Infocentrum Spálené Poříčí
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Infocentrum Spálené Poříčí

15. 9. 2022

Koncem srpna jsme se vypravily s kamarádkou na týdenní relax do Spáleného Poříčí. Moje první cesta po ubytování vždy vede do příslušných infocenter a nejinak tomu bylo i nyní. Nasbírat skromné vědomosti o kraji, zjistit dopravní spoje, získat informace o turistických stezkách v okolí.

Spálené Poříčí - historické město roku 2003. Historické město roku je prestižní cena, udělovaná za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací. Každý rok je tímto titulem oceněno jedno město v ČR.

Infocentrum Spálené Poříčí sídlí v roubeném domě na náměstí a je krásnou ukázkou lidové architektury jižního Plzeňska 18.století. Nízký strop, předsíň, černá kuchyně s dochovanou chlebovou pecí. Dům samotný byl postavený v 18.století, ale při jeho stavbě byly použity trámy ze starších domů z 15. a 17. století. Patřil původně k faře a bydlel zde kostelník a jiní lidé, kteří se podíleli na práci na faře.

Nedaleko u Spáleného Poříčí vyrostla již v 13. století vesnice Dražkovice. Tam se narodil v roce 1915 páter František Ferda. Ten měl již od dětství dvě lásky - přírodu a hudbu. Byl vynikajícím trumpetistou. Vysvěcen byl v roce 1939 na kněze a svou první mši svatou sloužil téhož roku v kostele sv.Mikuláše ve Spáleném Poříčí. Páter František Ferda patří mezi legendární postavy českého léčitelství. Zemřel roku 1991 a je pohřben na sušickém hřbitově.

Toto vše a mnoho dalších zajímavostí jsem se dozvěděla od vynikající vedoucí z infocentra, paní Ivany Pasekové. Mgr. Ivana Paseková zde pracuje od roku 2011. Předtím učila v místní škole. K ruce má brigádníky, kteří se podílejí na provozu, zrovna byl přítomen student Vojtěch Vurm. Paní Ivana svoji práci dělá s takovým nadšením, že vás přímo strhne do dění historického i současného. Infocentrum je otevřeno celoročně, v průběhu roku je navštíví 10-14 tisíc zájemců. Jejich infocentrum soutěžilo, jako již po několikáté, o nejlepší webové stránky Plzeňského kraje. Šest předešlých vítězství již mělo v kapse. Poslala jsem hlas, byl poslední den pro odeslání hlasů. A představte si, Infocentrum Spálené Poříčí se i letos stalo vítězem. A plným právem!

Pokud budete mít cestu jižním Plzeňskem, navštivte tato krásná místa i půvabný domeček IC s dobrou vílou Mgr. ivanou Pasekovou.

Moje maličkost se sem příští rok zase zatoulá, je toho tolik k poznávání i vidění.

Děkuji moc paní Ivaně Pasekové za další vynikající tipy na výlety v okolí, za její neformální, srdečné povídání a za její odborné znalosti. Paní Ivano, děláte čest svému povolání, svému městu, svým návštěvníkům. Děkuji vám!

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Díky za úžasný typ na výlet nebo dovolenou. Krásné fotky. Také chodím fo infocenter, když jsem v novém místě.
Blanka Lazarová
Určitě jste si to užily a to je dobře. Infocentra mám ráda a taky je vždy navštěvuji. Je to velmi praktické. Pěkné fotky. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.