupné na Wikipedii.

To bylo něco málo z historie této osady. Další překvapení nás teprve čekalo. Když jsme tady byli naposledy u prvního ubytovacího zařízení, byla malá vodní nádrž. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že rybníků je za sebou hned několik, byla jsem jak v Jiříkově vidění. Vodu fotím moc ráda, i když je to někdy dost nevděčná modelka. Prošli jsme lesíkem a zůstali překvapeně stát před moc hezkým hotelem Ostrov, u kterého se nacházel další rybník. Lekníny už byly odkvetlé, ale spojovací můstky nás vedly k dalšímu rybníku, který byl o dost větší. Poslední, čtvrtý rybník, patří naší policii, mají zde školící zařízení. Přes louku se k vodě nesmí, ale lesem kolem plotu to šlo bezvadně. Příjemné bylo setkání s turistkami z Děčína, měly s sebou fenku buldočka, její skok za kachnou do vody nás opravdu pobavil.

Dvě hodiny uběhly docela rychle a my jsme se cestou lesem vraceli na začátek našeho výletu. Na parkovišti u hotelu proti nám vyběhl od auta pejsek, po mém pozdravu bez odpovědi jsem zjistila, že jsou to Němci a když jsem si ho vyfotila, slušně jsem německy pozdravila a odešli jsem směr parkoviště, znalost tohoto jazyka se mi hodila. Pojďte se s námi projít krajinou, kterou vřele doporučuji k navštívení. Na své si přijdou jak vyznavači lezení po skalách, tak my pěší turisté.

Fotek je trochu víc, ale ukázat toto místo na pár snímcích opravdu není možné. Pokud se vyskytnete v okolí Ostrova u Tisé, přivítá vás další krásný kout naší malé republiky. Přeji všem pohodový podzim.

 

 

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Nadi, pěkné místo a krásné fotky k němu, díky za to, že jsem mohla zase poznat kus naší krásné české země.
Helena Přibilová
Děkuji za přiblížení okouzlující přírodní lokality zachycené na krásných fotografiích.
Soňa Prachfeldová
Fakt je v těhle končinách překrásně. Minulý týden jsme byli nad Tisou se podívat na houby, asi teď začnou.Krásné fotky.
Jan Zelenka
Krásné fotky. Severní Čechy nabízejí mnoho krásných míst.
Daniela Řeřichová
Naďo, prima, fotit vodu je tvoje parketa. :-)
Dana Divišová
Děkuju za milý článek. V Tisé jsem 3x do roka, i když to z Prahy je vlakem a busem kus cesty. Jezdíme s kamarádkama. Do Ostrova jsme šli z Tisé lesem, došli k chatě, k rybníkům a okruhem zpátky . Krásný výlet. I houby vloni byly při cestě.
Zuzana Pivcová
V Ostrově jsme byly kdysi na návštěvě u jedné své kolegyně, když měli doma zabíjačku. Je to už velmi dávno a nevím, zda je v tomto kraji Ostrovů víc. Teď jsem si ale jednu lokalitu pěkně prohlédla.
Antonín Nebuželský
Krásné. Ostrov, pro pana Františka je napůl cesty mezi Turistickou chatou a Sněžníkem, chci napsat, abych se v tom neztratil, že je v takovém doliku, tak ho ty exhalace v šedesátých létech přeletěly a zbyly tam smrky, když v okolí přišly v niveč. Jsem z nedalakého Kamence, přes les pod skalami. A když jsem byl na vojně, tak jsem měl protekci u našeho staršiny, který v Tisé, jako chemik často pobýval. Jak se to někdy sejde. Jinak je to krásný kus naší země, kam se rád vracím. Tedy celý ten kout od Tisé po Maxičky.
Dana Puchalská
Krásný výlet a krásné fotky,co dodat víc? Aha,už vím..... děkuju.
Naděžda Špásová
Děkuji za vaše příspěvky, jsem ráda, když mohu svým článkem potěšit. Moc si toho vážím. :⁠-⁠)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...